Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mit tehet az, aki nem tud félretenni? - 2.

2012.11.18. 16:50 Moszi0725

de mégis szeretne nyugdíjat magának... Előző cikkemben néhány alapvető dolgot leírtam, de az átlagember ennél jóval többet tehet saját boldogulása érdekében. Tehát, hogyan spórolhatunk meg évi több százezer forintot? Lássuk:

Autó
Nemrég megjelent egy cikk arról, hogy mennyibe kerül egy autó fenntartása. Aztán egy másik, hogy valójában mennyibe, ha mindent beleszámolunk. Én pedig arról írtam, hogy mennyibe kerül egy km. Átlagosan havonta  130 000 Ft-ba kerül fenntartani egy autót. Ez akárhogy is nézem egy átlagfizetésnek felel meg. Ráadásul írtam már, hogy az átlag férfi pont eggyel magasabb kategóriájú autót szeretne venni, mint amit megengedhetne magának. Nemhiába érzelmi kérdés az autó. Mit lehet tenni? Egyrészt vehetünk alacsonyabb kategóriás autót és akkor nem kell azon problémázni, hogy már nem maradt pénz a téligumira. Másrészt vehetünk 3-5-7 éves használt autót. Ebben az esetben az amortizáció jóval olcsóbb. Ezzel kb. évi 500 000 Ft-ot nyerünk. Megjegyzem, hogy legalább havi 500 km-t lehet taxizni egy autó fenntartási költségeiből. Én idén márciusban adtam el az autót, mert nem volt már rá igazán szükség, fenntartani viszont kell, ellopni ellophatják. Kiszámoltam, hogy ha néha autót bérlek kevesebből megúszom.

IT
Hány telefon van egy családban, milyen előfizetéssel, milyen az internet szolgáltatónk? Kedvenc a kétéves hűségszerződés. Nagyon jó ajánlatnak tűnik, de jó ha tudjuk, a szolgáltatónak az idő végére már csak harmadába kerül a szolgáltatás. Aztán az előfizetők közel 90%-a megfeledkezik róla és még tovább is fizeti az egyre irreálisabb árakat. Nézzük át az információs költségeinket! Mennyit fizetünk? Mennyi a hűségidő? Tényleg szükség van akkora sávszélességre? Tényleg szükség van a legeslegújabb telefonra vagy igazából az előző generációs is bőven megteszi? Valójában mennyi csatornát nézünk? Ajánlott a Tantusz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fejlesztése, itt már láthattátok korábban. Itt szépen megkereshetjük magunknak a legolcsóbb és legjobb szolgáltató legjobb megoldásait. A legtöbb esteben általában fele pénzből kapjuk ugyanazt, mint korábban. Évi 50 000 Ft-ot nyugodtan ideírhatok.

Szórakoztató elektronika
Manapság bármerre nézünk, zúdul ránk a reklám. Legújabb plazma lcd 3D smart TV-k, ilyenolyan kijelzős telefon, sok megapixeles fényképező, nagyon vékony laptop, csinitablet, ajándékokkal, csakmost áron... Próbálnak érzelmi alapon megfogni minket és sikerül is nekik. Ne hagyjuk! Ha megtetszik egy távirányítós helikopter, vagy egy új kütyü, nézzünk magunkba, tényleg szükségünk van-e rá? Aztán várjunk a vásárlással legalább 1-2 hetet. Ne vegyünk meg felesleges dolgokat, amiket néhány hét használat után nem használunk többet. Ilyen esetben várjunk a vásárlással és ezt szokjuk meg, ne aggódjunk ott lesz az még később is! Ugyanis 1-2 hét elteltével általában elmúlik a megszállottság és rájövünk, hogy igazából nincs is rá szükségünk. Beszéljük meg a házastársunkkal és/vagy találjuk ki mit adunk el érte cserébe, hogy teremtjük elő a szükséges pénzt. Éves szinten több 100 000 forintot spórolhatunk. Például nekem van egy 6-7 éves laptopom. Már egy-két éve szeretnék venni egy másikat, mert ez nagyon lassú már. Tényleg idegesítően lassú és úgy örülök, hogy nem vettem másikat! Vettem viszont bele plusz memóriakártyát a múlt héten, valahogy ekkor jutott az eszembe! Pár ezer forintért kapni a régebbi memóriákat, és így újra normálisan működik! Én pedig megúsztam pár ezerből a 200 000 helyett...

Hitelkártya
Írtam már erről talán többször is, de nem lehet itt kihagyni. Az a baj, hogy ha a hitelt mondjuk pár héten belül visszafizetjük, akkor ingyen van. Az agyunk ezt úgy fogja értelmezni, hogy a hitelkerettel havonta több pénzünk lett, így aztán megint mindent elköltünk, csak ennek egy része hitelből megy. Nem tudjuk visszafizetni és végünk van. Az átlag ötszázezer forintos középosztálybeli hitelünk után évente 40 %-ot, vagyis 200 000 Ft-ot dobunk ki az ablakon. A tanács: semmit ne vegyünk hitelre!

Nyaralás
Nem kérdés, nyaralásra mindenki költ. Erről nem kell sokat írnom, gondolom mindenki tudja, hogy Hawaii drága, a dörgicsei túristaház pedig nem. Bár tudjuk, hogy a horvát tengerpart sem sokkal drágább a Balatonnál, de sokan túlköltekezik magukat drága utazással. Ezen is lehet évi 100-200 000 Ft-ot spórolni. Amire viszont figyeljünk, ne sajnáljuk a pénzt biztosításra! Egy átlagos baleset, csak Nyugat-Európában nem pedig egy egzotikus helyen, inkább milliós összegbe kerülhet. Egy ismerősöm bokája kificamodott, csak az, hogy a mentő bevitte néhány utcányira a kórházba, 600 euróba került. Aztán a korábbi "Hasznos honlapok" oldalon is sok spórolást segítő link van, olcsóbb repülőjegyekért például.

Bevásárlás
Szakértők szerint kb. erre megy el az életünkben elköltött pénz 15-30%-a. Ennek 10-20%-a a fejlett országokban pedig olyan dolgokra megy el, amit később egy az egyben kidobunk. Ha optimalizáltan vásárolunk, az éves szinten 100 000-res megtakarítást jelent. Nem csak a kidobott ételekről van szó, hanem az elfogyasztott ételek egy részét is nagyon drágán vesszük. Bevásárló listával menyjünk vásárolni, gyerek nélkül, nem éhesen! A márkahűség ma már nem kifizetődő. A sajátmárkás termékek esetében sokszor ugyanaz a termék mint a nagy márkák esetében, csak fele annyiba kerül. Igaz, ezeknél a minőség is jobban szórórdik, ezért érdemes kicsit kísérletezni. Ezzel a témával kapcsolatban nemrég az Unilever vezetője nyilatkozott úgy, hogy szerinte túl olcsó az élelmiszer, ezért sokat pazarlunk belőle...

Spórolás
Itt leírtam már, alapvetően spórolni nem úgy kell, hogy félretesszük ami hó végén megmarad, hanem pont ellenkezőleg! Először tegyünk félre, és utána már nyugodtan költekezhetünk. Pszichológiailag is teljesen más hozzáállás és működik!

Magasabb fizetés
Ha nem vagyunk elégedetek a fizetéssel, kérjünk magasabbat. Persze könnyű mondani, de sokszor működik. Megintcsak a hasznos honlapokra visszatérve, a fizetések.hu-n megnézhetjük, összehasonlíthatjuk, hogy a fizetésünk hogyan aránylik másokéhoz.

Lakást venni vagy bérelni?
Az egész blog ezzel a cikkel indult. Nagyon ajánlom mindenkinek, helyettesítse be a saját számait és gondolkodjon el rajta. Hosszú távon nagyon sok pénzt lehet így spórolni és Magyarországon még a környező országokhoz képest is, nemhogy Nyugat-Európához képest, alacsonyak a bérleti díjak. Arról pedig még ott nem is írtam, hogy szerintem vége annak az időszaknak, amikor vettünk egy lakást/házat és ott éltünk 30-40 évet. Ki tudja hol, sőt melyik országban lesz az embernek munkája 5-10 év múlva.

Összegzés
Ha a fenti tételeket összeadom, bizony milliós összeget kapok. Ha csak a fele összejön ezekből, akkor már nem lesz probléma a tartalék képzése vagy akár a saját nyugdíj elérése! Sok sikert hozzá!

persely.jpg

 

További cikkek:

Miből tegyek félre, Itt a válasz!

Így kezdjük a megtakarítást...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr714913033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása