Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mindennapi érdekességek 7

2013.03.11. 17:26 Moszi0725

Vágjunk bele:

1. Schiphol repülőtér

Van az úgy, hogy az embernek egy átszállás miatt órákat kell töltenie egy repülőtéren. Jártál már így? Az amszterdami Schiphol repülőtéren ez sem lesz probléma. Íme néhány lehetőség, ami nincs egy átlagos reptéren:

A panorámaterasz mellett egy Fokker 100-as belsejét is megnézheted, beülhetsz a pilótafülkébe!

A holland Rijksmuseum kihelyezett kiállítása.

A "reptéri park" tulajdonképpen egy szoba amit körbevetítenek belülről természet fotókkal és egy parkban érezheted magad.

3 órás városnéző túra, ami busszal indul a reptérről és hajón folytatódik.

Lehetőség, hogy közelről láss fel- és leszálló repülőgépeket.

A Hotel Yotel egy olyan igazi hotel, ahol csak órákat tölthetsz és időarányos költség mellett kipihenheted magad.

Egy órás buszos túra a reptéren, amivel benézhetsz a kulisszák mögé. Elvisznek a reptéri tűzoltóságra, a hóeltakarító bázisra és a nagy hangárokba is!

6D XD mozi. A "szokásos" 3D mozin felül itt mozognak a székek, ráadásul extra hang, szél és fényeffektusokkal élvezheted a filmeket!

Választhatsz egy masszázst is, amit kaphatsz embertől és számítógép vezérelte géptől is a nap 24 órájában!

Luchthaven-vervoer.jpg

Egyébként a Schiphol szó hajótemetőt jelent, régen ez a terület tényleg hajótemetőként szolgált, a leszállópálya ma is 4,5 méterrel a tengerszint alatt van!

 

2. Az elit minimálbéres 300 ezret csal el

Az MTA közgazdaság-tudományi intézete nemrég publikálta az aktuális Munkaerőpiaci Tükör című kiadványát. Ebből többek között az derül ki, hogy hazánkban a becsült feketegazdaság 10-17%, a minimálbéresek fele adócsaló és a felső 5% átlag havi 300 ezret csal el magának. A sokat szidott multik pedig tulajdonképpen jobb munkahelyek, mert az ott dolgozók termelékenyebbek, ezért jobban meg is fizetik őket! Egyébként idén a szokásosnál később készült el az elemzés, mert a kormányhivatalok nem működtek együtt és nem adtak információt hozzá. Megjelenése után pedig nem akarják elfogadni az eredményeket, szerintük pl. sok adat 2011-ből származik (Nekem nem tisztem eldönteni a kérdést, aki bővebben kíváncsi rá, itt találja!).

 

3. Üstökös

A következő napokban naplemente után érdemes lesz nyugatra nézni, hiszen valószínűleg szabad szemmel is látható lesz a Panstarrs üstökös! Íme egy kép, hogy hol keressük ezt a nagyjából Hold méretűnek látszó égi csodát:

Panstarrs.jpg

 

 

4. Évente 100 kiló ételt dobunk ki

A statisztikák szerint egy átlagos magyar háztartásban évente 100 kg élelmiszert dobnak ki használat nélkül! (Emlékszünk még erre a cikkre?) Ez nyilván kidobott pénz. Az áruházakban ez még rosszabb, ráadásul a törvényi lehetőségek sem jók. Gyakorlatilag korlátlanul kerülhet lejárt szavatosságú élelmiszer az állatmenhelyekhez, viszont arra nincs mód, hogy hajléktalanok kapják. Ezt példázza az a pár nappal ezelőtti eset, melyben egy nőt megbüntettek azért, mert ételmaradékot kért.

 

De térjünk vidámabb témára.

5 - 6. Tudtad ezt a gyertyáról?

"Diamonds are a girl's best friend" Mostantól bárki meglepheti kedvesét, hiszen kimutatták, hogy a gyertya lángjánál rengeteg picike gyémánt képződik és a másodperc törtrésze alatt meg is semmisül. Ha a méret tényleg nem számít, le lesz nyűgözve... :)

Egy másik videót is hoztam, ebben egy érdekes gyertyás trükköt mutatnak be: egy frissen elfújt gyertyát meg lehet gyújtani úgy, hogy a láng nem ér hozzá! Néhány cm távolságban ugyanis még a paraffin gőz begyújtható, arról pedig a láng visszaugrik a kanócra :) Ha már itt tartunk érdemes feliratkozni a Veritasium Youtube csatornára, sok érdekes videót találni, amikkel korábban sok gyerek jobban élvezte volna a fizikaórákat...

 

 

 

 

 Remélem tetszett!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr375128136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása