Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

A devizahitelektől a vörösiszapon és kínán át a gyerekeink jövőjéig

2011.10.21. 09:42 Moszi0725

Mostanában ezekről a témákról sokat lehetett olvasni. Bennem inkább társadalmi kérdések merültek fel, amiket szeretnék megosztani veletek. Aztán megnézünk egy elkezdődött trendet és eljutunk a gyerekeink jövőjéig is…

Nem kívánok felelőst kikiáltani a devizahiteles problémára, de érdemes ezeket az idézeteket elolvasni:

Aki devizahitelt igényelt, az devizaspekulációba kezdett: felvett egy forinthitelt, és mellette beshortolta a svájci frankot. Ez a lehető legfelelőtlenebb deviza spekuláció!"
(Jaksity György, Figyelő, szeptember 8.)

„A frankhitel névre hallgató, állami jóváhagyással működtetett magyar piramisjáték véget ért."
(Villányi Károly, Magyar Nemzet, szeptember 10.)

„A bankok számára sértő, amikor a devizahiteleseket védik, mert nem a bankok okozták a bajt; talán annyival, hogy egyáltalán van Magyarországon devizahitel."
(Csányi Sándor, Duna Televízió, szeptember 10.)

„Tökéletes gyógymód amúgy sem létezik a devizahitelesek problémáira, legfeljebb egy olyan gazdaságpolitika, ami visszatéríti az árfolyamot."
(Baka F. Zoltán, Népszabadság, szeptember 11.)

„Úgy képzeljük el a magyar társadalom nagy részét érintő devizaprobléma megoldását, mint egy nagy, össznemzeti heroinelvonót."
(„Doktor Kottász", www.mandiner.hu, szeptember 15.)

„A szabályokat, az összeset, az egyik fél írja - a játszma közben. Ha ezt eddig a bankok művelték, úgy most a kormány akarja csinálni: az egyiknél csak a másik rosszabb."
(A szerk., Magyar Narancs, szeptember 16.)

„Ha úgynevezett rendszerszinten nézzük a kérdést, hihetetlen számra bukkanunk. Európa svájcifrank-adósságának egytizedét ugyanis hazánk - magánszemélyeken és cégeken keresztül - mondhatja magáénak."
(Szajlai Csaba, Magyar Hírlap, szeptember 18.)

Magyarországon ma több százezer család szenved a teljes kiszolgáltatottságtól, otthonuk elveszítésének közvetlen veszélye fenyeget. Hiába akar a kormány megmenteni mindenkit. Ami mindazon állami szereplők felelősségét felveti, amelyeknek dolga lett volna a pénzpiaci folyamatok ellenőrzése. Portugáliában jelenleg 8 percenként kilakoltatnak egy családot!

Pont az állam szerepére szeretném felhívni a figyelmet! Arra az államéra, aki elmúlt 20 éves (ne is beszéljünk arról, hogy 1000 éves), de most is gyerek módjára viselkedik. Az államnak egyszerűen sokkal könnyebb másra mutogatni, mint beismerni saját hibáját. Most a bankok minden probléma forrásai, pedig a bankokat az állam felügyeli. Más országokban már rég úgymond betiltották a svájci frank hitelezést… (említhetném az árfolyam és a kormány közti kapcsolatot is)

Ugyanúgy viselkedett a vörösiszap katasztrófa idején is. Nagyon sajnálom ami ott történt és természetesen nem értek mindenhez, de vajon tényleg csak a MAL Zrt a felelős? A nemrég kiszabott büntetést az a Környezetvédelmi Felügyelőség szabta ki, amely a katasztrófa előtt mindent rendben talált, sőt évekkel ezelőtt a tározó létesülésekor ugyanez a hatóság írta elő azoknak a résfalaknak a megépítését, amelyek előidézhették a talajtörést. Állami szervezetek minden évben ellenőrizték a tározót. Ha én lennék a MAL vezére, a helyében én is nyugodtan aludtam volna, mit kellett volna tennie? Most csak fel szeretném vetni, hogy az állam könnyen mutogat másra, miközben ő is felelős.

Mi emberek pedig ne felejtsük el, hogy mi is felelősek vagyunk a hitelezési problémáért. Még ha nehéz is kimondani. Mi vettük fel a hitelt. Erre hosszú távon az lehet a megoldás, hogy pénzügyileg tanulunk, fejlődünk!

Két napja a középiskolások pénzügyi ismereteiről tartottak konferenciát. Katasztrofális a helyzet. Így hogy várhatjuk, hogy később ne legyen újabb probléma? Az állam tud szabályozni, de ne mindent az államtól várjunk! Hosszú távon csak úgy lehet jövőnk, ha a gyerekek pénzügyileg intelligensebbek lesznek. Sokan álmodnak gazdagságról, de pénzügyileg nem intelligens gazdag emberrel még nem találkoztam. Ezt bizonyítja, hogy a lottónyertesek nagy része pár évvel a nyeremény után talán még rosszabbul él, mint előtte. Pont ezért támogatom, hogy legyen kötelező olvasmány a Gazdag papa, szegény papa című könyv.

Még egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet! Meglátjuk mi lesz a jövő, de a világban vannak trendek. Szerintem most az egyik, hogy kína egyre inkább a belső piacra fókuszál, ott növekedni fognak a bérek, így a munkaerő költsége is. Emiatt sok cég aki odatelepült, most haza fog menni, mert nem éri meg ottmaradni. A hazatelepült munkaerő pedig munkát fog keresni, de a világgazdaság stagnál, nem fognak találni. Emiatt rengeteg új kis vállalkozás fog elindulni. Így próbálnak életben maradni. Hogyan várhatjuk, hogy a gyerekeink helyt álljanak ebben a versenyben, ha pénzügyileg nem tudatosak? Ez persze 1-2-3 évtized alatt játszódik le. Például pont mire az én gyerekeim odakerülnek. Te hogy vagy ezzel? Azért érdemes meggondolni, igaz?

Remélem segítettem!

Források itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr983319321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása