Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért érdemes előre tervezni?

2011.04.18. 10:52 Moszi0725

Ugye jól hangzik, hogy életed legfontosabb, legdrágább dolgait 75 %-os árengedménnyel adják? Élnél a lehetőséggel? Hogy hol? Magyarországon! Ehhez nem kell másik országba költözni, csak józan paraszti ésszel gondolkodva előre tervezni! Megnézzük hogy működik, miről szól ez.

Életünk fontos dolgai

A legtöbb embernek az életében szépen sorban három legfontosabb dolog ez:

  1. Ház / lakás
  2. Gyerekek
  3. Nyugdíj

Kezdjük a házzal

A blog első cikke arról szólt, hogy lakást venni vagy bérelni érdemes? Ha mindenképp venni szeretnénk, semmi gond, de az ott olvasható példán keresztül látszik, hogy kb négyszer olcsóbb a lakás, ha előre tervezünk és nem hitelből vesszük. Lássuk a példát. Egy lakás legyen mondjuk 10 millió forint. Ha 10 évre előre gondolkodunk és elkezdünk rá félretenni, havi 50 000 forintból 10 éven át 6 millió forintot fizetünk és (számoljunk csak 10 %-os reálhozammal) befektetjük, megvehetjük a lakást. Ha hitelre vesszük, visszafizethetünk kb 24 millió forintot, ami négyszer 6 millió. Ott a 75 %-os kedvezmény. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy járhat állami támogatás is, és az első posztban említett példa szerint, ha kezdő tőkénk is van és több időnk 5-6 lakást is vehetnénk…


Gyerekek és nyugdíj

Az átlag ember szeretne gyereket. Először is számoljunk azzal, hogy a mai 20-30 évesek gyerekei oktatását már nem fogja az állam fizetni. De most is segíteni kell az egyetemistákat hiába van állami finanszírozott képzésük. Nem említve a külföldi tanulmányokat, ahol van ösztöndíj, de az általában a lakhatást fedezi csak. Előre kell gondolkodni, hogy gyerekenként, amikor 18 évesek lesznek mennyibe fog az oktatásuk kerülni. Ez fejenként, évenként, milliós összeg (inkább 2-vel kezdődő összeg).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán ha most X éves vagy, tudod hogy Y évesen akarsz nyugdíjba menni. Y-X éved van hátra. Tudod hogy a nyugdíjadat az állam nem fogja fizetni, neked kell! Mennyi nyugdíjat szeretnél kapni? Meddig fogsz élni? Ezeket érdemes végig gondolni, és inkább felfelé kerekíteni! Tervezz előre! Gondolj bele mi lenne ha két év múlva ott állnál a nyugdíj előtt 0 tőkével?

 Ma Magyarországon a lakosság 2 %-a, kettő %-a gondolta végig és van valamilyen nyugdíj előtakarékossági számlája. 2%. És nem arról van szó, hogy ha eljön az idő világ körüli útra menjenek, csak annyi hogy ne csökkenjen az életszínvonaluk!Ez szerintem borzasztó...

Ne gondold hogy csak álom a világ körüli út! Számold ki magadnak mennyibe kerülne ha 30 évre előre tervezel. 30 év múlva a 100 milliós vagyon jól hangzik? Havi 40 ezer forintba kerül (évi 11 % hozam). Elérhető? Naná! 10 évre előre már havi 480 ezer forintba kerülne. 12-szeres különbség!

 

Na, megéri előre tervezni?

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr262836150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Go Jóska 2014.01.15. 19:07:41

Tudom, a poszt írása óta eltelt közel 3 év, de a 10, meg 11%-os hozamok 2011-ben is irreálisan magasak voltak. Ugyan hol kapsz te 10%-os hozamot, vagy hol kaptál akár '11-ben?
Max 5-6% a bankoknál (minusz ilyen-olyan mondvacsinált költségek, tehát valójában jóval kevesebb), a biztosítóknál meg 2-3% maximum, de abból annyi költséget levonnak, hogy a valós hozam [b]negatív(!)[/b].

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2014.01.17. 19:10:51

Részben egyetértek, kicsit optimista. Viszont észre kell venni, hogy meg kell tanulni saját magad befektetni a pénzt, nyilván semmilyen pénzintézetnél nem fogsz ennyit kapni.

Go Jóska 2014.01.18. 02:59:30

@Moszi0725: Ha viszont saját magagad fekteted be, akkor
1) a 10%-os hozam továbbra is rendkívül optimista. Attól függően, hogy mennyire jól gazdálkodsz, és mennyire vagy szerencsés(!), lehet bármekkora a hozam -100%-tól +1000%-ig. Ami biztosan nem várható, az állandó 10% kamatos kamat.
2) az már nem megtakarítás, hanem a pénzkeresés maga.
3) a befektetés viszont nem úgy történik, hogy havonta félreteszek 36 E, vagy 50 E Ft-ot. Az a megtakarítás volna (ami viszont nem hoz ennyit, felét se - örülhetek, ha a reálértékét tartja). A befektetésbe annyit kell beleölni, amennyit éppen megkíván.
Mellesleg a fönti számításodba még az inflációt sem számítottad be, nemhogy az adókat, egyéb költségeket.
süti beállítások módosítása