Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

UFO, nem UFO?

2011.09.29. 10:42 astroleslie

Megint felütötte a fejét egy kisebb UFO őrület a megyénkben. A hétfői Fejér Megyei Hírlapban jelent meg egy rövidebb cikk, hogy egy hölgy látott valamit szombat hajnali 4 és 4:30 között a keleti égen Mátyásdombról. A dolgot úgy jellemezte, hogy "mintha a kertünkbe zuhanna". A jelenséget le is fotózta (a képek lejjebb megtekinthetőek), a jelenség furcsa alakú, leginkább egy brontoszauruszra hasonlít. Amikor először láttam a képet (sajnos elég kis méretben közölték az újságban), rögtön feltűnt, hogy az arányok mintha nem stimmelnének. Sokat nem tudtam gondolkodni a dolgon, mert mennem kellett dolgozni, és későn értem haza. :)

Aztán másnap kedden a hírlap egy hosszabb cikket és két képet is közölt a jelenségről. A cikk tudatja velünk, hogy már másfél éve is láttak furcsa fényjelenségeket Mátyásdombról, valamint leír egy rövidebb beszámolót a hölgytől, amelyből megtudhatjuk, hogy a jelenség kelet felé látszódott, hangtalan volt, és mikor észrevette a jelenséget, akkor még 2-3 másodpercig volt megfigyelhető. Azt hitte először, hogy a lezuhant műholdat látja, de az ugyebár megsemmisült a Csendes-óceán felett.

Ennyi beszámoló után következzen a kép (a hírlapból szkenneltem be, sajnos nem a legjobb minőségű, de a lényeg azért látszik):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint említettem, rögtön első ránézésre problémáim voltak a kép(ekk)el és a beszámolóval kapcsolatban. Röviden a következők:
1. A jelenség mérete valahogy nincs arányban a vízelvezető csatornához és a háttérben látható kerítéshez(?) képest. Még a cikk írója is megjegyzi, hogy a fotós kollégák szerint az objektum néhány méternél nem volt messzebb a fényképezőgéptől. Ezzel teljesen egyetértek. Ha ez a valami kilométerekre lett volna az észlelőtől, magasan az égen, akkor ennek a tárgynak hatalmas méretűnek kellett volna lennie, és akkor nemcsak egy személy észleli........
2. A hölgy állítása szerint észlelte a keleti égboltról érkező fényt, és utána látta meg a jelenséget, ami 2-3 másodperc múlva el is tűnt. Természetesen ahogy alaposabban megfigyelhette volna, el is tűnt szinte azonnal......
3. Ennyi idő alatt (2-3 másodperc, plusz néhány másodperc előtte) elő tudta szedni a fényképezőgépet szombat hajnali 4 körül, és tudott vele két fotót készíteni......

A legvalószínűbb magyarázat, hogy valami égő papírszalagot, esetleg olajba mártott égő drótot fotózott le az illető. Erre hajlok én is. Szerintem valakik, (nem állítom, hogy az illető hölgy, bár elég gyanús az egész eset lefolyása) nagy tréfát akartak űzni ezzel a dologgal.

Hogy miért is vagyok ennyire szkeptikus?
Az első dolog, hogy mivel csillagászati ismeretterjesztő tevékenységet folytatok, tudom, hogy az embereknek rendkívül rossz és téves információi vannak az égboltról, már ha egyáltalán rendelkeznek bármilyen tudással róla. Rendszeresen UFO-nak néznek repülőket, műholdakat, meteorokat, stb....Ezeknek a jelenségeknek a legalább 90%-a utólag megmagyarázható, persze van néhány eset, amikor a szakemberek is értetlenül állnak a dolgok előtt. De az más téma, arról máskor és hosszabban kellene beszélni.
A másik dolog, hogy valamiért az emberek szeretnek csalni az ilyen dolgokkal kapcsolatban, valószínűleg azért, hogy hírnévre tegyenek szert. (Íme egy rövidebb lista olyan UFO észlelésekről, amikor beismerték vagy kiderült, hogy kamu volt az egész.) Ez szinte minden emberre igaz, mindenki vágyik a maga 15 perc hírnevére. Elég csak a rengeteg jelentkezőre gondolni a valóságshow-okon meg a tehetség kutatókon.

Egy dolgot még meg kell említeni, mégpedig a cikk írójával kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a fotós kollégái is szkeptikusak voltak a jelenséggel kapcsolatban ő megjegyzi az írás végén, hogy Mátyásdomb messze fekszik minden nagy fényforrástól, így könnyebben láthatóak az égbolt jelenségei, "legyenek azok repülők, meteorok, műholdak, vagy éppen AZONOSÍTHATATLAN FÖLDÖN KÍVÜLI OBJEKTUMOK...."; idézet tőle (a nagybetűvel én emeltem ki a szavakat, nem a cikk írója). Ezzel az utolsó mondattal nagy problémáim vannak. Jól jellemzi a mai média trendjét: ne a minőséggel foglalkozzunk, hanem minél nagyobb szenzációt próbáljunk gerjeszteni, akármilyen butaság is!

Lehetne még hasonló cikkeket találni a sajtóban, a világhálón, a tévés riportokról nem is beszélve. Ezek szerintem nagyon szomorú dolgok, és igyekszünk is ellene tenni, többek között ezért is hoztuk létre ezt a blogot. Remélem, hogy minél többen elolvassák ezt az irományt, és a blog többi írását, mert azt tapasztalom, és ezt nemcsak én gondolom így, hogy a mai média egyre megbízhatatlanabb tudományos és áltudományos hírek közlése szempontjából. Gondoljuk át amit olvasunk, ne higgyük rögtön el elsőre, főleg, ha nem szakember írta!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr973264592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sTormy 2011.09.30. 10:46:25

A második képen szerintem teljesen egyértelműen a "Leslie" név látható, úgyhogy azt javaslom, keresd meg a hölgyet, hátha csak a te figyelmedet akarta felkelteni.
süti beállítások módosítása