Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Házi tüzijáték narancshéjból

2012.01.01. 20:49 Moszi0725

Mondhatnám úgy is: tudomány a konyhában! :) De először is mindenkinek nagyon boldog új évet kíván az Értelmesen blog!

Ma egy kis utószilveszteri házi kísérletet hoztam nektek, szó szerint elég(!) hozzá egy narancs és mondjuk egy gyertya lángja. Ha nem érdekel a magyarázat, hagyd ki a következő bekezdést!

Ha már pucoltatok narancsot, biztos észrevettétek, hogy a kezetek olyan sárgás olajszerű lesz utána. Nos, az a sárgás olajszerű izé valójában a héj külső rétegéből kispriccelő illóolajok, keserűanyagok, karotinoidok, narancssavak keveréke. Ez még nem hangzik valami mókásan, de nézzük tovább! Az illóolajok nevükkel ellentétben nem kimondottan olajok, hanem főleg szénhidrogének, alkoholok és mindenféle vegyületek keveréke. Nekem ez éghetőnek hangzik!

Annyit kell csak tenni, hogy megpucoltok egy narancsot (én itt most darabokat vágtam a héjából) és a héj külső felét befelé horpasztva eléritek, hogy kispricceljen az olajszerű anyag. Ha ez már megy, spricceljétek rá a gyertya lángjára néhány cm távolságból! Ha ügyesek vagytok meglepően jól be fog lobbanni. Látványosan bebizonyítottuk, hogy éghető anyag spriccel ki a narancshéjból, de azért nem ettől fog leégni a lakás...

Próbáltam lefényképezni a látvány egy részét:

  

 

 A hosszú záridő miatt így néz ki:

 

 

  

  

De tudom, hogy Ti ügyesebbek vagytok, próbáljátok ki és írjátok meg hogy sikerült! A narancshoz jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr753512090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása