Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Vad ötlet lenne többnyelvű gyereket nevelni?

2012.05.08. 06:20 Moszi0725

Van egy portugál ismerősöm Hollandiában akinek angol férje van. Az élet így hozta össze és folytatta egy aranyos kislánnyal. Mivel anyu portugál, a kislány portugálul beszél hozzá, de ha jön apu és kérdez valamit akkor angolul válaszol. A szülők egymást közt angolul beszélnek, továbbá mivel Hollandiában élnek, kislányuk felszedte a hollandot is. Elég érdekes lehet...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mondjuk nekik nem volt választásuk, de ettől függetlenül működik. Több oka is van annak miért íródott ez a poszt. Először is, a Sokkoló jövőkép posztra valamelyikőtök azt írta, hogy jó-jó, de kevés a megoldási javaslat. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, de szerintem többnyelvű gyereket nevelni lehet egy megoldás (ha már most is nagyon fontos a nyelvtudás, mi lesz később?)! Másrészt Ti, akik ezt valószínűleg olvassátok, 40 %-ban 25-35 évesek vagytok, további 25 %-ban 35-45 évesek, legalábbis Facebook statisztika szerint és gondolom vagy lassan gyerekvállaláson töritek a fejeteket vagy már nevelitek az ifjú lovagokat és lovaginákat, érdekes kérdés a többnyelvűség számotokra is. Harmadrészt pedig mostanában elég sok fiatal gondolkodik a külföldre távozásban, ott is felvetődik a kérdés.

Személy szerint én már régóta úgy gondolom, hogy ha gyerekem lesz kezdettől fogva angolul fogok hozzá beszélni. A lényeg: ha legalább valamilyen szinten megtanulja az idegen nyelvet, óriási előnyhöz juttatom a gyermekem. Ez nem kerül semmibe, a gyerekek 3-4 nyelvet is simán megtanulnak egymás mellett, nem vagyok angol anyanyelvű de ez nem baj, a legfontosabb hogy neki már nem kell majd későn és nehezen angolt tanulnia mint nekem, ráadásul ezután más nyelveket is sokkal egyszerűbben tud majd megtanulni. Aztán jött a feleségem, aki még nyelvtanár is, és mondta hogy felnőtt korban már nemcsak hogy nehezebben tanul az ember nyelvet, de a speciális kiejtéseket soha nem fogja már tudni megtanulni ha gyerekként elmulasztotta. Még egy érv volt, hogy mivel a jövőkép sokkoló ugye, nagyon-nagyon fontos lesz a jövő generáció több nyelvűsége...

Meg hát ki a fene akart nyelvet tanulni és erőlködni? Vagy ki akarná ezt a gyerekének ha lenne helyette más megoldás? Jó, én is szerettem németet tanulni általános iskolában, de szerencsém volt mert jó volt a tanár. Hány olyat hallani, hogy 9 éve tanul németet de beszélni nem tud... De ha szerettem is, sok idő, energia és pénz. Legtöbben gimi-főiskola-egyetem mellett tanulnak nyelvet, vagy plusz egy nyelvet, amikor azt a rengeteg időt lehetne más készségek fejlesztésére is fordítani. Beszélhetünk róla, de szerintem még sörözni a haverokkal is van olyan fontos.

Manapság akinek autója és tini gyereke van így-úgy, itt-ott, de többsége próbálja vezetni tanítani. Általánosságban felmerül mielőtt beiratkozik a tanfolyamra. Miért nem alapvető, hogy idegen nyelvre is megtaníthatjuk még kis korában, amikor ez probléma nélkül menne? 

Aztán nemrég rátaláltam egy blogra, ahol egy anyuka mondja el ezzel kapcsolatos tapasztalatait, ő 2-3 évesen kezdett el angolozni kislányával, például ebben az írásban rögtön előkerül, hogy az angol (vagy amerikai) gyerekek miért is lehetnek vállalkozóbb kedvűek, én pedig ezt gyorsan összekötöttem a K+F-es vagy a jövőképes cikkemmel. De emellett számos kérdésemre is választ kaptam és több érdekességet is felvetett. Ajánlom Nektek is.

Akár úgy is mint egy lehetséges megoldást a jövőre nézve. Érdekel a véleményetek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr554495380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelorata 2012.05.08. 22:31:14

Köszönöm az ajánlást, tetszett a cikk. :)
süti beállítások módosítása