Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miből lesz nyugdíjad?

2011.02.20. 11:29 Moszi0725


Mindenkit érint, mégsem tudjuk mi vár ránk 2013-ban! Akkor jönnek az igazi változások. Nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa ezt el!

 

 

A hagyományos gondolkodók szerint:

  1. Majd az állam eltart bennünket
  2. Nem tudják hogyan fogják kiszámolni a nyugdíjat
  3. Majd 60 évesen bejelentem magam a valós magas fizetésre és jó lesz

 

A reformerek szerint:

  1. Az állam nem fog eltartani bennünket
  2. Tudják hogy a rendszer fenntarthatatlan
  3. Saját magukról kell gondoskodnunk

 

Kinek van igaza és miért?

Röviden tömören a reformereknek van igaza. A nyugdíjrendszer ugyanis úgy van kitalálva, hogy a mindenkori, ellátásban részesülőket az akkor dolgozók befizetései finanszírozzák. Már most is szomorú a helyzet, de a demográfiai változások miatt hamarosan minden dolgozóra jut majd két eltartott. Hazánkban 2025-re 40 százalékkal megnő a 65 év felettiek száma, vagyis több, mint minden ötödik honfitársunk 65 év feletti lesz. Ezt lehetetlen lesz finanszírozni. Továbbá ma a magyar lakosság 70 százaléka nincs tisztában vele, hogy a nyugdíjat nem az utolsó néhány év bevallott jövedelme után számítják, hanem a teljes életpályát veszik alapul. Rengetegen vannak, akik minimálbérre vannak bejelentve. ők nem fognak elég nyugdíjat kapni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit lehet tenni?

Sokaknak a most nyugdíjba vonulók közül 25-35 %-kal kevesebb a nyugdíjuk mint a korábbi bevételük. Emiatt már most probléma van és a hiányzó összeget valahonnan pótolni kéne. Később nem lesz ritka a 60-70 % hiány sem!

Nézzünk egy példát: Anna 35 évesen nettó 250 000 forintot keres. Átlagos munkabér növekedéssel számolva 200 000 forint nyugdíjat kaphat 62 évesen. Így havi 50 000 forintot kell pótolnia ha szinten szeretné tartani az életszínvonalát. Számoljunk 20 évi nyugdíjjal, vagyis 20x12x50000=12 000 000 forint hiányzik. 62 éves koráig 27 év van hátra. Éves 10 % hozam mellett egy befektetési kalkulátorral (lásd korábbi poszt) kiszámolható, hogy havonta 10 036 forintot kell félretennie és befektetnie. Ha már 25 évesen elkezdte volna, csak 3246 forintot kellett volna félretenni. A harmadát. Ha viszont 45 évesen kezdi el, 39366 forintot kell félretenni, vagyis négyszer annyit! Ezért érdemes időben ezen gondolkodni! Minél korábban kezdi el az ember, annál kevesebb megterhelést jelent! A nyugat-európai nyugdíjasok azért élnek olyan jól és utaznak sokat mert időben gondoltak a jövőjükre és az előtakarékoskodásra!

De menjünk tovább! Mit kezdhet Anna, ha 25 éves korától félretesz 10-20 000 forintot? A havi 10 000 közel 37 milliós összegre duzzad, vagyis bőven marad pénz utazgatni, támogatni a gyerekeket, akár egy másik, kertes házba költözni. Havi 20 000-ből már 74 millió forint lesz, amivel már akár elgondolkodhat egy tengerparti nyaraló vételen is!

 

 

És mi lesz 2013-ban?

2013-ban kezd nyugdíjba vonulni a Ratkó-korszak nagyon nagy létszámú korosztálya, helyettük viszont nagyon kevesen állnak munkába akik eltartanák őket. Ez nem újdonság, évtizedek óta tudni lehet. A politikusok sem buta emberek, tudták ők előre, hogy ha nem történik valami, akkor összeomlik a rendszer. Ezért (2013-hoz képest 16 évvel előre) 1997-ben a Horn-kormány idején meghozták  „A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény”-t, amely drasztikusan csökkenti a nyugdíjak összegét 2013-tól. Senki nem tiltakozhat, már régen tudni kéne hogy így lesz! Mi lesz? Az akkor nyugdíjba menők körülbelül az utolsó jövedelmük alábbi százalékaira számíthatnak:

  1. Be nem jelentett jövedelmek esetén:      0%
  2. Átlag körüli jövedelem:                          40%
  3. Átlagjövedelem duplája:                        30%
  4. Átlagjövedelem háromszorosa:              25%

 

Ha ez még nem elég, sokan egyáltalán nem fognak nyugdíjat kapni, mert nincs 20 év nyugdíjjárulékkal fedezett munkaidejük. ők nem is tudom mit fognak csinálni… A fenti %-ok azokra vonatkoznak, akiknek van legalább 40 évük, a 20 évet dolgozók ezeknek csak a felét kapják. Mit jelent ez számokban? Ha valakinek nettó 140 000 forint volt a fizetése és 40 évet dolgozott, 56 000 forintot fog kapni. Ha 280 000 forint volt a fizetése, akkor 84 000 forintra számíthat. Ha jóval az átlag feletti fizetéshez szokott hozzá, akár 100 000 forintot is kaphat! Durva csökkenés lesz!

 

Kis politika

Ha visszagondolunk az elmúlt évtizedre, olyan változások voltak, lesznek, amik az öngondoskodást segítik elő. A kötelező magánnyugdíj pénztárak, az önkéntes pénztárak mind-mind pillérként funkcionáltak a nyugdíjrendszerben… Több lábon kell állni, mert tudják a politikusok is hogy nem hagyhatják a szavazókat nyugdíj nélkül! Politikához nagyon nem akarok hozzászólni, de az a pénz amit a mostani kormány elvett, az egy pillér volt a rendszerben. Ezt rossz döntés megszüntetni, viszont jó döntés a gazdaság kifehérítése, a rengeteg munkahely létrehozása, mert csak így lesz miből fizetni a nyugdíjakat. Mindenki érdeke hogy sikerüljön.

 

Tanulság

Már havi néhány ezer forintból biztosítható, hogy legyen elég pénz a nyugdíjas évekre. Élet-halál kérdése ez a havi néhány ezer forint. Időben el kell kezdeni félretenni a nyugdíjra, hogy minél kevesebb áldozatba kerüljön! Csak magadra számíthatsz!

 

A cikket köszönöm Berta Zsoltnak és Tóth Andrásnak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr482674338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása