Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Sokkoló jövőkép?

2012.04.22. 08:43 Moszi0725

Hasonlóan, mint a múltkori K+F -es cikknél, ma is olyan napom van amikor a fejemben összekapcsolok dolgokat. Most éppen az oktatás és a jövő kapcsolatáról lesz szó. Ez elég sokkoló tud lenni (még akkor is ha félretesszük a fenntartható fejlődés kérdését) és alapvetően meghatározza a saját vagy gyerekeink jövőjét.

Először nézzétek meg ezt a videót:

A fontosabb részletek:

A legkeresettebb 10 munka 2010-ben még nem létezett 2004-ben. Olyan munkákra kellene felkészíteni a gyerekeket amik még nem léteztek, olyan problémákat kell majd megoldaniuk amiket még nem ismerünk olyan technológiával amiket még fel sem találtak, mindezt egy nagyon gyorsan változó világban. A mai kiskorúaknak 10-14 állásuk lesz 40 éves korukig! A technikai információ két évente megduplázódik, vagyis ha elkezdünk egy egyetemet, mire befejezzük, fele tudásunk elavulttá válik! 

Szerintem az oktatásnak ahelyett, hogy rengeteg elméleti anyagot próbál a fejünkbe tömni (ami jellemző a magyar viszonyokra), inkább meg kellene tanítania tanulni, gondolkodni, hogy hogyan találjuk meg az információkat... De ezzel valószínűleg nem mondok újat.

Fél éve azt írtam a devizahiteles, vörösiszapos, kína és gyerekeink jövője cikkben: "Meglátjuk mi lesz a jövő, de a világban vannak trendek. Szerintem most az egyik, hogy kína egyre inkább a belső piacra fókuszál, ott növekedni fognak a bérek, így a munkaerő költsége is. Emiatt sok cég aki odatelepült, most haza fog menni, mert nem éri meg ottmaradni. A hazatelepült munkaerő pedig munkát fog keresni, de a világgazdaság stagnál, nem fognak találni. Emiatt rengeteg új kis vállalkozás fog elindulni. Így próbálnak életben maradni. Hogyan várhatjuk, hogy a gyerekeink helyt álljanak ebben a versenyben, ha pénzügyileg nem tudatosak? Ez persze 1-2-3 évtized alatt játszódik le."

 

 

Ezt a képet nem hagyhattam ki...

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez nálunk is részben így lesz, most sokan kivándorolnak kis hazánkból, de hamarosan sokan lesznek akik nem találnak munkát pont azért, mert változik a világ, új ismeretekre lenne szükségük, ami nem lesz adott és sokan fognak a vállalkozás felé menekülni. A másik út a robotmunka, a mi oktatási rendszerünk e felé halad, nézzük csak meg például az Audis megállapodást!: ("Ezeknek az általános készségeket és a műveltséget megalapozó óráknak a visszaszorulásával továbbtanulásra vagy munkahelyváltásra alkalmatlan, az elsajátított szakmán túl más ismeretekkel és alapvető kompetenciákkal nem bíró fiatalok kerülnek ki az intézményekből. Zsákutcás képzések és a gyerekmunka legalizálása."). Így pont hogy nem fogunk kitörni a válságból.

Mondhatnám ezt is: az alkotmányos és jogi garanciák lerombolásával a kormányzat pont a saját gazdaságpolitikája ellen megy, és az esetlegesen képződő plusz növekedési potenciál a fogyasztói és befektetői bizalom hiánya miatt azonnal el is veszik... De ennyit a politikáról.

A másik jóslatom is kezd beigazolódni. Ha tetszik ha nem, a világon egyre inkább elterjed a hálózatépítés, MLM. Erről is fogok írni, Amerikában már több évtizede jelen van, nálunk néhány tízezer ember él belőle, ne keverjük össze a piramisjátékkal, a jövőben sokkal fontosabb lesz mint most! Erről bővebben majd nemsokára.

A másik legfrissebb hazai hír a magyar fiatalok vállalkozási kedve. Míg Kínában a fiatalok 71, Amerikában 55, az EU-ban 45 %, Magyarországon 3-4% (!) merne vállalkozni. Ennek oka arra vezethető vissza, hogy nincsenek pénzügyi-vállalkozási ismeretek az iskolában, másrészt pedig "a fiatalok úgy érzik, vállalkozóként minden energiájukat adminisztratív, adó- és munkajogi, szabályozási, munkaerőpiaci és egyéb, nem szakmai ügyek fogják lekötni, nem meglepő, hogy igyekeznek majd elkerülni a vállalkozás intézményét, állítja a szövetség. Azt hozzátehetjük, hogy sok fiatal találkozik olyan, a törvényesség és a fenntarthatóság határán táncoló kisvállalkozásokkal, amelyek nem feltétlenül kínálnak követni való példát. A szabályok gyakori változása sem könnyíti meg a helyzetet: mire a frissen végzett szakember elindítja üzletét, a tanult ismeretek könnyen elavulttá válnak."

Bár én még nem vállalkoztam, de azt már egy ideje szeretném hogy például a Gazdag papa, szegény papa című könyv legyen kötelező olvasmány! Ezzel kapcsolatban ezt a cikket ajánlom még.

Azért remélem, hogy sikerül meglátnunk ebben a jót (még én is keresem, nem lesz könnyű a következő pár évtized)! Ezen elgondolkodni mindenképpen érdemes és fontos. Abban biztos vagyok, hogy csak magunkra számíthatunk! Sok sikert kívánok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr834465934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása