Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mi az a biotechnológia?

2012.05.10. 20:46 Moszi0725

A legutóbbi írásom után felmerült, hogy mi is az a biotechnológia, mire használják, miért jó az nekünk? Megpróbálom röviden, érthetően elmagyarázni.

Alapvetően nem a magyaroknak köszönhetjük, mégis az egyik legjobb és legkorábbi magyarázatát egy magyar, Ereky Károly fogalmazta meg 1919-ben:

"Élő szervezetek és termékeik felhasználása az emberi egészség
és a környezet megváltoztatására.
"

Tehát a biológiai szervezetek, folyamatok felhasználását jelenti, amivel termékeket állítunk elő és problémákat oldunk meg. Mondok néhány példát:

A sör, bor vagy a sajtok is ilyen értelemben mind biotechnológia. Márpedig időszámításunk előtt is főzött sört az ember, az inkáknál is 200-250 féle krumpli volt, már ilyen régóta használjuk a biotechnológiát! De a pasztőrözött tej, a penicillin, a gyerekkori oltások (legyengített kórokozókkal 1880 óta) vagy a kedvencem is jó példa, az inzulin. Ha van cukorbeteg ismerősötök, kérdezzétek meg tudja-e hogy csinálják az inzulinját? Korábban marha hasnyálmirigyből izolálták, de manapság már (25-30 éve) genetikailag módosított baktériumok termelik. A baciba beviszik az emberi inzulin fehérje génjét, amit ő termelni fog, ez sokkal hatékonyabb módszer. (Megjegyzem, hogy ez mind kiváló bizonyíték arra hogy szervezetünket biokémiai folyamatok irányítják, ahogy itt is utaltam erre.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még több példa és a három ág

Fehér biotechnológia

Ez az ipari biotechnológia, például biológiai úton lebomló bevásárló szatyor, vagy biopolimerek gyártása, kukoricából készült műanyag vagy gázolaj, vitaminok gyártása, az "intelligens mosóporok" enzimjei, vagy enzimek a textiliparban. Mondjuk a B vitamint korábban bonyolult többlépcsős kémiai folyamattal állították elő, de áttértek a genetikailag módosított bacira, emiatt a drasztikusan csökkent a mérgező anyag felhasználás, a vízfelhasználás, a légszennyezés és a költségek.

Zöld biotechnológia

Minden ami növényi technológia, például a mesterséges fotoszintézis, a nektarin vagy kopasz barack, a fák beoltása, szinte az összes zöldség és gyümölcs amit megeszel. A hagyományos növénynemesítés során kereszteznek össze vissza (rengeteg gént cserélnek a növények közt) és amit sokan nem tudnak hogy mindenféle módon besugározzák a növénykéket és mutánsokból választanak valami hasznosat. A biotechnológiai genetikailag módosított növények esetében egyetlen gént visznek csak át. Például valami méregnek ellenálló növények, valami bogárnak ellenálló növények. Erről megint könyveket lehetne írni...

Piros biotechnológia

Ez a kategória ami az emberi egészséggel kapcsolatos. Itt jön képbe a gyógyszergyártás, az inzulin, az orvostudomány fejlesztései, penicillin, oltások vagy amikről legutóbb írtam. A modern biotechnológiáról és a rekombináns DNS technológiáról írni itt most túl unalmas és bonyolult lenne, az inzulinnál csak kóstolgattuk az előbb.

A közhiedelemmel ellentétben az alábbiakra nem jó a biotechnológia :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Remélem sikerült megmutatnom a lényeget! Ha kérdésetek van, ne habozzatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr704501028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása