Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mi a VALÓDI probléma a soltvadkerti csőddel? Hogyan kerüld el?

2012.06.10. 06:44 Moszi0725

Az elmúlt pár nap izgalmai után ismét itt vagyok, hogy elmondjam a tanulságos véleményem a soltvadkerti eseményről. Miért lett ebből baj? Mit kellett volna eleve tennie az embereknek? De a legfájóbb, hogyan lehet ebbe sajnos teljesen belebukni? Erről lesz szó...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerintem az alaphírt nem kell bemutatni részletesen, csődbe ment egy TSZ, az emberek nem jutnak a pénzükhöz, de kártalanítják őket. Létezik az OBA és BEVA, a "probléma" csak az, hogy mint minden hivatali ügynek, ennek is van átfutási ideje és ugyan az átlagember rendben megkapja a pénzét, de hónapok múlva.

Fáj az igazság

Sajnálom, de nem értem ez miért lehet gond! Pontosan úgy, ahogy nem fordulhat elő hogy az autópályán kifogy a benzin, nem fordulhatna elő hogy pár hónap kifizetés csúszásból baj legyen! Ugyanis rengetegszer el lett mondva, hogy az embernek legyen legalább fél évre elegendő tartaléka, könnyen hozzáférhető helyen! Ha lenne, simán kihúznák vele a kártalanításig. Ezért aztán a valódi probléma a tartalék hiánya! (most az autó műszaki hibájától eltekintek, mert az ember sem lehet műszaki hibás, csak tudatlan)

Ezeknek az embereknek ilyen nincsen, így megértem őket persze, de ne mondja senki hogy könnyű neked ha van! Ugyanis nekem is könnyebb lenne, ha az a pénzt elkölthetném egy 3D plazma TV-re, de nem teszem! De a legnagyobb tanulság még csak most következik:

 

Hogyan lehet mindent elbukni pl egy hűtő miatt?

Ezt mind vastag betűvel kéne: A tartalék hiánya nem tűnik olyan nagy problémának, de megmutatom miért hatalmas nagy gond. Tegyük fel, hogy minden hónapban - ahogy az átlagember - ugyanannyit költünk mint a fizetésünk és hirtelen elromlik a hűtő. (Ilyesmi biztosan elő fog fordulni mindenkivel.) Nem lehet sokat várni, tartalék nincsen, az ember kénytelen megvenni a hitelkártyára, hitelre. Ha időben befizeti még kamatmentes is. Igen ám, de eddig is annyit költött muszájból hogy nem maradt semmi, most nem fogja tudni a semmiből kifizetni a hűtő részletét! Ezért rárakódik a 30-40 % kamat. Ezt már végképp nem tudja kifizetni, fel kell vennie egy nagyobb hitelt amiből kifizeti a tartozását és időt nyer. De látható hogy egyre csak nő a tartozása, adósságspirálba kerül és kész... Utána megy a ház is és game over! 

Az elmúlt 10 évben nagyon sok ember járt pontosan így és a megoldás egyszerűen csak annyi lett volna hogy a tartalékból kifizeti a hűtőt. Lehet elsőre nem kellemes érzés hogy ott van az az összeg és nem lehet hozzányúlni, de biztosan szar érzés ha bekerülsz a halálos csapdába! 

Emellett Magyarországon tapsikolva örülnek a pénzügyi tanácsadók ha valakinek 3 hónapnyi tartaléka van (többet félnek is ajánlani), de mondjuk Németországban Günter aludni se tudna 12 hónapnyi tartalék nélkül. És meg is nézhetjük milyen jól élnek, de nem csak azért mert többet keresnek!, hanem mert a tartalék miatt eleve nem kerülnek ilyen helyzetbe! 

A magasabb fizetésről pedig annyit, hogy az átlag emberünk annyit költ amennyit keres, de ha 10%-ot emelkedik a fizetése, ismét elkölti mindet! Ez sajnálom, de bizony így van! 

Úgyhogy a tartalék képzés egyszerű megoldásával elkerülhetjük hogy hasonló helyzetbe kerüljünk! Elvégre is, mindenkivel előfordul hogy kell egy hűtő, becsődöl a soltvadkerti TSZ... De nem úgy van ám, hogy ami hó végén megmarad azt megspóroljuk tartaléknak!

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr434576150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása