Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért alacsonyak a magánnyugdíjpénztári reálhozamok?

2011.08.09. 13:15 Moszi0725

Megkezdődött a magánnyugdíjpénztári reálhozamok kiutalása és sokan szörnyűlködnek amikor meglátják a nullát. Azért abba is gondoljunk bele, hogy a nyugdíj-megtakarítások céljai között sokkal hangsúlyosabban szerepel a kockázat-kerülés, mint más befektetési formáknál. A kockázatmentességet az állami szabályozás úgy látta a legjobban teljesülni, hogy a pénztárakat nagy mennyiségű állampapír vásárlására kötelezte. (Az állampapír vásárlás azt jelenti, hogy hitelt adsz az államnak amiért ő cserébe kamatot fizet.)

 

 

 

 

 

 

 

Azonban a magyar államnak az az érdeke az állampapírokkal kapcsolatban, hogy a lehető legkevesebb kamatot kelljen fizetni, a lehető legolcsóbban jusson az állam kölcsönhöz. Szóval kötelező volt olcsó hitelt adnunk az államnak (a mi pénzünkön keresztül a pénztáraknak kötelező volt adni). Ráadásul a visszaváltáskor elvégzendő hozamszámolás szabályait is az állam diktálta - az az állam, amelyik a minél nagyobb bevételben volt érdekelt. Hiszen csak a reálhozamot kapjuk meg, a többit az állam szépen elteszi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen ez csak egy ok a sok közül…

Nehéz a kiút az állami útvesztőből, de én így is sajnálom a pillér elvesztését. A legtisztább az lenne, ha nem kéne nyugdíjjárulékot fizetni, megkapnád és annyi nyugdíjad lenne, ahogy befektetted. Ha olvastad a blog korábbi pénzügyi posztjait nem nehéz kitalálni, vidáman élhetnél nyugdíjasként…

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr403136802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása