Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Hogyan csinálj lézer mikroszkópot?

2011.12.03. 07:55 Moszi0725

Nagyon egyszerű és tényleg látható lesz vele sok részecske, szúnyoglárva, kosz és mindenféle élőlény a vízben. Gyerekeknek kiváló, próbáljátok ki otthon, küldjetek róla videót! Csak egy olcsó zöld lézer és valami fecskendő (szemcseppentő, szívószál, stb) kell hozzá!

Nézzük meg hogyan készül:

Szerintem a felbontása elég lehet a baktériumi szintig. Először ne csapvízzel próbálkozz, mert abban nem lesz sok látnivaló! Ha egy vércseppet szeretnél megnézni vele, nem fog működni, mert a lézerfény nem fog igazán átmenni rajta, higítani kell a vércseppet! Egyébként a felnőtteknek is jó kísérlet, jól megfigyelhetik az interferenciát és az Airy korongokat hála a lézerfénynek, mint koherens fényforrásnak. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem szakterületem, de megpróbálom egyszerűen leírni: ebben az esetben a csepp nyilván egy szórólencseként működik, ezért a párhuzamos fénnyaláb szétterül a falon. A következő a mocskos helyzet. Szó szerint, ugyanis a mocskot, piszkot, állatkákat amik a fény útjában vannak és a fény mellettük elhalad, árnyékot képeznek ami úgyanúgy szétterül a falon. Mint ahogy ha téged a Napból érkező fény útjába teszlek, árnyékod lesz, csak itt még szét is terül, felnagyítódik. Aztán azért vannak a kis részecskék körül "hullámok fényből", mert ezen testek mérete a fény hullámhossz tartományától nem esnek messze (a te árnyékod körül nincsenek látható hullámok) és mert a lézerfény koherens fényforrás. Akkor koherens két fényhullám, ha a fényforrásuk helye nem változik és a frekvenciájuk azonos, ez a lézernél rendben van. Ilyen esetben már hullámként viselkedik a fény és tulajdonképpen több fényhullám interferenciaképét látjuk. Ez a kép pirosban azt próbálja bemutatni, hogy két ilyen kicsi részecskét csak akkor tudunk megkülönböztetni egymástól ha azok a korongok elkülönülnek, mert a részecskék legalább akkora távolságra vannak egymástól. Ez a távolság a megfigyelő fény hullámhosszától is függ, mert a korongok mérete függ a hullámhossztól és a felbontóképesség jobb ha kisebb a hullámhossz. A vörös lézer kb 700 nm, a zöld kb 500-550 nm hullámhosszúságú, ezért jobb a felbontás a zöld lézerrel.

Kb röviden tömören ennyi. Van kérdés?

Még rövidebben, a csepp mint szórólencse szétteríti a lézerfényt, így nagyít. Az állatkák árnyékát is felnagyítja.

Ezt láttad már?

Ablak az egéren

Bakteriális fertőzés a mikroszkópban

Hogyan menj szembe az orvosokkal (és fertőzd meg a feleséged egy új baktériummal) a Nobel díjért

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr843433207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása