Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mennyivel érdemes kezdeni?

2011.02.24. 09:11 Moszi0725

A közhiedelemmel ellentétben nem csak milliókkal lehet a saját befektetéseket elkezdeni. Egy ablakcsere példán keresztül bemutatom, hogyan kell gondolkodni ebben a témában és mit érdemes csinálni.

 

Ablakcsere?

Ahogy éljük életünket, folyamatosan, dinamikusan fejlődünk. A nagy TV-t lecseréljük egy szép új lapos mondjuk LCD TV-re, a hagyományos izzókat lecseréljük az új energiatakarékosra. Hogy miért az új, abba igazán nem gondolunk bele, de sok választásunk nincs is. Már nem lehet katódsugárcsöves TV-t venni, már nem lehet régi izzót venni, az újat vesszük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha viszont már mondjuk ablakot cserélünk és új műanyag nyílászárót veszünk, elgondolkozunk a dolog pénzügyi részén. Most a régi ablakok huzatosak, télen bejön a hideg, stb. Ha kicseréljük az ablakokat, az X forintba kerül, ami nem kis összeg, de ezáltal mondjuk 25 %-ot spórolunk a fűtésszámlán. A fűtés Y forintba kerül, tehát X/(Y/4) hónap alatt megtérül a befektetés. Aztán mérlegelünk. Így tett állambácsi is, amikor elgondolkodott, hogy sok embernek ez nem éri meg, viszont ha ad hozzá támogatást, akkor az emberek már lecserélik az ablakot és ez hosszú távon jó az országnak. Így létrejött pl. a panelprogram.

 

A pénzügyi döntéseknél, termékeknél is ugyanígy kell gondolkodni. Ezen a téren a bankszámla, a bankbetét vagy egyéb befektetés is egy termék, mint az új ablak.

 

A lakosság által leginkább használt bankbetéteknél a következő a helyzet:

  1. Általában van számlavezetési díj
  2. Kamatadó 16 %
  3. Kamat 4-5 %

Az értékpapír számlán, részvényekbe és befektetési alapokba fektetve a erre számíthatsz:

  1. Számlavezetési díj
  2. Tőzsdei nyereségadó (kamatadó) 16 %
  3. Hozam: attól függ %
  4. Jutalék 0,15-0,75 % (min. 500-1000 Ft)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az “attól függ” egy elég tág intervallum, de megegyezhetünk egy átlagos 15 %-ban (Erről később lesz szó). összefoglalva az értékpapír számla esetén több a hozam, de fizetni kell jutalékot. Könnyű kiszámolni, mekkora érték kell ahhoz, hogy amit elvesztünk a jutalékon, annál többet nyerjünk a magasabb hozamon. 10 000 forintnál 1000 forint jutalék megeszi a hozamot, én valahol 100 000 forint felett húzom meg a vonalat. 100-200 000 forinttal számolva jóval többet lehet nyerni az értékpapír számlán, mint átlagos bankbetétekkel. Ezenkívül, ha legalább 3 vagy 5 évre tudjuk nélkülözni a befektetett pénzt, csak 10 % vagy 0 % tőzsdei nyereségadót kell fizetnünk!

 

Infláció

Ezenkívül meg kell említeni az inflációt is! Ha a bank 4-5-6 % kamatod ad, az reálisan -0,5 és +1 % közötti, mert le kell vonni az inflációt és egyéb kezelési költségeket! Tehát ez arra is csak éppen hogy elég, hogy pénzünk megőrizze értékét!

 

Nyugat-Európa

Egyénként Nyugat-Európához viszonyítva Magyarországon kiemelkedően magasak a banki költségek! Például Hollandiában van számlavezetési díj (kb. 1 euro havonta) de diákoknak biztos ingyenes, csak a nemzetközi utalások esetén kell fizetni 1-2000 forintot egyébként ingyen van, olyanról hogy számla megszüntetésekor fizetni kell, nem is hallottak!

 

Bankprogram

Állambácsi a panelprogramhoz hasonlóan kiszámolhatná végre, hogy ha mondjuk az értékpapír számla jutalék felét fedezné valamilyen feltételekkel, rögtön nagyobb lenne a megtakarítási kedv és ez hosszú távon megérné. Szerintem.

 

Tanulság

Saját befektetést indítani nem csak milliókkal lehet, hanem érdemes 100-200 ezer forinttal elkezdeni és befektetési alapokba rakni. A hagyományos bankbetét csak éppen hogy megőrzi pénzünk értékét!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr662686835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása