Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Ha kimegyek dolgozni nem lesz nyugdíjam, ha maradok, akkor se!

2011.09.14. 19:14 Moszi0725

Manapság sokan mennek külföldre dolgozni és sokan aggódnak, hogy emiatt nem lesz nyugdíjuk. Jogos érv, hiszen így talán nem lesz meg a 40 év munkaviszonyuk (de legalább 20). Ebben nőttünk fel… De érdemes elgondolkodni kicsit azon, hogy milyen irányban mozog a nyugdíjkérdés és hogy valóban kockáztatjuk-e a nyugdíjat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A trend

Ha végignézünk az elmúlt 10-15 éven pártpolitikától függetlenül, azt látjuk, hogy létrehozták a kötelező magán nyugdíjpénztárakat, mert látták, hogy a jövőben nem lesz elég a nyugdíj. Öregszik a társadalom, egyre több embert kell eltartani.

Ha megnézzük mi történt az elmúlt egy évben, még világosabb a helyzet.  Az intézkedések között van például a minimum 20 év munkaviszony (de ez szánalmasan alacsony nyugdíjat eredményez), az alapnyugdíj létrehozása, csak annyi nyugdíjat fizethet az állam amennyi a nyugdíjkasszába befolyik…

A rendszer kezd összeomlani… Mire a mai huszon- harminc évesek nyugdíjba mennek, valószínűleg már 70-75 év lesz a nyugdíjkorhatár és a nyugdíjjárulék nem 8,5, hanem 25 % lesz. Mire így megöregszenek, örülhetnek ha reálértékben a mai kis nyugdíjat vagy a felét megkapják. Semmire sem lesz elég. Az állam egyre kevesebb embernek fog nyugdíjat adni és egyre kevesebbet.

A trend tehát az, hogy egyre inkább mindenkinek magának kell a nyugdíjat összerakni. Erről, az okokról és a megoldásról írtam már itt, itt, itt és itt.

Ha maradok akkor sem lesz?

Mindebből az következik, hogy a munkaviszony évek számának fontossága egyre inkább csökken. Hiába küzdök a nyugdíjért, egyre kevesebbet fogok kapni, ez főleg igaz a mai huszon- harminc évesekre. Másképpen fogalmazva, miért küzdjek olyanért, ami a végén nekem alig valamicske nyugdíjat fog eredményezni?! (Ha lenne munkahelyem külföldön például.) Emiatt nem érdemes itthon maradni, nem kell feltétlenül a saját munkaévekkel foglalkozni, nem emiatt kell aggódni. Szerintem ne ez adjon okot az itthon maradásra. Azon már aggódjunk, hogy a saját nyugdíjunkat összerakjuk. Ezt ugye minél korábban elkezdjük, annál kevésbe fáj! A fenti linkek segítenek benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr863227688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása