Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Az U alakú lefolyó cső

2011.05.04. 14:05 Moszi0725

Ha benézel a csap vagy mosdó alá, a lefolyó víz egy U alakú csövön keresztül tűnik el. Gondolkoztál már azon, hogy az miért van ott? Borzasztó egyszerű, mégis nagyon sokan nem tudják! Pedig elvezet minket ahhoz, miért hívjuk a WC-t WC-nek…

Vízöblítéses WC, sörpalackozó, bankjegyszámozó-gép, hidraulikus prés, feltörhetetlen zárak, esztergagépek – vajon hogyan kerülhetnek ezek egy sorba? Nagy-Britanniában bizonyára minden gyerek tudja erre a választ: hát úgy, hogy ugyanaz a híres feltaláló, Joseph Bramah ötletessége, kitartó munkája áll a fenti tárgyak mögött. Bramah 1748. április 13-án született, egy kis angliai farmon. Az általa feltalált, vagy csak továbbfejlesztett tárgyak tehát két és fél évszázaddal élték túl őt, a legnagyobb sikerrel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a történet?

Bramah apja azt szerette volna, ha ő viszi tovább a gazdaságot, ám a fiú tizenhat éves korában olyan szerencsétlenül törte el a bokáját, hogy alkalmatlanná vált a megerőltető fizikai munkákra. Így a falu asztalosmesteréhez adták be, tanoncnak. Ő azonban hamar kinőtte a tanulópadot, és első osztályú mester lett belőle. S mivel a családja nagyra értékelte a tudását, bármennyire is szegények voltak, összeadták a pénz ahhoz, hogy Londonba költözhessen, és ott tanuljon tovább. Így hamarosan elismert műbútorasztalos lett, majd saját céget alapított. Ezzel egyúttal annak lehetőségét is megnyitotta, hogy szabadon kísérletezzen minden olyan esetben, amikor az általa gyártott vagy forgalmazott tárgyak minősége valamilyen izgató problémát jelzett a számára.

Műbútor asztalosként Bramah rengeteg lakásban járhatott, hiszen egy igazi, lelkiismeretes mester mindig maga ellenőrzi, hogy megfelelőek-e a bútorai ott, ahová szállították őket. Vélhetően e szállítások során tűnt föl neki, hogy a londoni lakásokban irgalmatlan bűzt árasztanak a WC-k. A vidéki farmon, ahonnan jött, udvarra épített árnyékszéket használtak, ám ennek nagy előnye volt, hogy ha a gödrét elég mélyre ásták, és az ülő részét tisztán tartották, akkor a környezetében egyáltalán nem voltak szagok. A londoni, lakáson belüli vécék azonban hiába kímélték meg az embereket a kiszaladgálástól és a megfázástól, a vízöblítésük illetve a szelep-rendszerük kezdetleges megoldásai miatt a zárt térben szörnyen kellemetlenné vált a WC-k jelenléte.

Bramah addig gondolkodott, amíg rájött, hogyan kell összekötni egy felül lévő tartályt a lejjebb futó vízvezetékrendszerrel, és milyen legyen a bűzelzáró. Így 1775-ben szabadalmaztatta is a Bramah Water Closet nevű berendezést, amellyel egy csapásra nagy hírnévre is szert tett. Az egyik, eredeti WC még ma is működik a Wight-szigeteken, Viktória királynő Osbourne House nevű kastélyában.

 

Tehát így működik a bűzelzáró, más néven szifon. Az U alakú részben megáll a víz és a csatornából felfelé igyekvő szagokat, gázokat nem engedi tovább! Manapság ezt már kombinálják egy lecsavarható nyílással és talán kis mágnessel az alján, hogy a kisebb fémtárgyakat könnyebb legyen visszaszerezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr632877110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása