Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Hogyan ne halj meg autóban

2011.10.18. 09:18 Moszi0725

Te biztos jól tudod mit kell tenni, ha autóddal vészhelyzetbe kerülsz? Három dologgal szeretnék most foglalkozni, ami nagyon sok embernél problémát okoz. Ezek szerintem életmentőek lehetnek. Hogy jön ide a lottó és a Duna?

Beszéljünk róla

Sokan azt mondják, hogy ne is beszéljünk róla (a mindenféle autóval kapcsolatos halálesetekről)!  Na ezt nem szabad! Egyszerűen el kell fogadni, hogy ha autóba ülsz, benne van a pakliban, hogy megsérülsz, meghalsz. Nem csak a saját hibádból. Aki ezt nem tudja elfogadni, az ne üljön autóba, mert nem csak magára, de másokra is veszélyes! Ha viszont el tudjuk fogadni, tudunk beszélni róla és megoldást találni, az nagyban csökkentheti a rossz esélyeket...

 

Biztonsági öv

Nem kell elmesélni miért fontos. Amiről beszélnünk kell az egy érv, amit az ellenzők használnak: Hogy egyszer az ő vagy valaki életét pont az mentette meg, hogy nem volt becsatolva, ezért ő soha nem csatolja be! Én azt mondom, igen, ez lehetséges. Egyetértek. De ez az esetek mondjuk 1%-a. Te melyikre lennél szívesebben felkészülve, az 1%-ra, vagy a 99%-ra? A statisztika egyértelműen öv-párti, ahogy a repülés is sokkal biztonságosabb. De az ember már csak ilyen, fél attól az 1:50000000 esélytől. Egyébként érdekes, hogy ha pozitív az igen kicsi esély, akkor nagyon sokan csinálják, pl lottó.

 

Állatok az úton

Ez a legnehezebb téma, ugyanis szinte mindenki ösztönösen cselekszik. Nehéz is jó megoldást találni. Azt szokták mondani, hogy bármi ami a nyúl és szarvas között van, azt úgy ahogy van "el kell ütni"! Ez persze azt jelenti, hogy nem rántjuk félre a kormányt, hanem megyünk tovább előre és fékezünk! Ha elrántjuk a kormányt csak megyünk a szembesávba, vagy neki a fának, bármelyik is történik, valószínűleg sokkal jobban járunk, ha elkerülhetetlenül elütjük az állatot fékezés közben. Összetörik a kocsi eleje? Naná! Egy útmenti fa mennyire törné össze? Ha semmi nincs az út mellett, sem fa, sem árok, talán van más megoldás, de általában csak fékezéskor legjobbak az esélyeink.

Itt megjegyeznék két nagyon nagyon fontos tényt. Először is, sokan elkezdenek fékezni, az ABS működik, a pedál emiatt kicsit vibrál, megijednek és elveszik a lábukat. Ez számomra hihetetlen! Tessék továbbra is beletaposni a fékbe! Sajnos a magyar jogosítvány szerzés folyamata elég hiányos, vészfékezni kell (kb 40 km/h sebességről), de soha senkinek nem kell kipróbálni az ABS működését. A másik pedig, hogy próbáljuk ki: egyenes úton vezetünk, vészfékezünk miközben a kezünk nincs a kormányon. Nem kell megijedni! Az autó megy tovább egyenesen amíg meg nem áll... Én a néhány órás téli vezetési tanfolyamot kötelezővé tenném.

Térjünk vissza az állatokhoz. Másik kategória a jávorszarvas, amivel Magyarországon nagyon ritkán fogunk találkozni, de utazhatunk északi országokban, ahol reális veszély. Ez már az a kategória, amit mindenképpen ki kell kerülni, ugyanis nemcsak hogy hatalmas állat, de nagyon magas lábakon áll. Északon sokan halnak meg, mert elütik, de gyakorlatilag csak a lábait éri az autó, az állat eldől és bejön a szélvédőn. Tipikus, hogy az autó eleje alig sérült, de a szélvédő és annak teteje totál össze van törve. Ez ellen nem véd meg semmi. Mit lehet tenni? Szemben a magyar szarvassal, ami inkább ugrik (nézzük meg a táblát), a jávorszarvas biztosan sétál. Mindig előre! Tolatni nem fog! Ezért amikor kikerüljük, mindig a feneke felé kerüljünk! Nem fog tolatni. Szándékosan írtam kikerülést, nem elkapjuk a kormányt!, ráadásul az északi országokban jelentősen kisebb a megengedett sebesség.


 

 

 

 

 

 

Felső a jávorszarvas, alsó a rénszarvas veszély tábla.

 

Tó és tenger

Mint mindegyik fenti esetben, általában ebbe is olyanok kerülnek, akik sosem gondolták volna. Ezért érdemes tudni, mit kell tenni ha tengerbe, tóba vagy a Dunába hajt az ember. Az általános nézet szerint az autó megérkezik a vízbe, a víz elkezd bemenni az autóba, az autó süllyed, de meg kell várni amíg pont megtelik vízzel, mert a nyomáskülönbség miatt nem lehet kinyitni az ajtót, ha megtelik kinyitjuk az ajtót és menekülünk felfelé. Na, így lehet meghalni a süllyedő autóban.

Ugyanis, ha süllyed az autó, a nyomáskülönbség nem fog kiegyenlítődni amíg el nem érjük mondjuk a tenger fenekét. Az lehet 5 méter, de lehet 50 méter is. Ha addig nem tudjuk kinyitni az ajtót, az nem egészséges. A megoldás az, hogy amint vizet ér az autó, azonnal húzzuk le az ablakot, vagy nyissuk ki az ajtót és meneküljünk amilyen gyorsan csak tudunk!

Erről itt egy remek videó! 

Kellemes autózást kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr693311083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása