Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Fenntartható fejlődés 2

2011.04.20. 14:12 Moszi0725

Money money money…

Nézzük meg mekkorát fejlődött Shanghai 20 év alatt:

 

 

A gazdaság a növekedésre van beállítva. Nem a fejlődésre. Az egy következmény. Emiatt merülnek ki a nyersanyagok. Ma nem számít hogy mennyire környezetszennyező (és most nem a szén-dioxidra gondolok), pazarló valami, ha abból pénz jön csináljuk meg. Én szeretem a híres Top Gear autós őrültséget, de tudom hogy hihetetlen pazarlás folyik közben. Példának csak ezt említeném:

 

Volt szerencsém Amerikában látni hogy a legkisebb kategóriás autó Európában egy családi autó lehetne. Hihetetlen nagy monstrumokkal közlekednek, de nekik ez a normális. Ebben nőttek fel, hosszú távon ez nem tartható.

 

Autóipar

Ma egy átlagos családi limuzin akkora teljesítményű, mint 1968-ban a Porsche 911 sportkocsi, csak egy kicsit gyorsabb. A másik probléma a mai autókkal, hogy egy-egy tervezési hiba miatt alkalmazni kell néhány olyan műszaki megoldást, ami csak azért kell, hogy a hibát vagy a mellékhatását kiküszöbölje. Nagy, döntött üvegfelületek? Hővédő üvegezés és klíma. Nehéz ajtó? Soft close mechanika, rásegítő szervo motor. Nincs hátra kilátás? Tolatóradar és kamera.

Egy ajtóba szerelt oldalvédelem is lehet azonos erősségű 2 és 6 kg-ból is. Melyik az olcsóbb? Persze, hogy a vastag, 6 kg-os cső, amikor a méhsejt szerkezetű karbon merevítés csak 1.4 kg. Ez ma már elvárható lenne, nem űrtechnika.Ha egy autógyárat valóban érdekelné a környezetvédelem, akkor azt mondaná, hogy én drasztikusan csökkentem az autóim tömegét, akkor azonos dinamikához kisebb teljesítmény szükséges, a kisebb teljesítményű motor kevesebbet fogyaszt, akkor kisebb segédberendezés harmada kell a környezetvédelmi normák tartásához és mindenki nyerne.

De fogom a fejem, amikor Porshe és egyéb márkák hibrid autót csinálnak. Az eddigi 300 lóerő mellé még kapnak mondjuk 50-100 lóerőt és rögtön környezetbarát mert hibrid… Közben pedig akár két és fél tonnásak. Nem ettől lesz környezetbarát. Ez vicc!


Marketing

Valahol mi átlagemberek vagyunk a felelősek, mert egyszerűen hiszünk a reklámoknak. Elhisszük, hogy 3 évente le kéne cserélni a kocsit, elhisszük, hogy nagyobb és nagyobb plazma TV kell otthonra. Ennek mestere Steve Jobs, aki elhiteti velünk hogy szükségünk van valamire, ami eddig nem volt sehol mégis tudtunk élni nélküle. Vegyünk vegyünk vegyünk.

 

Számítástechnika

Ha már itt tartunk, ezen a területen inkább mi felhasználók igazodunk a cégekhez, mint ők a mi igényeinkhez. Ma veszek egy számítógépet. 3 év múlva ha valami elromlik, nem tudom az adott alkatrészt kicserélni, mert új processzor foglalat sablon van. Új videokártya foglalat van. Meg kell vennem egy új alaplapot, procit, minden fontosabbat. Ez szükséges? Nem. Ez szükséges? Igen, a cégek így jóval többet tudnak eladni. Miért nem lehet a mobiltelefonokhoz egyetlen féle töltő? Legalább ezt elérte az EU. De miért kell töltő egyáltalán, miért nem lehet a telefonokat is úgy tölteni mint az elektromos fogkeféket? Miért nem rakunk a mobilok hátoldalára napelemeket? Vannak próbálkozások és nem is csak a pénz a probléma, hanem az anyaghasználat, energiahasználat, több hulladék.  

 

Élet pénz nélkül?

Nem vagyunk egyedül ezzel a gondolattal, egy francia közgazdász, Serge Latouche, álmodta meg a növekedés nélküli gazdaságot. Ez növekedés nélkülit jelent, nem fejlődés nélkülit. Röviden tömören arról van szó, hogy a társadalom sokkal lokálisabb lesz, kisebb méretű vállalatok lesznek, kevesebb hulladékot fogunk termelni. Kevesebbet is fogunk utazni, mivel nem lesz elég kőolaj. De azért sem fogunk nagy távolságokra utazni, mert a kis helyi közösségek miatt nem lesz szükségünk arra, hogy rövid időn belül sok helyre eljussunk. A helyi termelés miatt pedig szállítani is kevesebbet kell majd. Minden kisebb méretű lesz, és mindenből kevesebb lesz. Vagyis kevesebb haszontalan, de több jobb minőségű dolog vesz majd minket körül. Például egy mosógép kiszolgál egy egész generációt. Hosszú távon valami hasonló lesz a megoldás, lehet hogy nem a mi életünkben, de az unokák már biztos meg fogják ízlelni.

 

Amíg…

Amíg nem drágul drasztikusan a túlfogyasztás lehetősége, addig az embereket sajnos nem érdekli a dolog. A jelenlegi szén-dioxid marketing egy marhaság. Arra viszont jó, hogy a nevében sok új dolgot el lehessen adni, új szabványokat lehessen bevezetni, de még nem jelenti az igazi fejlődést!

Astroleslievel közösen reméljük, a fentiek legalább elgondolkodtatóak…

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr482842437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása