Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mi kell hozzá

2011.03.21. 15:41 Moszi0725

Miután megnéztük, hogy egyáltalán érdemes befektetni, mennyi pénzzel kell kezdeni, hol lehet róla tanulni, hol lehet hasznos információkat találni, most kezdjük is el a tanuláson túl! Mi kell hozzá? Hogyan válassz bankot vagy brókercéget?

Ha részvényeket, vagy befektetési alapokat szeretnél venni akkor hozzá kell férned a tőzsdéhez. Ezt csak bankon vagy brókercégen keresztül teheted meg, akik megvesznek és eladnak neked cserébe a jutalékért.

Egyszerűen csak be kell menni és értékpapír számlát nyitni. Ezen lesznek az értékpapírok dematerializált (nem fizikai) formában, vagyis digitálisan.

Hova menjek?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy hol nyiss számlát az tőled függ. Először végig kell gondolni, hogy elsősorban a magyar tőzsdén szeretnél befektetni? Vagy külföldi tőzsdén is szemezgetnél? Különböző cégeknek más és más a jutalékrendszere.

Forintban szeretnéd a befektetést? Mennyi időre tudod nélkülözni a pénzt? Ha legalább 3-5 évig nem kell hozzányúlnod és forintban tartod, nyithatsz tartós befektetési számlát (TBSZ) is, ekkor csak 10 % vagy 0 % adót kell fizetned. Ha esetleg kell a pénz, akkor is bármikor kiveheted, ekkor ugyanúgy történik minden, mintha rendes számlát nyitottál volna.

Általában interneten keresztül tudod ellenőrizni a befektetésedet, de az interneten át akarsz megbízásokat adni, vagy a telefonban bízol jobban? Aztán vannak cégek akik naponta küldenek különböző elemzéseket, ajánlatokat, amik segíthetnek! Ezeken kívül, ma már automatizált rendszerek is elérhetőek, ahol megadhatod, hogy mennyi árfolyam ingadozást tudsz elviselni és ahhoz mérten ha lefelé megy az árfolyam eladják és beteszik máshová, míg emelkedéskor visszarakják a pénzedet. Kérdezd meg ismerőseidet mik a tapasztalatok, járj utána. Ma már könnyen az interneten is megteheted! Megkérdezheted az ingyenes pénzügyi tanácsadók egyikét is.

 

Ez biztonságos?

A magyar bankoknál elhelyezett pénzünk biztonságban van. A válság fokozódásával olyan védelmi intézkedéseket hoztak meg, melyek a betétesek megnyugtatását szolgálják. Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) által biztosított összeghatár 6 millió forintról 13 millió forintra emelkedett, eltörölve a 10 százalékos önrészt. Az OBA gyüttműködési megállapodást kötött a Bankszövetséggel is. Az állam az ezen felüli összegekért korlátlan betétgaranciát vállal, így tehát a magyar bankoknál elhelyezett betéteink teljes garancia alatt vannak.

Az értékpapírszámlán elhelyezett befektetések (befektetési jegyek, részvények) pedig a BEVA (Befekteő Védelmi Alap) által biztosítottak. Fontos, hogy a pénzintézet, ahol a pénzünket vezetjük BEVA tag legyen. A tagság ellenőrzését a honlapon tudod ellenőrizni. 

Külföldi brókercégek, bankok jellemzően nem BEVA tagok, így a BEVA ebben az esetben nem fizet kártalanítást. Ekkor sincs okunk az aggodalomra, hiszen a külföldi brókercégek, bankok más országok szervezeteinek tagja, így értékpapírjaid ebben az esetben is biztonságban vannak. Talán még jobb feltételekkel van biztosítva pénzed.

Nem árt azonban az óvatosság külföldön sem, hiszen rengeteg ún. diszkont brókercég offshore cégként, adóparadicsomban működik, így ezen cégek esetén előfordulhat, hogy nincs megfelelően biztosítva pénzed a jogosulatlan felhasználás esetén. De szerintem mire arra szintre jutsz, hogy adóparadicsomokra gondolj, megtalálod a megoldást :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr392759145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása