Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Most akkor az eurónak is vége lesz, vagy csak a görögöknek? Miért?

2012.05.29. 15:35 Moszi0725

Természetesen a jövőt nem tudom megmondani, csak megjósolni, de azt megígérhetem hogy elmagyarázok ezt-azt, mert nem árt tisztában lenni ezekkel a dolgokkal manapság. Elég sok téves dolgot hallok, amit jó lenne tisztázni.

 

Görögország az euró miatt megy csődbe?

 

Kezdjük ott hogy a sztorit, hogy a periféria országai pedig nem az euró miatt vannak bajban, Görögország magának köszönheti, hogy hitelből szórta a pénzt a nyugdíjakra meg a 14-15-16-odik fizetésekre meg stb, és hazudtak a hiányukról, aztán persze hogy utána drágábban kapnak hitelt. Ja és mellette nem fizetnek adót... Nemcsak a görögöknek, de a spanyoloknak, olaszoknak is a folyó fizetési mérlegük évek óta negatív volt, egészen egyszerűen többet költöttek mint kellett volna és ezt hitelből tették. Nem tudom milyen rendszer szintű problémákat emlegetnek a „szakértők”, ezeket soha nem fejtik ki... Én nem látom hogy az euró oka lenne a gazdasági válságnak, vagy hogy eleve olyan a rendszer hogy a perifériának ez rossz lenne. Egyszerűen addig kellett volna nyújtózkodni amíg a takaró ér. De lássuk miért gondolom hogy mindenkinek jó az euró:

 

Mik a lehetőségek?

 

Az első lehetőség, hogy a görögök szépen megoldják a házi feladatukat, megtartják az eurót. Ez lenne mindenkinek a legjobb. Ugye nagyon drasztikusan vissza kéne fogniuk a költekezésüket és beszedni az adókat, valószínűleg ebben nem lesz partner a lakosság. Aztán a görög mentőcsomagok szerintem valójában német és francia mentőcsomagok voltak, hiszen ez a görögöknek olyan mintha ólomból készült mentőövet dobnának nekik, még ha alacsonyabb kamattal is de hitelt adnak nekik a sok hitel mellé! Ez nem igazi megoldás, csak időhúzás. Időt adnak a görögöknek, amíg ki tudják vonni a a görög befektetéseiket, de közben tudják hogy valószínűleg csődbe mennek.

 

A másik lehetőség, hogy a görögök kilépnek az eurozónából és bevezetik a drachmát. Ilyenkor mi történik? A drachma leértékelődik. Ez export és turizmus szempontból nagyon jó a görögöknek, mert egy euróért több drachmát kapnak ha exportálnak, és ahogy szeretnek hozzánk jönni nyaralni az osztrákok, úgy a sok német is oda fog menni nyaralni (ha nem verik meg őket) mert a pénzükért sok drachmát kapnak és nagyon olcsón nyaralhatnak. Akkor miért nem választják azt a görögök? Azért mert rengeteg euró hitelt kaptak/vettek fel és azt képtelenség lenne visszafizetni. Mondhatni viszont ugyanabban a devizahitel problémában lennének mint itthon a sok svájci frank hiteles. Ezért aztán valószínű hogy nem fognak végül kilépni (korábban még jogi lehetőség sem volt rá), de nagyon a csőd felé hajlik a vessző. A többi országnak és nekünk is nagyon fájna ez a lehetőség.

 


Van egy harmadik lehetőség is, miszerint a németek mondják azt hogy elegünk van ebből, mi nem fizetünk többet senkinek semmit, kilépnek és bevezetik a márkát. A márkával mi történne? Felértékelődne. Ez a németeknek, mint export világbajnokoknak nagyon rosszul esne, hazavágná az exportot. Megint csak nem jó. Éppen ezért van az hogy az euró egy sikertörténet, 10 év alatt a világ összes bankjának az összes devizatartaléka kb 30%-ban euróban volt. Ez nagy siker és az a vicc, hogy az átlag német szívesen visszatérne a márkához, de ők elég jól jártak az euróval, a görögök meg nem akarnak drachmát, de megszorítani sem. Mondjuk azt megértem, oda nagyon durva megszorítás kéne.

 

Más országokkal mi lesz?

 

A görögök problémásak, de az igazi nagy gond az olasz és spanyol államadóssággal van, ami sokkal nagyobb mint a görögöké, csak az erős német és francia bankok nem főleg olasz és spanyol kötvényekben tartották a pénzüket, hanem görögben. Úgyhogy nehéz jósolni, az eurót teljesen elpusztítani nem is hiszem hogy lehet, az előfordulhat, hogy egy-két gyenge állam kiválik. Ráadásul ne felejtsük el hogy a spanyoloknál több mint 20% a munkanélküliség, a fiatalok között 50% körül. Ott is nagyon súlyos problémák vannak. Be kell indítani a gazdasági növekedést.

 

Soros és az elmélete

 

Jól ismert Soros barátunk megalkotta a reflexivitás ELMÉLETet, és ha valakinek, ennek a vén kujonnak talán hihetünk. :) Azon alapszik hogy mondjuk az eurót vagy valami országot nem is igazán akarnak csődbe vinni, vagy nem is lehetne, csak egyszerűen olyan negatív a hangulat, annyian spekulálnak ellene, hogy beindul egy öngerjesztő folyamat és végül ez fogja lerombolni az eurót vagy az országot. Ez gerjeszti azt hogy pl növekedjenek az állampapír hozamok, növekedjen a CDS felár, és emiatt még nehezebben meg a finanszírozás és végül is csőd lesz belőle... Nem is a valós gondok miatt. Ez lehet hogy meg fog történni, aki nem követi a tőzsdét az onnan fogja tudni, hogy minden hírcsatorna ilyesmikkel lesz tele.


A hitelminősítők hatalma

 

Megértem azokat akik azt hiszik, hogy az amerikai hitelminősítők irányítják az egész gazdaságot, de egyenlőre azt hiszem tévednek. Ez miért van? Mert az összes fontos alapkezelőnek benne van a szabályzatában, hogy ha bóvlira minősítenek mondjuk egy országot, attól szabadulniuk kell. De nem ezért minősítenek le, hanem alapvetően azért mert évek óta nagy az országok hiánya. És itt visszatérünk a reflexivitás elmélethez, miszerint, és fontos a sorrend!, az országok túlköltekezik magukat, leminősítik őket, ezért még drágább a finanszírozás és még inkább eladósodnak. Nem pedig leminősítenek és utána jön a baj! Ez a nagy különbség. Beszélhetünk róla, de eddig úgy vettem észre hogy így volt. Velünk is régóta probléma volt mielőtt leminősítettek.

 

Mit lehet tenni?

 

Ahogy korábban is írtam nektek, ezen lehet nyerni. Lehet arra fogadni, hogy a dollár erősödik az euróhoz képest, lehet ingatlant venni alacsony áron, lehet állampapírokkal nyerni, meg sok más terméken keresztül meg lehet ezt lovagolni. Ami nem ajánlok az a pánik, ahogy korábban is mondtam (és igazam volt). Később minden szépen megoldódik, ahogy a forint is vissza tudott erősödni január után...Emellett pedig ha úgy érzitek hogy ez fontos téma, érdemes tanulni róla, az itt leírtak nagy része sem lehet újdonság, ha megnéztétek ezt a cikket korábban... (de alapvetően ajánlok mindent ami MoneyMoon vagy Portfolio.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr204553136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása