Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Újabb 12 fotós tipp kompakt kamerához, amire talán nem is gondoltál!

2012.07.08. 16:12 Moszi0725

Ha úgy érzed nem működik jól a kompakt fényképeződ, ha elégedetlen vagy a képeiddel, ha meg szeretnéd érteni hogy csinálnak szuper képeket a profik, ha te is jobb képeket szeretnél készíteni, akkor az első 12 tipp után ez a 12 is érdekelni fog!

13. Válassz más nézőpontot
Sok kép van, amiben semmi különleges nem lenne, ha a nézőpont normális lenne. Pl ezen erdei úton vagy Hollandiában...

perspective.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DSCN8622.JPG

 

Vagy ehelyett,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN8620.JPG

 ez különlegesebb!

 

 

 

 

 

 

 

 

 206372.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Fényképezd az embereket is
Amellett hogy elkészíted a mindenki más által is elkészített képet, lefényképezheted az emberek viselkedését. Vagy a helyiek szokásait, hogyan vásárolnak, hogyan tartják a táskát, valami hasonló részletet.

pisa1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

pisa2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

man_with_croissants.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Túl lassú a géped?
Lehet hogy nem az! Manapság szinte minden gépben van zajcsökkentés (Noise Reduction), ami nagyon hasznos funkció, főleg a nagyításnál látszik a hatékonysága. Hogy akkor ez miért baj? Valamit fel kell áldozni a jobb minőségű képekért, jelen estben az időt. A zajcsökkentés úgy működik, hogy elkészül a kép, majd rögtön ezután egy másik, teljesen fekete kép is készül annyi ideig, amíg az eredeti készült (aztán ebből a másodikból a fényképező kiszámolja amit ki kell neki). Tehát dupla annyi időbe telik megcsinálni a képet. Ezért ha arra panaszkodunk, hogy nem elég gyors a gép, lehet hogy mi magunk okoztuk a problémát, kapcsoljuk ki a zajcsökkentest ha nem kell! Ez különösen a sötétebb helyeken probléma, mert ilyenkor egyébként is hosszabb az exponálási ido és még ez duplázódik!

 

16. Legyen valami az előtérben
Ez a trükk is látványosabb képeket eredményez!

coastlines-foregrounds.jpg 

 

Ráadásul ez azért is szuper kép, mert arany órában készült és harmadolva is van.

 

 

 

 

 coastlines-point-of-interest.jpg

Ez pedig harmadolt, arany órában készült és látjuk a szép vonalvezetést is.

 

 

 

 

 

 

 P1040367.JPEG

 

 

 

 

17. Megfolyatni a vizesést
Ez egy szupertrükk amit kompakt kamerával is meg lehet oldani! Általában a fényképezéshez FÉNY kell, vagyis örülünk ha több a fény, mert ekkor kisebb a zaridő, kevésbé kell állvány és nekünk úgyis csak egy kompakt kameránk van, nem túl fénybarát, kicsi optikával, ezért szeretjük, ha süt a Nap. Mégis vannak helyzetek, amikor kifejezetten rossz a sok fény, mert máshogy szeretnénk megörökíteni a témát. Példának most a vízesést hozom fel, mert ez könnyű és bárki kísérletezhet vele legközelebb. De hogy műkodik?

Ahhoz, hogy ilyen effektet kapjunk, hosszabb ideig kell fényképezni. Akkor fog a gép hosszabban fényképezni, ha sötét van. Ehhez két dolgot tehetünk: 1 Elektronikusan a beállításokban, ha be lehet állítani, a rekesz értéket, az F értéket növeljük amennyire tudjuk. 2 Fizikailag sötétítsünk. Pár ezer forintért kaphatunk polárszűrőt vagy ND szűrőt (ND8 vagy ND16-os kell) amit vagy a lencse elé tartunk, vagy valamilyen Macgyver technikával rögzítünk (csipesszel, gumival, ki hogy tudja). Ezek csökkentik a bejutó fényt, így kétszer, háromszor hosszabb lehet a záridő. Nekünk 1-2-3 mp kell. Ha elérjük, kész vagyunk (persze ehhez kell az állvány)! Elsőre nehéznek tűnik, de nem az és fantasztikus képeket csinálhatunk!

P1030005.JPEG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 P1020985.JPEG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 P1040462.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 P1040464.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 P1010292b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1010298.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. Pótakkumulátor
A legnagyobb bosszúság, ha lemerül az akksi! Mindig legyen nálunk feltöltött pót akksi! Félősöknek vagy hosszabb útra kettő is! Hideg téli napokon még inkább kelleni fog! Ugyanez a helyzet a memóriakártyával, akkorát kell venni hogy legyen rajta hely bőven. Nincs annál rosszabb, mint amikor lemaradsz a szuper képekről mert lemerült az elem vagy betelt a kártya!

 

 

19. Aranymetszés
A másik nagyon fontos tipp! Ez egy természetben is előforduló arányosság, amit mindenki csodaszépnek tart! Nem véletlen, mindenhol találkozunk vele, az alkarod könyöktől csuklóig 1,618-szor nagyobb mint a kézfejed csuklótól az ujjad hegyéig, a csigaház felépítése, a DNS molekula felépítése, az arc arányosságai vagy a természet rengeteg arányosságai, mind-mind 1,618. Ennyit kell tudni, kb ezt kell megjegyezni. Tehát, ha van egy érdekesség a képen és módunkban áll komponálni kicsit, rakjuk az aranymetszésbe! Ne rakjunk mindig mindent kőzépre! Hirtelen szebb lesz a kép! Hirtelen fotó lesz a fénykép helyett! Ami még fontos, hogy ezután vegyük észre ha profi képet látunk, a fotósok használják az aranymetszést! Ritkán helyezik a témát középre. Az aranymetszés egyébként lehet vízszintes és függőleges is, jobb vagy bal oldalon is. Ez egyébként ráadásul jól használható a Facebook oldalunk borítóképéhez!

viragaranymetszes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

2okt.JPG

 

A tükröződés miatt középen van a horizont, de a csónakot arany- metszésbe "tettem".

 

 

 

 

 

 

 

303646.jpg

Az autópálya itt is aranymetszésbe tart...

 

 

 

 

 

 

 

 


20. Figyeljünk a részletekre

Például egy tengerparton a szokásos tájkép mellett próbálkozhatunk azzal is, hogy bemutatjuk a részleteket. Mutassuk meg amit más nem vesz észre! Ezek lehetnek kavicsok, levelek, kagylók, homokalakzatok, bármilyen érdekes részlet. De lehet egy hegység vagy naplemente a háttérben, míg elől egy virág, ez is feldobja a képet!

coast-details.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 P1020649.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 P1030847.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. Használjuk ki a tükröződéseket

Nem csak a tavak, fjordok feszített víztükre létezik, hanem a pocsolyák is!

 4855165_04146.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5863794074.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dom-es-tocsa.jpg

 

 

 

 

 

 

 Stitched_007.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. A virágokat ne csak felülről fényképezzük!

Ugye mennyivel profibb így a kép? Igaz lehet ez a nagyított, makrósabb képekre is.

virag.jpg

 

 

 

 

 

 

 

P1020887.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 P1030042.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. Örüljünk az árnyéknak, felhős időnek

Az árnyéknak elsősorban a remek portréfotó miatt szoktam örülni. Küldjük az alanyt egy ház vagy fa árnyékába! Sokkal kifinomultabbak, szórtak a fények, kevésbé kell aggódni a túl világos háttér miatt. Ezenkívül ha megnézed a fenti áfonyás képet, az is felhős időben, sőt eső után készült. Ha rásütne a Nap, részben túl világos lenne részben túl sötét, elrontana mindent. Emellett ott a vízesés megfolyatása trükk is, felhős időben sokkal könnyebb megcsinálni!

 

24. Néha tényleg kellenek a turisták

Írtam már arról hogyan lehet eltűntetni a turistákat a forgalmas helyeken. Viszont vannak olyan helyzetek, amikor bele kell komponálni a képbe az embereket, egy embert, egy autót, vagy valamilyen más mindenki által ismert dolgot. Mikor? Amikor érzékeltetni akarjuk (és érzékeltetni kell) a méreteket. Ez előfordulhat egy nagy vízesésnél, mamutfenyőknél, szurdokban ahol az is nagyon fontos mondanivalója a képnek, hogy mekkora az adott téma. Enélkül nem lesz hatásos a kép. Például milyen magas ez a vízesés? 5-10-20 méter? 62!

 P1020706.JPEG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1010819.JPEG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalásként azt lehetne mondani, hogy a fentiek egy része márka és típusfüggő dolog, de azért remélem sikerült kicsit elmagyaráznom pár dolgot, adtam pár tippet és néhányat talán ki is fogtok próbálni! Ha igen, még jobb ha küldtök az eredményből! Kívánom, hogy jussatok el szép helyekre és vegyétek észre a lehetőségeket! Sok sikert! :)

 

Ezt láttad már?

12 hasznos fotós tipp, ha szuper képeket szeretnél kompakt kamerával

Családi kép, kicsit másképp

Hogyan készítsünk turisták nélküli képet forgalmas helyeken?

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr34633904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása