Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

A tévében bárki nyilatkozhat miniszterként!

2012.04.07. 06:01 Moszi0725

Az alábbi ügy az  NMHH és egy jogos észrevételeket felvető gyógyszerész tanulságos levelezéséről szól. Ezzel a módszerrel remeKül félre lehet vezetni az embereket. Azt kell mondjam, tényleg itt tartunk! A Hatóság tájékoztatása szerint a médiaigazgatásra vonatkozó jogszabályok arra vonatkozóan nem tartalmaznak előírásokat, hogy a műsorokban nyilatkozó személyekre jogosultan használják-e a megjelölést, tehát ennyi erővel miniszteri szerepben is nyilatkozhat valaki.

Probléma, hogy az elmúlt időben megszaporodtak azok a műsorok, amelyekben önjelölt (szakirányú, sőt, gyakran semmilyen végzettséggel sem rendelkező) "szakemberek" osztanak félrevezető, esetenként veszélyes tanácsokat betegségekről, gyógyításról, gyógyszerekről, gyógynövényekről.

Ezzel kapcsolatban Dr. Csupor Dezső (kodpiszkalo.blog.hu) írt az NMHH-nak, amit most megosztok. Nem akarta elhinni, hogy Magyarországon tényállításként (tehát nem véleményként) egy szakmai kérdésben bármi (téves, félrevezető információ is) elhangozhat a médiában.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tájékoztatásukat kérem azzal kapcsolatban, hogy az Önök hatáskörébe
tartozik-e annak felügyelete, hogy ismeretterjesztőnek szánt
műsorokban a szakértőnek titulált megszólalókra megalapozottan,
jogosultan használják-e ezt a megjelölést, illetve hogy az ilyen
megszólalók (esetenként téves) állításai nem vezetik-e félre a
nézőket/hallgatókat.

Kérem, tájékoztassanak, milyen jogszabályi passzusok szabályozzák az
előzőekben leírtakat, milyen módja van a Hatóságnak a beavatkozásra,
végeznek-e ilyen irányú vizsgálatokat, és egyedi panasz esetén mi a
bejelentés módja.

Tisztelettel: Cs. D. 

 

Tisztelt Dr. Cs  D. !

A 2012. február 23-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) érkezett elektronikus levelében írt észrevételekre válaszolva – melyet a műsorokban meghívott szakértő vendégek szereplésével kapcsolatosan fogalmazott meg – az alábbiakról tájékoztatjuk.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) alapelvei között az alábbi rendelkezés szerepel:
„3. § A Magyar Köztársaságban a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők. A médiaszolgáltatás és a sajtótermék tartalmának meghatározása szabad, a médiaszolgáltató és a sajtótermék kiadója felelősséggel tartozik e törvényben foglaltak betartásáért.”

E rendelkezés szerint minden médiaszolgáltató (rádió/televízió) médiaszolgáltatása tartalmát szabadon határozza meg. Amennyiben a szolgáltató eleget tesz a törvényben előírt, műsorszámai tartalmára vonatkozó kötelezettségeinek, további követelmények vele szemben nem támaszthatók. Tájékoztatjuk, hogy a médiaigazgatásra vonatkozó jogszabályok arra vonatkozóan nem tartalmaznak előírásokat, hogy a műsorokban nyilatkozó személyekre jogosultan használják-e a megjelölést.

Sajnos nem tudunk ebben a kérdésben segítségére lenni.

Tisztelettel:

dr. H  Ni 

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr444369013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása