Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Hogyan NE bukjuk el minden pénzünket a tőzsdén - 2

2012.05.20. 20:19 Moszi0725

A legtöbb embert jogosan ez tartja vissza a tőzsdétől és megértem őket, de úgy gondolom hogy ez alaptalan. Hozzá nem értőknek jogos a félelem, az ember sokkal jobban emlékszik valami csalódásra, félelemre, mint a győzelmekre, pozitív érzelmekre. Próbálom megmutatni mit tehetünk ez ellen! Ugyanis ha ezt megérti valaki, szerintem el tud indulni a megtakarítása növelésének útján, ami manapság egyre fontosabb (házat venni 75% kedvezménnyel, nyugdíj, gyerekeink oktatása, ahogy eddig írtam róla). Én mit meg nem adtam volna ilyen tanácsokért amikor kezdtem!

 

Miről is van szó?

A címmel itt még nem találkozhattatok, ez a téma a "Kockázatot nem elkerülni, hanem kezelni kell" cikk folytatása. Az előző részben leírtam két nagyon fontos dolgot:

  1. stop loss
  2. veszteségkeret

Ha ezzel a kettővel tisztában vagyunk, nagy gond nem lehet! Most egy kicsit ráépítek az elsőre és viszek valami rendszert mindkettőbe. Ezzel elkerülhetjük az alábbi helyzetet, sőt örülni fogunk neki:

tozsdebukas.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasznos tanácsok

1. Tanuljunk, tanuljunk, tanuljunk!

Ez alapvető fontosságú, a további tanácsok egy részét például nem fogom külön magyarázni, aki foglalkozna ezzel, tanulással kezdje!

2. Mindig stop loss szint meghatározásával keressünk beszállási pontokat!

Határozzuk meg hol van az az árfolyam, amelynél kezdeti feltevésünk téves hogy elkerüljük a további bukást. Továbbá így tudjuk csak kiszámolni, hogy mekkora veszteség érhet.

3. Határozzuk meg mekkora a veszteségkeret és tartsuk be!

Korábbi példában is az 1%-ot ajánlottam, de ez rajtatok múlik. A stop szinttől és ettől függően válasszuk meg a kockáztatni kívánt tőke nagyságát!

4. Mindig határozzuk meg az árfolyamcélt!

Így kiszámítható a lehetséges nyereség és a nyereség/kockázat arány (kezdeti hozamkockázat) lehetőleg legyen legalább 2-3. Ezzel visszajutunk oda, hogy nem baj ha veszteséges pozícióink vannak, ez természetes, de a nyereséges pozik többet hoznak és kitermelik a veszteségeket.

5. Lovagoljuk meg a trendeket!

Ha elértük az árfolyamcélt, sokszor inkább állítsuk át a stop szintet, hogy biztosítsuk a nyereséget, de hagyjuk tovább hízni!

6. Diverzifikáljunk!

7. Használjuk a technikai ÉS a fundamentális elemzést is, de ne bonyolítsuk túl!

Nem kell 50 féle indikátort nézni, bőven elég lehet néhány használata is, pl mozgóátlagok, RSI, ellenállás (vagy fibó) szintek, sáv szélek, gyertya alakzatok.

8. Használjunk kereskedési naplót és mérjük mennyire jó a stratégiánk!

9. Figyeljünk a pszichológiára!

Lélektani alapon 3 szakaszra oszthatjuk az emelkedő és eső trendet is (Kostolany). Az első szakaszban a mélyre esett részvények kezdenek magukhoz térni. Sokan nem hiszik el a trendfordulót, nem mernek venni, de a tapasztaltak már vesznek. A második szakasz a stabil bika piac, az okosok még vesznek, a nagyközönség kezd hinni az emelkedő trendben. A harmadik szakasz a háziasszony szakasz, túlvett a piac, de senkit nem érdekel, mindenki optimista és vesz. Emelkednek is az árak, a józanok eladják az immár hasznot hozó papírokat az optimistáknak, a remegő kezűeknek. Aztán hirtelen fordulat jöhet. Ezen kívül maradjunk észnél! Ha először kockázat nélkül demo számlán próbálkozunk más eredményt kaphatunk. Ne féljünk a veszteségektől, minimalizáljuk azt, kezeljük a kockázatot.

10. Ismét csak tanuljunk!

Tanuljunk az eddigi eredményeinkből, vegyünk tanfolyamokat, könyveket, webináriumokat, bővítsük a látókörünket! Akár itt a jobb oldali lehetőségekkel, akár máshonnan. Én a portfolio.hu füzeteket is ajánlom! Ennek a tudásnak az ára (akár ennek a cikknek az ára) felbecsülhetetlen hosszú távon! 

 

A kereskedési napló

Erről a linkről letölthetitek a kereskedési naplót, amit én is használok. Ez csak egy alap néhány példával. Az a lényeg, hogy ha kitöltjük az amúgy is fontos és meghatározandó adatokat, ez kiszámolja a többit, továbbá könnyen elemezhetjük mennyire működik a stratégiánk. Segít kordában tartani a veszteségeket is!

 

Végül

Végül remélem sikerült rámutatnom, hogy a tőzsde nem szerencsejáték, ha ésszel bánunk vele. Ráadásul ott vannak például az alapok minden fajtájukkal együtt, a devizák, a külföldi részvények, nem sorolom rengeteg a lehetőség. Sokat tehetünk a veszteségek elkerülése érdekében, abban azonban biztos vagyok, hogy a pénzünket a matrac alatt tartani biztos veszteség!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr494527755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása