Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Őszintén a homeopátiáról 1

2012.02.14. 10:05 Moszi0725

Tudom, hogy páran olvastátok már, de itt a helye a nőStények írásának. Eddig nem írtam itt a homeopátiáról, mert elég összetett dolog. Fogok még, de első körben nézzük ezt:

Oscillococcinum. Ismerős? Orrvérzésig nyomatják, és egyetemes influenza elleni csodaszernek tartják, pézsmakacsa szívéből és májából készítik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eredete? Egy kutató, Joseph Roy száz évvel ezelőtt izgő-mozgó kerek izécskéket látott influs emberek szövetmintáiban. Azt hitte, oszcilláló, azaz rezgő-mozgó coccusok, azaz kerek bacik. Ugyanezeket látta a pézsmakacsa szívéből és májából készült metszeteken is. Rögtön úgy vélte, ezek az oscillococcusok minden betegség okozói.

 Utóbb kiderült, bizony a Brown-féle mozgás miatt mocorgó buborékokat látott. De már késő volt, azóta is rendületlenül készítik a pézsmakacsa májából és szívéből az influenza elleni HP-szert. A homeopaták azóta sem törték magukat szanaszerteszéjjel, hogy ezt a tévedést korrigálják, az Oscillococcinum bevonult a csodaszerek közé.

Bizonyíték? Ó, az volt, egy 2006-os tanulmány szerint hat, azaz 6 órával lerövidítette a gyógyulás idejét. A tanulmányt visszavonták. Ennek ellenére az Oscillococcinum mindenhol nyomul. Csak tudjuk, mit is veszünk be…

Tényleg, mit is? Egy kis tejcukorgolyócskát, amit megfröcsköltek a hatóanyag hihetetlenül hígított oldatával. Olyan oldattal, amiben gyakorlatilag egy molekula sincs a hatóanyagból. Ebből az oldatból van folyadék alapú HP-szer is, ekkor nincs tejcukor. A HP elve?

A “hasonlót a hasonlóval” elképzelés alapján épült fel az egész jól jövedelmező iparág. Viszont ezt az elképzelést még soha senki nem igazolta.  A HP atyja, Hahnemann arra alapozta az egész felépítményt, hogy megfigyelései szerint a kínafa kérge lázrohamot okoz. De ezt még soha senkinek nem sikerült reprodukálnia. Nyilvánvalóan téves volt a megfigyelés…

A HP másik alapelvét, az óriási hígításban hatásos szerek hatását sem sikerült még hitelt érdemlően alátámasztani. Ezt a gondolatot az keltette, hogy az adott tüneteket előidéző szer ártalmatlan hígítása gyógyítja ugyanezeket a tüneteket. Figyelem, nem betegséget, tüneteket!

Hahnemann a XVIII. században még mit sem tudhatott a biológiai, biokémiai folyamatokról, és azt sem tudhatta, hogy a rázogatva (nem keverve, hehe) potenciált löttyben már egy szem molekula sincs. Ja, a vízmolekulák rezgésekkel kialakított memóriája… na, aki ezt terjeszti, annak a nyolcadikos-gimnazista biosz-kémia anyag sincs a fejében már, az tuti. Avogadro-szám? Segítek, ez az a bizonyos hatszor tíz a huszonharmadikon. Rémlik? Egy mol anyag bármiből ennyi molekulát tartalmaz.

Na, Hahnemann még ezt sem tudhatta. Viszont a több ezerszeres hígítás eredménye egy olyan „oldat”, mintha az Atlanti-óceánba egy vödör bort öntenénk, majd egy vihar után mintát vennénk. Mennyi bor lenne benne? Egy házmesterhez is kevés… a hosszúlépéshez meg pláne.

Gondoltuk volna, hogy eddig még senki sem tudott egymástól megkülönböztetni két HP-s szert? Miközben mérni és fényképezni tudjuk a tőlünk fényévmilliárdokra lévő csillagrobbanások iszonyú gyenge sugárzását… és megkülönböztetjük a többi csillag háttérsugárzásától.
Most jönnek az ellenérvek. Rezgésekről és molekuláris információáramlásról. És a szomorú, hogy gyakran orvosi végzettségűektől. Semmi tudományos alapja nincs ezeknek az elméleteknek. Ahogy annak sem, hogy a szervezet öngyógyító mechanizmusát stimulálják. Melyik részét? Milyen módon? Ja, szerintük ezek a szerek megkeresik a hibás részeket, és kijavítják, és helyreteszik az egyensúlyt. Juj. Nemá.

Szeretnek a hívők arra is hivatkozni, még nem elég fejlett a tudomány, hogy igazoljon egy 200 éves elméletet. Ja. Biztos is. Miközben molekuláris szinten feltérképezték az immunrendszert, és az emberi genomot felcsévélték, mint egy fonalat…

Bizonyíték mai tudásunk alapján akkor elfogadható, ha kettős vak, placebókontrollált és bármikor reprodukálható kísérleti alapon került alátámasztásra. Ez a bizonyítékokon alapuló orvoslás alapállása. Talán nem meglepő, hogy HP-témában egy darab ilyen metaanalízis, vizsgálat nincs. Ami esetleg van, cáfolható, visszavonták, vagy a megjelentető lap kapcsolata HP-s érdekeltségekkel kapcsolatba hozható. Óriási biznisz, hiszen alig van befektetés, nincs évtizedekig tartó bizonyítás, többlépcsős kísérlétezés, ami több tízmilliárdos tétel. Egy pézsmakacsa májából balatonnyi HP-oldat készíthető. Upsz, ez igen! Nem kell engedélyeztetni, hisz azt mondják, nem gyógyszer, ezzel a törzskönyvezés költségei alól is mentesülnek. Csoda klassz.

Az eredmények?

Le kéne szokni arról, hogy tudományos bizonyítékként fogadjunk el személyes megfigyeléseket! A “látom, hogy hat” felkiáltás zsákutca. Akkor mégis, miről van szó? Hát, hölgyeim és uraim, legjobb esetben a jó öreg placebóhatásról.

A linket először Hraskó Gábornál láttam, köszönet érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr254103884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nuuk 2012.03.06. 09:16:18

Sóhaj, majd itt is megjelennek a hívők (és HP-árusok, most akciós, 1990 Ft+ÁFA) és jól bekommentelik hogy a szomszéd Mari néni szénanáthája is ettől gyógyult meg, szóval tutibiztos ezek a legjobb szerek a világon, és hogy a gonosz gyógyszergyártó maffia fizetett ügynöke vagy, meg hasonlók.

fordulo_bogyo 2013.10.01. 20:47:02

Alapvetoen egyetertek a mondandoddl, es orulok, hogy ilyeneket is lehet olvasni.
Egy apro kiegeszitest, ha megengedsz:

"Viszont ezt az elképzelést még soha senki nem igazolta. A HP atyja, Hahnemann arra alapozta az egész felépítményt, hogy megfigyelései szerint a kínafa kérge lázrohamot okoz. De ezt még soha senkinek nem sikerült reprodukálnia. Nyilvánvalóan téves volt a megfigyelés…"

Van egy olyan genetikai rendellenesseg, anyagcserezavar, aminek a meglete eseten a kinafa kerge valoban lazrohamot okoz. Feltevesek szerint Hahnemann ebben szenvedhetett.
süti beállítások módosítása