Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Az E betűktől az MRI technikáig

2011.08.25. 13:11 Moszi0725

Hogy jutunk el az E betűktől a samponon át az MRI technikáig?

Miután láttam ezt a videót, 

elgondolkodtam. Sokat hallottam már, hogy "E betűk" így-úgy, mindegyik káros. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy van olyan "E betű" ami nélkül élni sem tudnánk!

Miért kell "E betű" ?

Képzeljük az otthoni sütést, főzést ipari méretben. Több ezer literes adagoknál már nagyon fontos, hogy mindig ugyanolyan legyen a minőség és az összetétel. Ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni, ha Ica nénitől vesszük a házi tojást, vagy állandóan változik valami a receptben. Ezért a gyártók jól meghatározott adalékanyagokat adnak a készülő termékhez, ezt el kell fogadnunk, mert ilyen a gazdaság és kész. Ezeknek az anyagoknak van egy kód rendszere, ezek az E számok.

Ebből nem mindegyik káros, sőt, az előző példánál maradva tényleg vannak számunkra is nélkülözhetetlen anyagok. Ilyen például a C vitamin. C vitamint főleg antioxidánsként szokták használni. Lehetne tovább sorolni.

Korábban volt több rákkeltő anyag is, de ezek az előírások egyre szigorodnak, ma már főleg attól kell tartanunk, hogy valamiből többet tesznek bele mint kellene. Például a kóla színe lehetne halványabb is, de így eladható... (Ennek titkos a receptje, legyen példa a Blue Curacao) A másik eset, hogy nagy mennyiségben mérgező lehet, de megint csak azt lehet mondani, hogy halálos mennyiség napi másfél tonna csokit enni... A víztől is meg lehet halni, ha nagyon sokat iszik az ember. Ezek alaptalan félelmek.

Mindezek ellenére én is szeretném ha a joghurt nem a xantángumitól lenne sűrű, hanem a bacik végeznék el a dolgukat.

Sampon és MRI?

Ettől függetlenül a gyártók tudják, hogy az emberek nem szeretik az "E számokat". Ezért döntenek úgy hogy sok esetben azt írják "aszkorbinsav", vagy "C vitamin", ahelyett, hogy "E300"! Mert így könnyebb eladni. Jobb lett? Nem. Többet adunk el? Igen! 

Az ételekre érzékenyek vagyunk, de valamiért a samponokra, szappanra, tusfürdőre és mindenre amit magunkra kenünk még inkább. Tessék megnézni egy tusfürdő palackot. Egy darab "E betű" nem lesz benne! Nem írják rá az E211 kódot, inkább kiírják, hogy nátrium-benzoát, nehogy azt gondoljam ebben van valami káros! (Ami tényleg káros lenne, ha rengeteget használnánk és ennél a példánál rengeteg tusfürdőt innánk.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az emberi hülyeség végtelen mint tudjuk. Az MRI (Magnetic Resonance Imaging, vagy mágneses rezonancia képalkotás) alapelve az NMR-ből származik (Nuclear magnetic resonance). Eleinte ezért NMRI-nek, mint mágneses magrezonancia képalkotásnak hívták, de kiderült, hogy ha benne van a Nuclear (az atommagra utal) szó, a betegek a frászt kapják tőle! Ezért nem úgy hívják, hanem csak MRI-nek...

Van értelme? Nincs, de jól mutatja hogy működnek az emberek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr113179611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása