Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

A kockázatot nem elkerülni, hanem kezelni kell!

2012.03.20. 07:33 Moszi0725

Hétvégén egy kicsit a tőzsdéről is beszélgettem a rokonokkal, de korábban is felmerült, hogy a tőzsde milyen veszélyes és hozzá nem értő ismerősök attól félnek hogy elvesztem az összes pénzem. Erre a fenti címet mondtam nekik és most röviden tömören nektek is szeretném bemutatni mire gondolok. Csak a legfontosabb két részt, de természetesen erről könyvet lehetne írni...

Kezdjünk egy kis linkcsokorral: A blog rendszeres olvasói tudják, hogy miért érdemes a pénzünket befektetni, előre tervezni (most éppen a tőzsde kerül szóba), mennyivel érdemes kezdeni,  hogyan kell félretenni hogy legyen miből befektetni, miért nehéz félretenni, érdemes és hol lehet tanulni előtte, hogyan kezdjük, kaptatok már  átlagos háztartást érintő vagy alapműveltségen túlmutató érdekességet és hasznos befektetési tanácsot is, de még arról is írtam hogy az állam miért nem akarja hogy neked jó legyen és miért fontos  ezzel kapcsolatban hogy mikor fogsz meghalni!

A kockázatkezelés legeslegfontosabb része

A stop, stop loss vagy stop limit megbízás. legegyszerűbb esetben azért veszel egy részvényt, mert úgy gondolod hogy az árfolyam emelkedni fog és te azon nyerni fogsz. Megveszed mondjuk a MOL részvényeket darabonként 22.400 ft-ért kb 500 milliárd ft értékben. Emlékeztek? Ezután a MOL árfolyam nem emelkedik, hanem meredeken zuhanni kezd. Nyilván nem jó ez neked, hiszen bár a veszteséget nem realizáltad, de addig is áll benne a pénzed és ki tudja mikor leszel nyereségben, lehet hogy évek múlva. Jó lett volna egy automatikus eladás mondjuk 22.000 ft környékén, ami megakadályozza a veszteséget! Erre való a stop loss. Amikor veszel egy részvényt, azt is mondd meg a brókernek, vagy állítsd be, hogy valamennyivel alatta aktiváljon az eladás. Sok helyen egy ársávot kell meghatározni arra az esetre ha rés lenne az árfolyamban vagy nagyon beszakadna az ár. Hogy hol legyen a stop szint, az már megint más kérdés, erről majd később írok. De alapvetően nagyon fontos tudni erről a stop loss funkcióról!

A második fontos lépés

Mennyit veszítsünk? Először is nem az összes megtakarított pénzeddel játszol (spekulatív tőke)! Kell hogy legyen mindig hozzáférhető tartalék, általában 6-12 hónapi megélhetéshez elegendő (itthon 3 hónap már kiváló, de a német Günter 12 hónappal is rosszul alszik). Aztán a maradék egy részét lehet kockáztatni. Kockázat nélkül nincs nyereség, a kockázatot pedig igyekszünk minimalizálni! Ezenkívül azt is szokták mondani, hogy amíg az ember fiatal a pénze nagyobb részét is kockáztathatja, még könnyű onnan visszamászni, de idős korban már legalább 90% kockázatmentes helyen van.

Ezután számoljunk kicsit, euroban mert akkor kevesebb nullát kell kiírnom! Van 10.000 euro spekulatív tőkéd (számoljunk most euróban). Mekkora összeg elvesztése fájna? 100 euro fájna? 50? 200? 1000? Maradjunk az általános 100-nál, 1%-a a pénzednek. Nevezzük ezt veszteségkeretnek. Ezek szerint ha részvényt veszel 10.000 euro értékben és a stop limitet beállítod 1%-kal a vételi szint alá, max 1%-ot vesztesz. Nem baj ha vesztesz, általában úgy veszel részvényt, hogy a várható nyereség (mondjuk 3%) magasabb mint a veszteség (itt 1%). Ezért ha fele-fele arányban helyes a stratégiád, mondjuk 10-szer vesztes és 10-szer nyersz, még mindig 20% nyereségben vagy (nagyjából). A nyereség lehet extrémebb esetben akár 30% is egy pozíción. A lényeg a kockázat kezelése, csökkenteni kell a veszteséget, a nyereségek majd kitermelik. Ha ezt párosítod más elemzési módszerekkel már egyáltalán nem szerencsejáték vagy orosz rulett a tőzsde!

 

 

 

 

 

 

 

 

Menjünk a következő szintre! Mi van akkor, ha a kedvenc részvényünk árfolyama naponta 2-3%-ot mozog? Például az OTP-nél ez gyakori, viszont mivel jobban mozog mint egy kispapír, többet is lehet nyerni, vagy veszíteni. Arra utalok, hogy ha reggel megveszem az OTP-t és a stop szintet 1%-kal lejjebb állítom, lehet hogy még aznap délben eléri a stoppot, kiüti a pozíciómat, de délutánra már megint +2%-on fog állni és nyereségem lenne. Ez gyakori. Ilyenkor a stop loss szintet mondjuk 4%-kal a vételi szint alá kell állítani (megint hangsúlyozom, hogy ez más, pl technikai elemzésen is alapszik). Igen ám, de ha ebben az esetben rossz irányba fordul az árfolyam már 4%-ot, 400 eurót veszítek és az már nagyon fájna! Ekkor 10.000 / 4 = 2500 eurot szabad csak kockáztatni, ekkor maximum 100 eurót fogok veszíteni.

Amit még érdemes hozzátenni

Ha már később nagyobb a tapasztalat, nagyobb a találati pontosság, többet is lehet kockáztatni. Ezenkívül nagyon fontos, itt is ajánlottam korábban: képzeld el ha erről a technikáról nem tudsz, mekkora veszteséged lehet? Ehhez képest egy 50-100 ezer forintos tanfolyam, vagy valami jó könyv ami erről szól és érthető, nem kell magyarázni mennyire megéri!!! Ezért ajánlottam már könyveket, ingyenes tanfolyamokat, akár itt a jobb oldali reklámmal is! Amit még nem említettem, hogy jutalék is van a világon, bankonként, brókercégenként eltérő mértékben. Ez is veszteség.

Röviden ennyit a kockázat kezelés legfontosabb elemeiről, de el lehet jutni ide úgy is, hogy mi a szándékod a tőzsdézéssel? Ha például meg akarsz élni belőle és tudod mennyi a havi megélhetés, tudod hogy havonta mennyit kell keresni vele, ki lehet számítani hogy mennyit kell kockáztatni hogy ez összejöjjön, vagy legalább mennyi pozíciót kell nyitni. De ez már profi szint.

Mindenkinek szebb jövőt kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr514327500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.03.24. 07:03:10

Bocs Hiteles007, de kommented csak reklám volt. Semmi bajom egyébként a valódi MLM-mel, de ez nem illett ide.
süti beállítások módosítása