Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Áltudományok pszichológiája

2012.03.07. 11:23 astroleslie

Az utóbbi hetekben egy barátom és a köztem lévő viták miatt kicsit belemélyedtem az Egely György és a „hozzá hasonló” emberek által készített találmányok világába. Az egésznek ez a videó volt az elindítója. Amikor megnéztem, kapásból 15 dolog jutott eszembe, ami megcáfolta, de legalábbis megkérdőjelezte az elhangzott állításokat. Azóta megnéztem még néhány hasonló jellegű videót, és ezek alapján, valamint a barátom „érvei” alapján a követezőket vontam le:

  1. Ezekben a videókban, bejátszásokban soha nem hangzik el egyetlen konkrétum sem. Dobálóznak az olyan állításokkal, hogy „a rendszer 150%-os hatásfokkal működik”, amelyeket nem igazolnak semmilyen műszeres méréssel, és ha mutatnak valamilyen számokat meg grafikonokat, akkor nem mondják el mit is kell látni. Olyan kifejezéseket használnak, mint például „szimmetriasértés, az anyag ötödik halmazállapota, stb.”, amelyeket nem magyaráznak el. Amikor a barátom említette a „transzverzális vektorokat”, és én rákérdeztem, hogy azok mik is, nem tudott egyértelmű választ adni, hanem elkezdett mindenféléről mesélni, azt is homályosan. Pedig ő azt állította, amit a szerzők is állítanak, hogy ezek pofonegyszerű dolgok, bárki megértheti őket….
    Az egész arra megy ki, legalábbis én így látom (és az ő helyükben én is így csinálnám), hogy akarva-akaratlanul „divatos” és tudományosnak hangzó kifejezéseket használnak, amivel meggyőzik az embereket, hogy ők aztán értenek a dologhoz.
  2. Amit még megfigyeltem, az a hazafias érzelmek és a szimpátia (empátia) keltése az emberekben. Nem arról beszélnek, hogy hogyan is működik ez a szerkezet, hanem hogy a magyar elme újra nagyot alkotott évek kemény munkájával és szembeszállnak a gonosz, diktatórikus tudomány ellen. Ez által lehet hatni az emberekre, mert valljuk be, a mi társadalmunk nem teljesen egészséges, mi is sokszor érezzük, hogy igazságtalanságot szenvedtünk el, és így sokkal inkább meggyőzőbbek lesznek ezek az illetők is. Tehát az érzelmekre hatnak, és aki nem olyan beállítottságú, az nem fogja megkérdezni, hogy „hogy is van ez pontosan?”.
    Engem megvádolt a barátom, hogy „jaj, mert én csak a tankönyveknek hiszek, és ez vallás, mert mindent elhiszek, ami le van írva ott”. Erre én két dolgot szoktam mondani: egyrészt a tudomány évszázadok óta bizonyít, a másik oldal még nem mutatott fel semmilyen konkrét eredményt; a másik, ha én ilyen vagyok, akkor képmutató dolog ilyet állítani, hiszen ő kapásból elhitte azokat a dolgokat, amiket a bejátszásokban vagy könyvekben állítottak.
  3. A barátom állandóan azt hajtogatja, hogy néhány tudós, például egy 70 éves fizikus is állítja ezeket a dolgokat, és hogy én olyan okos vagyok, hogy ezt megcáfolom anélkül, hogy meghallgattam volna. Én erre mindig azt mondom, hogy nem én vagyok olyan okos, hanem ezek a tudomány tényei. Megmondtam neki, hogy hajlandó vagyok meghallgatni az előadásaikat (állítólag megírja nekem DVD-n). Így volt ez az Egely videóval is (sörözés közben említette a „fúziót a garázsban”, másnap reggel kerestem rá youtube-on kíváncsiságból), ahol ésszerű érveket hoztam fel a dolog ellen, de azokat elutasította mindenféle indokkal, anélkül, hogy választ kaptam volna a kérdéseimre. És azt is el szoktam mondani neki, hogy a tudományban is előfordultak csalások, átverések, nem minden ember szent. Ők miért lennének azok?
  4. Ezek az illetők a könyveikkel, videóikkal nagy kijelentéseket tesznek, de az a kevés találmány is, ami tőlük származik, nem úgy működik, ahogy ők állítják. Már ha egyáltalán működik, és szabadalmaztatva van. Ennek ellenére szépen megélnek, hiszen rengeteg könyvet és DVD-t adnak el.
  5. A lobby kérdése. Már említettem a hazafiasság érzésének a keltését. A másik dolog, amire még hatnak, az az emberek utálata a globalizáció és a nagyvállalatok ellen. (Bevallom, nekem se a kedvencem ez a két dolog.) Ezek eredménye a különböző összeesküvés elméletek létrejötte, hogy az olajlobby így meg úgy akadályozza őket. Nos az egész illogikus. Ha ezek a dolgok, mint például a térenergia, meg a vízzel hajtott autó működnének, akkor a lobby első dolga lenne, hogy lecsapjanak a dologra, és megszerezzék a tudást, hogy aztán a nagy haszon miatt tömegtermelésbe kezdjenek. Mégsem ez történik, nem rohangálnak vízzel hajtott autók az utakon….
    Én is „szeretem” az összeesküvés elméleteket (a legtöbbet elutasítom, mert teljesen logikátlan, és ostobaságokat állít), gyerekkoromban Ufómagazint olvastam, aztán rájöttem, hogy olyan dolgok vannak benne, amelyek nem lehetnek igazak.
    Majdnem a fejemet vertem a falba, amikor az egyik videó elején azt mondta a narrátor, hogy „illegalitásban dolgozó kutatók”. Miért illegális? Senki se tiltja nekik, hogy ezeket az őrültségeket csinálják. És ha annyira illegális, akkor miért lehetett bemutatni őket publikus videón? Önellentmondás önellentmondás hátán.

Ezen a néhány rövid gondolaton keresztül bemutattam, hogyan is „dolgoznak” az áltudomány emberei. Nem a józan észre hatnak, hanem az emberek hiszékenységére, érzelmeire. Ügyes pszichológiai trükköket vetnek be, de mindezek CSAK AZÉRT működhetnek, mert a társadalmunk arra van beállítva, hogy ne gondolkodjon, hanem robotként fogyasszon és fogyasszon. Az emberek többsége látja, hogy ez így nem jó, de ahelyett hogy megpróbálnák átgondolni a dolgokat, elmenekülnek a „kényelmes” megoldáshoz, amit az áltudományok, az ezoterika, stb. nyújt. Nem hajlandóak elfogadni, hogy a természet igenis diktatúra, nem lehet csak úgy játszadozni a természeti törvényekkel. A világ bonyolult, akármit is állít a másik oldal!

A végére még egy rövid történet. A volt egyetemi csoporttársam megnézte a cikk elején említett videót, és nem bírta ki, hogy ne kommentálja a videót a youtube-on. A hozzászólásának lényege az volt, hogy „gondolkozzatok emberek”. A reakció a videó tulajdonosának részéről az volt, hogy letiltotta őt a csatornájáról. NO COMMENT!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr74295078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egely Gyuri elmész te a búsba! 2013.02.02. 15:15:05

Videó felvételeken hőzöngöl Jakab Istvánnal együtt, hogy te aztán leülsz bárkivel szakmai vitára csak hát nincs senki sem, aki erre vállalkozna. Vállalkoztam. Erre meg próbafelvétel és a Keshe témáról vitázzuk együtt trükkökkel jöttetek elő. Pedig én...

Trackback: Egely kerék egy drága szélforgó 2012.12.12. 09:51:21

Az Egely kerék, a feltalálót idézve; "játékszer".A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az. A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja. (tanulmány, Bp., 2000.09.19. - képekkel, linkekkel kiegészítve 2012.05.23.)   ...

Trackback: Az Egely kerék, a feltalálót idézve; "játékszer" 2012.05.23. 11:28:51

  A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az. A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja. (tanulmány, Bp., 2000.09.19.)   Biztosan sokan ismerik Egely Györgyöt és "találmányát" az Egely kereket. Inte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szőkebácsi 2013.04.09. 15:44:10

Azért a vízzel hajtott autó legendájáról szivesen vennék egy cikket a tolladból. Sokmindent hallottam/olvastam már erről, és az olajlobbyról. Kíváncsi lennék mit találsz ebben a témakörben:-)
Amúgy tetszik a gondolkodás módod:-)

astroleslie 2013.04.10. 08:24:43

@Szőkebácsi:
Pont a mai újságban volt megint egy cikk egy magyar feltalálóról, aki megválthatja a világot 50%-kal kevesebbet fogyasztó belső égésű motorjával, de nem engedik, és most bíróságra jár az igazáért. Ha minden igaz, a neten megtaláltam a gyatra leírását a motorjának, fizikus ismerőseimnek elküldtem, várom a véleményüket. Amennyiben összejön valami jó kis anyag, írok cikket belőle.
A szokásos jelenségeket azonban már most is látom a cikkben:
1. Eleve a cím "Korunk Don Quijote-ja"
2. A feltaláló elment autógyárakhoz, ahol állítólag milliárdokat adtak volna az ötletéért. Persze nem fogadta el....
Mindenesetre köszönöm a hozzászólást!
Mostanában ritkábban írok a blogra, mert más dolgaim akadnak, de amikor valami nagyon felháborít, mindig összedobok egy írást.
süti beállítások módosítása