Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Tojástitkok

2011.05.10. 13:08 Moszi0725

A tojás mindennapi életünk része. Most hasznos tudnivalókat, érdekességeket és tojásos kísérleteket láthattok itt. Jó szórakozást!

Kezdjük a hasznos dolgokkal

Mit jelent a tojás pecsétje?

  1. Első része: állattartási technológia kódja: szabadtartás (1), alternatív tartás (2), ketreces tartási rendszer (3), ökológiai tartási rendszer (0)
  2. Második része: Magyarország kódja – HU
  3. Harmadik része: a megye/főváros kódja (01) Baranya, (02) Bács-Kiskun, (03) Békés, (04) Borsod-Abaúj-Zemplén, (05) Csongrád, (06) Fejér, (07) Győr-Moson-Sopron, (08) Hajdú-Bihar, (09) Heves, (10) Komárom-Esztergom, (11) Nógrád, (12) Pest, (13) Somogy, (14) Szabolcs-Szatmár-Bereg, (15) Jász-Nagykun-Szolnok, (16) Tolna, (17) Vas, (18) Veszprém, (19) Zala, (20) Budapest
  4. Negyedik része: állategészségügyi kerület sorszáma
  5. Ötödik része: a tojótyúk jelölés: T
  6. Hatodik része: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben
  7. Hetedik része: a „/” jel után az istálló száma

 

 

Folytassuk az érdekességekkel

  1. A tojás (latin ovum) egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. Mondhatni a tojás a legnagyobb sejt.
  2. A tojás D-, E- és A-vitamintartalma kiemelkedő.
  3. A vegetáriánusok általában vashiányban szenvednek. Az ovovegetáriánusok azonban, azaz akik fogyasztanak tojást, kevésbé tarthatnak ettől, mivel a tojásban lévő vas jobban hasznosul, mint például a sóskában, spenótban lévő.
  4. A tojássárgája színét a tojók etetése befolyásolja: a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnára, a zöldtakarmány zöldesre, a kukorica élénksárgára színezi.
  5. Hogy a tojás héja főzéskor ne repedjen meg, tegyünk egy evőkanál ecetet a főzővízbe.
  6. Egy közepes méretű tyúktojás 180 mg koleszterint tartalmaz. De nem kell félni a tojás koleszterintartalmától! A koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, mely azt saját maga is előállítja. A koleszterinszintet csak 2-5%-ban befolyásolja az étrendünk. Életünk során a legkoleszterindúsabb táplálék az anyatej!
  7. Magyarországon a legkitűnőbb D-vitamin forrás a tojás (gondolj a csontritkulásra!)
  8. Egy tojásban annyi D-vitamin van, mint 33 dkg margarinban mesterséges adalékként vagy 1,2 kg borjú- vagy marhamájban
  9. A tojás a legkiválóbb kolin forrás, mely az agy fejlődését a jó memória megtartását elősegíti, és nagyon fontos az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
  10. Az állatvédő szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedelmi láncok szorítsák vissza a ketreces tartásból származó tojás forgalmát és helyezzék előtérbe az alternatív tartásból származó tojások kínálatát.
  11. Európában Magyarországon a legmagasabb a tojásfogyasztás 284-287 darab/év/fő, míg az Európai Uniós átlag 220 darab/év/fő.
  12. A tojótyúkállomány nagyjából 15 milliós, ebből kétmillió tenyészállat, mintegy ötmillió az úgynevezett intenzív tojótyúk, amely piacra termel, háztáji körülmények között pedig 8-9 millió tyúkot tartanak.
  13. A hagyományos tartási módhoz képest dupla annyiba kerül a biotartás, miközben az áruházláncok arra törekednek, hogy minél olcsóbb terméket, ez esetben tojást kínáljanak. Az Európai Unióban Hollandiában és Ausztriában ennek ellenére egyáltalán nem forgalmaz egyetlen szupermarket sem ketreces tartásból származó tojást.
  14. Rossz hírét a szalmonella-fertőzés kockázatának is köszönheti. A szalmonellával kapcsolatos fenntartások némiképpen jogosak, hiszen a héj felületére tapadt szennyeződések hordozhatják ezt a baktériumot. Hogy a fertőzés kockázatát kizárjuk, felhasználás előtt a tojást alaposan mossuk le.
  15. A strucc tojás felbontásának speciális módja van! Először egy zseblámpával megkeresed a levegős részt. Ez az egyik a két csúcs közül. Itt kezded el felbontani akár kalapáccsal. A héj apró darabokra is törik, majd növeled a lyukat. Alatta látnod kell a hártyát, majd kitakarítod az apró törmelékeket is a hártyáról és ezután már bátran, a hártyát felbontva kiöntheted a tartalmat!
  16. Az átlagos strucc tojás kb 1,4-1,7 kg és legalább egy (inkább kettő) órán át kell főzni, ha főzve szeretnéd.

Végül szórakozzunk kicsit

Hogyan kell állva tartani a tojást az asztalon?

 

Hogyan készül a "gyári" tojás?

 

Fogyasztóvédelem fedőnévvel tyúkvédelem folyik

 

Hogyan kell beletuszkolni a tojást egy üvegbe?

Egyébként hogy lehet kiszedni? Két megoldás is eszembe jut gyorsan: Az üveget szájával lefelé tartjuk és belefújunk. Benne megnő a nyomás, ami ki kell hogy tolja a tojást. Ugyanezt el lehet érni egy kis ecettel és alufóliával is, de az talán pazarlóbb és nagyobb kupit csinál...

 

Vitalitásmérő főtt tojásból

 

Honnan tudod, hogy a tojás nyers?

 

Tojások felrobbantása 1

 

Tojások felrobbantása 2

 

Lebegő tojás

A friss tojás elmerül a vízben, a nem egészen friss pedig úszik, mert picit szárad, a belsejében levő levegő térfogata növekszik kicsit. A friss tojás lemerül a “normál” vízben, ezért meg kell növelni a víz sűrűségét! Erre használhatunk például sót vagy cukrot. Én 38 %-os cukoroldatot szoktam készíteni (38 g cukor + 62 g víz). Ezt a tömény oldatot kell egy nagy pohár vagy bögre alsó felébe vagy harmadába rakni, majd nagyon lassan óvatosan tiszta vizet engedni rá. Érdemes a pohár oldalán lefolyatni a vizet. A tiszta víz nem fog összekeveredni a cukrossal. Ha ebbe raksz friss tojást, az lesüllyed, de csak a cukros részig!

 

Megpuhuló tojás

A tojáshájat főleg mész alkotja, ami köztudottan szeret reakcióba lépni a savakkal. Ha ecetbe teszed a tojást akár 2-3 napra, megpuhul a héja. Ez még rendben is van. De ha körülnézel otthon más savat is találsz. A háztartási sósavat most hagyjuk. A kóla pH-ja kb 1,5! Ha abba rakod a tojást, az is megpuhul. Ha szénsavas ásványvízzel próbálod, ugyanúgy működni fog a dolog. Gondolj bele és legközelebb ha fogorvoshoz mész kérdezd meg a kóla fogakra tett jótékony hatásáról...

Jó szórakozást a kísérletekhez!  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr662892839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tojunk rá? - A tudatos vásárlásról 1. 2011.08.30. 19:15:54

Mint albérletben lakó vidéki egyetemista, önálló háztartást (igyekszem) vezetni. Ennek keretében az év eleji nagybevásárlásom során, melyet az Allée-ban levő INTERSPAR-ban ejtettem meg, tojást is szándékoztam venni, ám amikor lecsekkoltam a tojáso...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása