Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért jó, hogy zuhant a biztosítók bevétele?

2012.08.18. 08:02 Moszi0725

Miért jó ez nekünk, átlag embereknek? Milyen összefüggés látszik ebből? Lehet ebből valami hasznunk?

Mi történt?
Az év elejinél jóval nagyobb mértékben, 12,3%-kal esett vissza a második negyedévben a magyar biztosítási szektor díjbevétele az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által tegnap közzétett adatokból. Az életbiztosítási piac díjbevétele bő 19%-kal, míg a befektetésekhez kötött életbiztosítások (amelyek jellemzően a díjbevételek kétharmadát adják) az átlagnál nagyobb, 27%-os esést szenvedtek el. Emellett a kötelező gépjármű biztosítás piacon is bő 23% a visszaesés.

alairas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mire lehet ebből következtetni?
Írtam már arról, hogy az elmúlt években főleg a fiatalok körében kezdett elterjedni a megtakarítás valamilyen formája. Ennek nagyon örülök. Jelentős részük például úgy készül fel a nyugdíjas évekre, hogy befektetéshez kötött életbiztosításba (Unit-Linked) kezd. Ez is jó, kipipálva (bár a téma megérne egy cikket). E mellett az elmúlt években viszont a fenti hírrel kapcsolatos folyamat folytatódott, illetve durvult el kicsit. 

Erre részben magyarázat, hogy a lakosság nehéz anyagi helyzetben van, nem igazán tud megtakarítani, vagy nem nagyon tudja hogyan kellene. Kormányunknak hála, a végtörlesztésnek hála, sokan úgy döntöttek hogy a megtakarításaikat feláldozták a lakás érdekében. A többség fellélegzett, de megtakarítani még mindig nem tud. Ezért zuhanhatott most a unit-linked életbiztosítási bevétel is. Akik pedig nem tudtak élni a végtörlesztés lehetőségével, továbbra is kiszolgáltatottak az árfolyam-ingadozásnak, mivel az árfolyamgát hatása még nem érezhető. Mivel "nincs pénz", nincs elég igény a biztosítási termékekre sem és mondhatnánk ezt a nincs új autó, nincs új építésű házra is...

A biztosítók viszont ott állnak és még nagyobb versenyben vannak. Ez olyan folyamatokat indíthat be (illetve folytatódhat) amit érdemes kivárni. Arra gondolok, hogy ha a biztosítóknak az a bajuk, hogy nem fizetjük rendesen a díjakat, akkor a biztosítóknak megéri ösztönözni minket! Ez mindkettőnkek hasznos. Például bevezet egy bónusz rendszert (vagy biztosítónként más név alatti ösztönzést). Ha mindig időben fizeted a díjadat, ő adott időpontokban hozzátesz egy lapát pénzt! Ezzel hosszú távon nagyon jól járunk! Ez nem a reklám helye, de ilyen volt például a tavalyi CIG féle pannónia bónusz rendszer is, amit csak korlátozott ideig lehetett igénybe venni.

Tehát ha mondjuk hasonló életbiztosításon töröd a fejed, várj egy kicsit és mindenképpen beszégess ingyen több pénzügyi tanácsadóval, mert ezek a bónuszok, vagy új kedvezőbb kondíciók nagyon jók tudnak lenni! Ezen a tevezésen 30 év múlva rengeteg pénz múlik! A biztosítók pedig harcolni fognak értünk, szerintem várhatóan ez a trend folytatódni fog! Ráadásul nem csak minket, de a kormányzatot is rábírhatják, hogy valamilyen formában támogassa a megtakarítani vágyókat.

Legyen igazam!

Amit még érdemes megemlíteni, hogy jellemzően a unit-linked biztosítások átláthatóságát könnyítendő, a biztosítók szövetsége pár éve megegyezett és létrehozták a TKM-et (teljes költség mutató). Ezzel jobban össze lehet hasonlítani a biztosítások költségeit és nekünk jobban megéri minél kisebbet választani. Viszont ez a bónuszrendszer (vagy biztosítónként más név alatti ösztönzés) ebben nincs benne, ezt nem számolják bele! Ezért is több (!) ingyenes pénzügyi tanácsadót ajánlok beszélgetésre!

Szegény autóst még az ág is húzza
Autós téren már nem ilyen szép a helyzet. Novemberre meglátjuk, de szerintem az elmúlt legalább öt évben látott folyamatos díjcsökkenés idén meg fog állni. Talán egy minimális csökkenés benne lehet, de szerintem nem valószínű. Új adó is van, csökken az autók száma is, a 2008-as évi bevételhez képest már kb fele összeg a bevétel. Ezért ha tehetjük, ne számoljunk idén is csökkenő biztosítási díjakkal! Hasznos tipp lehet még az egy éves, egybeni fizetés, mert ezesetben jelentős lehet majd a kedvezmény.

car-biztositas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr974718383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása