Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Fenntartható fejlődés?

2011.04.05. 11:03 astroleslie

A tegnapi nap során megnéztem egy januári előadást a magfúziós kutatásokról. A tudósok végső célja, hogy fúziós erőművet hozzanak létre, ami végleg megoldaná az emberiség energia gondjait. A cél nagyon szép, a kutatások, ha lassan is, de haladnak, azonban nekem vannak kétségeim. (Az előadást mindenki megnézheti itt: http://archive.galileowebcast.hu/, az Atomoktól a csillagokig 2011 tavasz nevű könyvtárban az első előadás).
Mire is gondoltam a kétségeimmel kapcsolatban? Az első dolog technikai. Az előadást kora délután néztem meg. Délelőtt viszont olvastam egy cikket, hogy melyek azok a nyersanyagok, amelyek előbb kifogy(hat)nak, mint a kőolaj. Ezek egyike a hélium, ami nagyon ritka a Földön, a bányászat 80%-a Kansasben és Oklahomában történik. Azt írták, hogy ezek körülbelül 10 éven belül kimerülnek. Na már most. A probléma, hogy fúziós erőművekhez kell hélium, mert azzal hűtenék a reaktort körülvevő csöveket. Viszont a legkorábbi működő fúziós reaktor, ami még nem fog áramot termelni nekünk, 2025 körül készül el optimális esetben. Fúziós erőműveink pedig 2040-2050 előtt semmiképpen se lesznek. Megoldás lehetne, ha a Holdról hoznánk héliumot, de holdi bányászati tervekről nem igazán hallottam még. Legalábbis komolyakról.
A másik dolog filozófiai. Miért csináljuk azt, hogy egyre több energiát termelünk, ahelyett, hogy visszafognánk magunkat, és beszüntetnénk a pazarlást? Úgy gondolom, hogy tisztán demokratikus eszközökkel ezt nem is lehet megvalósítani. Nem lehet az embereknek megtiltani csak úgy a pazarlást. A dolog igazából egyszerű lenne, de ha ezt megtenné egy politikus, akkor nem választanák meg újra. Persze lennének gazdasági következményei is, amiket meg kellene oldani. Hogy miért nem csinálnak mégse semmit? Egyrészt a politikusok nem akarnak népszerűtlenek lenni az újraválasztásuk miatt, a másik pedig, hogy az embereket nem érdekli a dolog. A legjobb példa erre Las Vegas, ami a legnagyobb képmutató dolog a világon. A sivatag közepén fekszik, a világ egyik legszárazabb helyén, de ők a világ LEGNAGYOBB vízfogyasztói! Muszáj annak lenniük, hiszen fenn kell tartani a szökőkutakat és a golfpályákat......
Manapság minden politikus és tudós azt próbálja megvalósítani, hogy elérjük a fenntartható fejlődés szintjét. Nem kell részletekbe menően körülnézni a világban, hogy rájöjjünk, közel sem vagyunk ahhoz a szinthez. Minden fontosabb nyersanyag (ami könnyen elérhető), el fog fogyni a század végéig. Hogy megelőzzük ezt, komoly lépéseket kellene tenni nemzetközi szinten, de erre nem látunk példákat. A politikusok mindig csak években gondolkodnak, nem évtizedekben. A megoldások drágák, és nehezen kivitelezhetőek (űrbányászat, mélytengeri kitermelés, alternatív energiaforrások, stb.).
Van egy másik tábor, a Zöldek. Nekik is ugyanazok a céljaik vannak, mint a másik oldalnak, de sajnos nem értenek hozzá. Hirdetik az alternatív energiaforrásokat, de ez csak rész megoldás. A nap és szélenergia nem fedezi a növekvő energiaigényeket. Ez a hatásfokuk miatt van, éppen ezért túl sok kellene belőlük. Mondok egy példát. Ha helyettesíteni akarjuk Paksot, akkor 10000 négyzetkilométernyi területet kellene befedni napelemekkel. Nem tudom, hogy a Zöldek elgondolkodtak-e valaha, hogy ehhez mennyi erdőt kellene kivágni?
Marad tehát a fúziós energia. Ami viszont évtizedekre van még a megvalósítástól. A megoldás tehát az lenne, hogy addig, amíg nem áll rendelkezésünkre a fúziós energiatermelés, vissza kell fogni az igényeket. Egy átmeneti időszak kell, amikor nem az lenne a lényeg, hogy a Világgazdaság agyatlan tempóban növekedjen, és össze-vissza pazaroljunk mindent. Be kell osztani, amink van! Amikor pedig kéznél lesznek a technológiák, hogy nehezen hozzáférhető nyersanyagokat is kitermeljünk, akkor újra lehetne gondolni a dolgok állását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr632801282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása