Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Így nyerhetsz a válsághangulaton!

2012.08.20. 21:10 Moszi0725

Ma ismét az állampapír piacokról szeretnék Nektek mesélni, de ezúttal hosszú távon alkalmazható pénzkeresési technikát mutatok be. Januárban csak egy befektetési ajánlatot adtam, amit megérte követni, most megnézzük mit lehet ebből tanulni, hogyan lehet ezzel a jövőben is tényleg pénzt keresni! Ezt aztán felhasználhatjátok akkor, ha pl válság van és biztonságosabb, de növekvő befektetésre vágytok. Válságok pedig jönnek még, ebben mindenki egyetért...

Három dologra szereném bontani ezt a "kincset érő" cikket:

  1. Röviden elmagyarázom, hogy miért jó a németeknek ez a mostani válság
  2. Bemutatom a technikát, amivel szerintem sokan profitálhatnak
  3. Végül elmagyarázom mi az oka, mi alapján működik

1 A nem normális német állampapírpiac
Azt kell látni, hogy míg Európa perifériáján viszonylag magas, 6-7-8 %-os az állampapírok hozama (nálunk még több), Németország esetében 1-0 vagy negatív! Ez azt jelenti, hogy a befektetők még fizetnek is azért, hogy német állampapírt vehessenek 0 hozamért cserébe! Illetve a biztonságért cserébe és ez a kulcs. Biztonságra vágynak, hiába kapnának sokat mondjuk a spanyol kötvényeken, félnek hogy a spanyolok csődbe mennek. Emiatt a németek szinte ingyen finanszírozzák az adósságaikat, ez elképesztően előnyös. Mi 7-9 %-ot fizetünk, ők kb 1 %-ot. Ez nekik nagyon jó, ezért nem igyekeznek gyorsan megoldani az európai helyzetet, ellenállnak, hogy továbbra is "válság" legyen es továbbra is kedvező helyzetben legyenek. Ráadásul az exportvilágbajnok szerepük miatt duplán jól járnak, hiszen az euró is gyengült és ezt is a pániknak köszönhetik. Ti viszont okosabbak vagytok, nem pánikoltok a januári cikk után (remélem) :

2 Hogyan nyerhetünk a válsághangulaton?
Jártatok már úgy, hogy javaslatra kötvényalapot vettetek (a kötvényalap olyan befektetési alap, amely portfóliója főleg kötvényekből, állampapírokból áll) és nem értettétek, hogy miért csökken az értéke ha emelkednek az állampapír hozamok? Ezentúl másképp lesz!
Ha van megtakarításunk - visszautalva a biztosítós cikkre - például unit-linked vagy más formában, rajtunk múlik, hogy milyen alapokba mikor rakjuk a pénz. Válságos időben szoktak biztonságos helyet, pl kötvényalapokat javasolni. Ennek időzítésén sokat nyerhetünk! Januárban azt ajánlottam, hogy a 10% feletti magyar állampapírokba érdemes fektetni, az ország nem fog februárban csődbe jutni. Reméljük ez a jövőben is így lesz. Két dolgot tehetünk ha ilyen befektetésre vágyunk: Vagy konkrétan állampapírt veszünk ahogy a kormányunk is szeretné, vagy kötvényalapot. Igenám, de van egy nagyon fontos dolog amire oda kell figyelni! Míg például egy normál részvényalap emelkedik ha az ország vagy a régió részvénypiacai emelkednek, a kötvényalapok nem! Tehát nem szabad úgy gondolkodni, hogy pl úgysem lesz IMF megállapodás ezért majd nemsokára a magyar állampapírok hozamai emelkedni fognak, tehát most a pénzem egy részét biztonságos kötvényalapba teszem! Várni kell és akkor venni amikor magasak!

A jobb magyarázat kedvéért készítettem Nektek néhány grafikont. 2011 június 1-től  2012 augusztus 18-ig lekérdeztem egy átlagos magyar forint kötvényalap teljesítményét és az 5 éves magyar állampapír hozamát. A kötvényalap normalizálva van, az állampapír hozam pedig %-ban van feltüntetve:
allampapir-kotvenyalap1.jpg
 
 
 
Nagyon jól megfigyelhetjük, hogy például 2012 januárjában, amikor az állampapír hozamok az egekben voltak (de legalábbis 10% felett), akkor a kötvényalapok zuhantak. Még szebben látszik, ha a két grafikont egymás fölé helyezem:
allampapir-kotvenyalap2.jpg
 
 
 
Amikor az egyik emelkedik, a másik csökken. Ugye milyen jó lenne tudni mikor kell megvenni a kötvényalapot? Ugye hasznos dolog tudni, hogy a kötvényalap fordítva működik és nem úgy mint a részvényalapok!? Esetünkben januárban érte meg kötvényalapot vagy állampapírt venni...

A fenti gondolatmenet az IMF-fel pedig azert rossz, mert amíg romló a hangulat és emelkednek az állampapír hozamok, addig a befektetésünk értéke csökken. Ezt a csökkenő szakaszt kell kihagyni ha lehetséges és akkor vásárolni amikor legrosszabb a hangulat!

A probléma biztos felmerülhet, hogy ha nincs időgépünk, honnan tudhatjuk mikor van ez az időpont? Ez jó kérdés, részben figyelni kell és ha a csapból is az folyik, hogy mindjárt csődbe megyünk, akkor elérkezett az idő, részben pedig önmagában az a fontos, hogy ne akkor vegyünk kötvényalapot, amikor úgy gondoljuk, hogy majd jön a válsághangulat. Várjunk amíg és miközben romlik a hangulat. A profik sem találjak el mindig a legjobb időpontot, ez nem gond, de csökkentsük azt az idő intervallumot amíg a kötvényalap és a befektetésünk értéke csökken! Ez a lényeg! Ezzel már csökkentjük a veszteséget és növeljük a nyereséget! A fenti grafikonra átültetve, szeptemberben érezhető volt, hogy romlik a hangulat, de az járt igazán jól, aki várt és januárig bezárólag minél később vett kötvényalapot. Olcsóbban vett, ezt pedig szeretjük!

3 Miért van ez így?
Elsőre ellentmond a logikának, hiszen ha a kötvényalap alapkezelője állampapírba fekteti a pénzt és az állampapír hozama emelkedik, az egész befektetés többet kellene hogy érjen. Csakhogy, a gyakorlatban ez úgy történik, leegyszerűsítve, hogy megveszik az állampapírt például 2011 szeptember 1-én 6,8%-on, majd várnak. Később a friss állampapírok hozama sokkal több, ezért a korábbiak, amik szeptemberben meg lettek véve kevesebbet érnek és az alapkezelő valószínűleg folymatosan kereskedik velük. Valahogy így kell elképzelni. Amikor a portfólióban magas hozamú papírok vannak és az új papírok hozamai csökkennek, a mi papírjaink még többet érnek.

Utólag ez felmerült: Ha veszünk egy X állampapírt, annak hozama nem fog változni. Évekig változatlanul szépen fial. Hátránya hogy macerásabb eladni. A kötvényalap hozama változó, de előnye, hogy bármikor kézpénzre váltható. Változik ugyan a hozama, de a fentiek értelme alapján, ahogy a görbéken is látszik. Ezt a szabályt ki lehet használni! Például a kötvényalap alapkezelője is tudja ezt és amikor nagyon rossz a hangulat, például ahogy januárban volt, akkor ő állampapírt vesz magas hozammal. Tudja hogy majd javulni fog a hangulat és csökkennek a friss állampapírok hozamai, de neki még mindig magas hozamú papírjai vannak és ettől növekszik a kötvényalap értéke...

Összefoglalásként, azt próbáltam elmagyarázni, hogy kötvényalapot venni nem akkor kell amikor a részvényalapok esni kezdenek, amikor válság kezdődik, érdemes úgy időzíteni, hogy a legsötétebb hangulatban fektessünk ide pénzt. Csökkenő hozamú állampapír-piaci trendben a kötvényalapok értéke növekszik! Ezeket a grafikon információkat egyébként Ti is könnyen megtalálhatjátok az ÁKK és például a BAMOSZ hozamösszehasonlító oldalán. Ez az információ hosszú távon a kamatos kamat miatt rengeteget ér! Sok sikert!

A fenti linkeken kívül ezeket a cikkeket is ajánlom:

Miért vesz a külföldi bankár sok magyar állampapírt?

A kockázatot nem elkerülni, hanem kezelni kell!

Hogyan NE bukjuk el minden pénzünket a tőzsdén - 2

A törvény megköveteli: A fenti cikk kizárólag tájékoztató jellegű, nem minősül értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására történő felhívásnak. A fenti értesítés olyan adatokat, előrejelzéseket, információkat tartalmaz, amelyeket az értesítés készítője megbízhatónak és pontosnak tart, a leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban az értesítés készítője semmilyen felelősséget nem vállal. A cikkben szereplő információkra, véleményekre és előrejelzésekre a piaci viszonyok változása hatással lehet. A fenti értesítésben foglalt információ önmagában nem feltétlenül elégséges döntések meghozatalához. Az Értelmesen blog hivatalosan semmiféle felelősséget nem vállal a fenti információn alapuló döntésből eredő esetleges károkért, azonban tulajdonosa is ezek szerint fekteti be saját megtakarításait.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr384722179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása