Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

A gyermeked első milliója

2011.09.25. 10:20 Moszi0725

Gondolom Nektek, akik olvassátok ezt a blogot nem kell sokat beszélnem arról miért fontos a pénzügyi intelligencia. Most egy kicsit arról lesz szó, hogy ezt a tudást hogyan lehet tovább adni a gyermekeinknek és mikor kell ezt megtenni.

Az iskolában sajnos csak arra tanítanak meg hogyan keress pénzt (jobb esetben). De hogy hogyan bánj a pénzzel, esetleg hogyan dolgoztasd a pénzt, arra semmiképp nem készítenek fel. Ugyanis nem érdekük. Ezt eddig is tudtam. 

Az is világos, hogy a gyerekeket már kis korukban is érdekli a pénz. Megkérdezik mi az, látják hogy valami fontos. Alapvető, hogy elvigyük a gyereket a bankba, már fiatal korban megmutassuk neki hogyan kell a pénzzel bánni. Nyugat-Európában normális dolog, hogy a gyerek látja nagypapát nyugdíjba vonulni, amikor a nagypapa kap 1-1,5 millió eurós összeget és elmegy egy világkörüli útra. Ez azért nem érthetetlen arrafelé. Ott a gyerekek a vasárnapi reggeli közben tanulják meg a szüleiktől, hogy a fizetésük 10 %-át félre kell tenni és hasonlók. Azért látni sok japán turistát mindenhol, mert ők ezt alkalmazták életükben és most ide jutottak.

Nekem új volt

Még egy érv a gyerekünk pénzügyi oktatására, hogy ők 10 éves koruk felett már nagyon fontos döntéseket hoznak. A tinik lázadásának egyik oka lehet, hogy a szüleik nem támogatják őket, a szülők más jövőt képzelnek el mint ők. Én nem vagyok gyerekpszichológus, de ebben van valami. Pedig ha a gyereket megtanítjuk az alapvető kezdeti pénzügyi műveltségre (például Gazdag papa, szegény papa könyv), akkor bármilyen hivatást választhat magának, támogathatjuk, hiszen tudjuk hogy nem csak a fizetésen múlik az ő gazdagságuk, hanem azon is hogyan bánnak a pénzükkel, amire immár képesek! Gondolom ezt sem kell magyaráznom. És ha támogatjuk őket, akkor elmarad a nagy tini lázadás, ráadásul nagyon fontos döntést segítő tudást adtunk és még valószínűbb hogy számunkra is “jól” dönt…

Más hasonló érdekes gondolatokkal találkozhattok, ha kezetekbe veszitek Kiyosaki "Biztosíts pénzügyi előnyt gyerekeidnek" című könyvét. Átveszi a Gazdag papa, szegény papa és a Cashflow négyszög gyerekekre vonatkozó részeit is.

 

 

 

 

 

 

 

 

De tovább megyek

Miért ne láthassa a 6-8-10 éves gyerek, hogyan működik a pénz? A hitel amit esetleg felvettem és fizetek, az tőlem viszi a pénzt, de ugyanaz másnak (a banknak) hozza a pénzt. Ami nekem forrás, az másnak eszköz és fordítva. Miért ne rakja össze a gyerek a saját maga keresett első millióját mire végez a középiskolával? Képes rá? Naná!!! Az ehhez szükséges gondolatmenet akár az előbb említett könyvben is benne van. Tudni fogunk segíteni neki, hogy mibe fektesse a pénzét.

Vannak pénzügyi oktatójátékok gyerekeknek is. Vagy amikor zsebpénzt adunk neki, rábízhatjuk a döntést. Elköltheti cukorkára, vagy beteheti a perselybe, vagy odaadhatja a szülőnek kamatért cserébe (hogy később még több cukorkát vehessen). Tovább megyek, próbáljunk eljutni odáig, hogy akkora pénzt halmozzon fel, hogy annak kamatából vehessen cukorkát miközben a tőke továbbra is dolgozik neki. Ha ezt sikerül megértetni vele, hátradőlhetünk! :) Ráadásul ebben a korban az agyuk még szivacsként szívja magába ezeket az infókat!

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr903254591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása