Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Így készíts házi rakétát!

2012.03.05. 17:40 Moszi0725

No nem kell megijedni, ezt a nagy nyomású levegő és a kilökődő víz fogja hajtani! Gimnáziumi éveim egyik kedvenc kísérlete, a rakéta 20 méter magasra könnyedén fel tud menni, nyáron pedig kellemesen hűsítő vizet permetez az indítóra :) Valahogy így:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lássuk hogy kell csinálni!

A hozzávalók: PET palackok, két komponensű epoxi alapú ragasztó, biciklipumpa, egy új pumpatömlő, kb egy méter kerti slag, menetes bilincs, gyors tömlőelem és a csapra csavarozható vége, szigetelő szalag, fűrész, kés, reszelő és egy kis kézügyesség.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lényeg az, hogy a palackban nagy nyomás jöjjön létre, amit kontrolláltan tudunk kiereszteni. Először össze kell kötni a palackot a biciklipumpával. Kezdjük ott, hogy a pumpatömlő végét levágjuk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd a végén a fém részre tekerjünk szigetelőszalagot, annyit hogy szinte passzoljon a kerti slagba. Ezt a kettőt aztán a bilincs segítségével rögzítsük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Majd a slag másik végére szereljük fel a gyors tömlőelemet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cél az lesz, hogy a PET palackot csatlakoztatni tudjuk ehhez:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ezt elértük, akkor nagy nyomást tudunk létrehozni a palackban, ami akkor fog kiszabadulni, ha a narancssárga kioldót lefelé húzzuk. Ekkor lesz mókás a dolog, de előbb nézzük hogyan készül! Ez a legnehezebb rész, a csapra csavarozható töltőelemen kicsit fűrészelni, reszelni kell, hogy beleférjen a palack kupakjába, amibe előzőleg lyukat fúrunk. Én ezt a teszkósat használtam:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt kell beleragasztani a kupakba az epoxi alapú ragasztóval. Sima pillanatragasztó nem jó, mert az nagyon törékeny ehhez a terheléshez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután már csak a rakéta fej részét kell létrehozni, egy másik palack tetejét ragasszunk fel a rakétatest végére például a jól ismert szürke ragasztószalaggal (alias Macgyver tape):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragaszthatunk rá tetszés szerint mindenféle stabilizáló szárnyakat is:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután következhet a móka! Csak levegővel is működik, de jobb ha vizet is töltünk bele, így nagyobb erővel fog felszállni. Kísérletezzétek ki, hogy optimálisan mennyi vizet kell betölteni. Ha túl sok a víz, nagyon nehéz lesz a rakéta és kevesebb levegő és nyomás fér bele, ha túl kevés a víz, akkor kevés a kifejtett erő. Én most a hidegben kabátban védem magam a víztől :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Becéloztam a Holdat, de nem ment el odáig...  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Másik megfigyelhető jelenség a ködképződés. A hirtelen kitáguló párás levegő lehűl és ködpára képződik főleg a palack belsejében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a megfigyelő a Naphoz képest háttal áll, a kiáramló vízpermeten szép szivárványt láthat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Nektek is sok sikert és szórakozást kívánok hozzá, remélem minél többen meg fogjátok építeni! Küldjetek képeket és ki fogom rakni ide :) Ha a rakéta lefelé jövet eltalál egy autót, bónuszpontot is adok! :)

Extra felszereltségként egy bicikli fék és bovden rendszerrel kicsit távolabbról is elindítható a rakéta, ha csináltok hozzá egy indítóállomást. Szerintem úgy nem ennyire izgalmas.

Végül szeretnék köszönetet mondani a Meszlényi család  tagjainak, akik helyet valamint eszközöket adtak a barkácsoláshoz, feleségemnek a fotókért és bátorságáért és Dr. Ujvári Sándor Ericsson-díjas  fizikatanárnak a Lánczos Kornél gimnáziumból, ő tanította nekünk hogyan kell rakétát építeni. Továbbá emlékezzünk meg a Kóbor Macskák klubról, ha jól tudom eredetileg tőlük származik az ötlet. Tagjai japán fizikatanárok, akik szeretnének sok látványos kísérletet mutatni a gyerekeknek és elvük, hogy akár a szemétdombon is rengeteg alapanyagot lehet ehhez találni, nem kell hozzá feltétlenül sok pénz hogy érdekesebbé tegyék az órákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr334290911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ujvasa 2012.03.05. 21:33:44

Kedves Moszi!
Klassz ez a rakéta, és a blogod is tetszik. Nagyon örülök, hogy ez még most is szórakozást jelent. Remélem, csinálunk még együtt rakétát!

Szabványok 2012.03.05. 22:06:11

Gyerekkoromban (60-s évek) Csehszlovákiában lehetett ilyet kapni profi, gyári kivitelben, játéknak. Természetesen kértem egyet a nagymamámtól.
Plusz szolgáltatása volt, hogy a végén volt egy kis "űrhajó", amelyik a nyomás megszűnése után levált és ejtőernyővel ereszkedett alá.

Nagyon örülök, hogy ma valaki megcsinálta házilag!

ROBERTO 2012.03.05. 22:46:33

Hát, hogy honnan az ötlet, az jó kérdés. Először egy ezermester-ben láttam ilyesmit a 70-es években, akinek van türelme kikeresheti, de sok más jó ötlet is van bennük: oldtimer.ezermester.hu/

A vízirakettának is van modernebb leírása is 1997-ből -> metal.elte.hu/~phexp/doc/prd/c4s2.htm

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.06. 00:19:47

@dr. Szabványok: en is 14 evesen hagytam ezt abba, de aki raer hagy csinalja

Sákif za morro? 2012.03.06. 00:44:20

10-20 literes palackkal azért szórakoztatóbb.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.03.06. 07:19:03

Jó reggelt mindenkinek! Köszönöm a linkeket, jól eső érzés, hogy sok embernek tetszik a dolog. Talán lehetetlen kinyomozni, hogy ezt a verziót ki csinálta először. Ha lesz még időm talán tovább fogom fejleszteni.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.03.06. 07:20:45

@ujvasa: Én is remélem hogy megtanulhatom a többlépcsős verziót a Mestertől! :)

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.03.06. 07:41:09

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Kedves twollah! Ezek a PET palackok elég sokáig bírják. Fél literes flakont láttam már megnőni 1,5 literesre mielőtt szétdurrant. De itt ekkora nyomás nincs, nagyon ritkán fordul elő, hogy gyártási hibás a palack, de az már általában akkor szétdurran amikor töltik bele a szénsavas löttyöket és úgy alaphelyzetben is túlnyomás van bennük. Mi a gimiben régebben sok ilyen rakétát építettünk de egyik sem durrant szét és a képek tanulsága szerint a mostani sem. Valós veszély viszont hogy mit találsz el vele, egy városi téren nem érdemes kipróbálni...

Don Quixote de la Ferko 2012.03.06. 08:25:41

Ügyes.

Hiába van még csak március, úgy tűnik az év piros pontja a tiéd.

Gratula.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.03.06. 08:32:26

A képeknek nem tanulsága van, hanem tanúsága.
Amúgy jó kis szórakozás, bár én nem fogom kipróbálni, mert elég, hogy elolvastam ezt a blogot.
Már van Maszatunk, tán vmikor lesz ICBM-ünk is. Nem kell Gujanába menni, és fizetni nekik érte, megmarad a deviza. :-)

Plumper_ 2012.03.06. 08:55:48

házilag lehet készíteni puskaport is, próbáld azzal. viszont fémrakéta kell hozzá.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.03.09. 06:19:25

Kedves Jameson14! Ne haragudj, de élek a lehetőségemmel és kitörlöm a kommented, mert ez csak reklám volt. Ráadásul az MLM-et úgy állítod be, mintha az nagyon rossz volna. Nézz utána mi a különbség MLM és piramisjáték között. Egyébként ezen a blogon is lesz szó róla.
süti beállítások módosítása