Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mindennapi érdekességek - 6.

2012.11.17. 20:29 Moszi0725

Nézzük a mai érdekességeket:

1. A világ egyik leghosszabb kísérlete

Hallottatok már a szurokcsepp kísérletről? Nem? Pedig már 85 éve folyik és saját honlapja is van! A lényege, hogy a szurok, vagy bitumen, szobahőmérsékleten törékeny, de valójában folyadék! Ezt bizonyítandó, egy tölcsérből 85 éve “csöpög” a szurok, eddig már 8-at… Ezt élőben lehet követni, de nem egy adrenalinbomba :)

Pitch-drop-experiment.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Idióta PIN-kódok

Több nyugat-európai bank megelégelte azt, hogy nekik kell fizetni, ha ügyfeleik bankkártyáját illetéktelenek használják az ügyfelek saját hibájából. Elegük lett a könnyen kitalálható PIN-kódokból, a felelőtlen pénzfelvételből, vagy a nemtörődöm netes fizetésből. Nem térítik meg azon ügyfelek kárát, ha például túl egyszerű volt a PIN-kódjuk, a PIN-kódot a bankkártya mellett tárolták, vagy nem takarták el a számokat beütés közben. Biztos hallottatok már róla, hogy a legnépszerűbb PIN-kódok a 1234, 1111, 0000, 1212, vagy például az ügyfél saját születési éve.

 

3. Inkább a sörhas, mint a vízfej!

Mit jelent az, hogy felffor az agyvizem, víz van fejében, stb.? Az agy-gerincvelői folyadék az agykamrákban termelődő és az agyat, illetve a gerincvelőt körülvevő, az emberben 120-250 ml térfogatú testfolyadék. Gyakorlatilag ebben úszik a központi idegrendszer. Az agy-gerincvelői folyadék 0.3-0.4 ml/perc, 500-700 ml/nap mennyiségben termelődik, tehát gyakran cserélődik. Több kórházas sorozatban láthattuk „ezt”, amikor a fekvő páciens hátába, a gerincbe egy tűt szúrtak és azon vízszerű folyadék csöpögött ki.

 

4. Mit jelent a kenguru szó?

Gyakori tévhit, hogy a kenguru szó eredeti jelentése: „nem értem a nyelvét” – amit állítólag az ausztrál őslakosok válaszoltak miután az európaiak megkérdezték az állat nevét tőlük. Ezt a tévhitet John B. Haviland nyelvész cáfolta az 1970-es években. A magyar kenguru szó az északkelet-ausztráliai guugu-yimithirr nyelv szókészletéből ered. A szót James Cook 1770. július 14-i hajónapló-bejegyzése örökítette meg, és az útról szóló könyv kiadása nyomán vált világszerte ismert vándorszóvá. Magyarországon a szó csak a 19. század végére vált egyeduralkodóvá a nyelvújítás korában született riválisaival (például ugrány, górugrány) szemben.

 

5. Sosem lesz visszafizetve a diákhitelek egy része

Könnyen előfordulhat, hogy a most felvett diákhiteleket valaki soha nem tudja visszafizetni. Egész életében nyögi majd ezt a terhet. Ugyanis a törlesztőrészletet a hallgató későbbi fizetésének arányában állapítja meg a Diákhitel Központ Zrt. Előfordulhat viszont az, hogy akár a nyugdíjas évei kezdetéig megmarad a diákhitel, mert havi 157 ezer forintos fizetés alatt esély sincs visszafizetni. Öregségi nyugdíj elérésekor vagy halál estén a Diákhitel Központ Zrt. törli a tartozást, megszűnik a hitelszerződés. Arra számíthatnak a kisjövedelműek, hogy a tartozásuk jó részét ki sem kell fizetniük. De hogy világos legyen, a jelen kedvezményeit viszont mi adjuk az adónkból...

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr354912003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.