Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Spórolj 15000-ret, ne vegyél kinesio tapaszt!

2011.12.01. 08:11 Moszi0725

És ez csak az első találkozó ára. Egyik ismerőson lájkolta az egyik kinesio tape oldalt a Facebook-on, én pedig megnéztem mi is ez a kinesio tape? Működik a dolog vagy újabb áltudományos átverésről van szó? Utánajártam.

 

Mit ígérnek?

A kinesio tape elsősorban mindenféle izomfájdalmakra ígér megoldást, ezért sportolóknak, vagy mindenkinek ajánlják akinek izomproblémái vannak. Bővítik a kört a vállficam, térdproblémák, vádligörcs, de még a menstruációs fájdalom témákkal is. Ezenkívül még a színek is mást és mást jelentenek…

Sok mindenről, főleg az áldásos hatásról írnak, de igazán nem lehet megtudni, hogy hogyan is működik ez a nyúlékony tapasz! Egyszerűen bennem bizonytalanságot kelt, ha nincs ott világosan hogyan működik.

 

Megnéztem angol nyelvű oldalakat is, kiderült, hogy korábban fennt volt a hatásmechanizmus, de azóta ezt is eltávolították:

Your pain sensors are located between the epidermis and the dermis, the first and second layers of your skin, so I thought that if I applied tape to the pain it would lift the epidermis slightly up and make a space between the two layers. This would in turn allow blood to flow more easily to the injured area. But you can use the tape in lots of ways, depending on the width and the amount of stretch.

Tehát arról van szó, hogy a bőr két rétegét széthúzza, köztük valami hely képződik, így a fájdalomérző receptorok (amik a két réteg közt vannak) megkönnyebbülnek és persze a vér is könnyebben áramlik.

Ez az egyik legnagyobb baromság amit valaha hallottam, hogyan gondolhatja bárki, hogy a bőr két rétegét szét lehet választani és köztük valami hely képződik??? Ráadásul a tapasz hogyan fejtene ki ilyen irányú erőt? Értem már miért nincs fennt ez a honlapon…

Bizonyíték?

De menjünk tovább, lehet hogy az én diplomám kevés ehhez, lehet hogy vannak vizsgálatok, tesztek amik igazolják. Meglepő módon vannak ilyenek. Beszéljünk erről:

Csak néhány dolgot említek. A vizsgálatot 42 emberen végezték, de leírják hogy 64-el kezdtek. 18 embert azért dobtak ki, mert nem feleltek meg a kritériumoknak:

the exclusion criteria were chosen in an attempt to eliminate subjects with pathology that would be less likely to respond to the selected taping intervention

Tehát eleve kb az emberek harmadát kizárták, mert nem valószínű hogy reagáltak volna a kezelésre… Úgymond kierőszakolják a pozitív eredményt.

Aztán hogy mennyire volt úgynevezett kettős vak ez a tesz:

The primary author is a certified Kinesio Taping practitioner and applied all the taping procedures.

Kiderül, hogy egyáltalán nem volt kettős vak, mert az az ember rakta fel a tapaszokat és a színlelt tapaszokat, aki kinesio tape praktizáló és akinek az az érdeke hogy pozitív eredmény szülessen.

Ezenkívül a képek alapján egyértelmű melyik az igazi és melyik a színlelt kezelés, ráadásul a végén megemlítik ők is, hogy előzőleg erős placebo hatást mutattak ki a tapaszokkal, vagyis nem működött!

De elérhetőek nem általuk készített vizsgálatok is ezen az oldalon. Ezek gyakorlatilag azt hozzák ki eredményül, hogy a kinesio tapasz nem működik! Erről ennyit. Valószínű nem sok ember fogja letölteni ezeket a vizsgálati eredményeket.

Bármennyire is szeretném hogy működjön, az a helyzet hogy nem működik. Az egyetlen hatása placebo hatás. Szerintem ne erre pazaroljuk a pénzünket! Lehet, hogy nehéz elfogadni az igazságot, de arra kérek mindenkit gondoljon bele: tényleg működhet? Tényleg szét lehet választani a bőr két rétegét egy tapasszal, ami nem is hat a bőrre olyan függőleges irányú erővel? Ez egy újabb áltudományos pénzszerzés, aminek hatását a vizsgálatok nem tudják kimutatni.

 

Ezt láttad már?

Hologramos energia karkötő

Mi a baj az asztrológiával?

Méregtelenítés lábfürdővel

Lúgosítsunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr693418544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigyókám 2012.01.27. 23:13:47

Hahó!

Én ezzel a terápiával foglalkozó szakember vagyok, és csak annyit mondhatok nem jók az információid. Szó nincsen a bőr két rétegének szétválasztásáról, a hajam égnek áll...hol olvastad ezt a sületlenséget? Nyilván nem a te hibád, hogy olvasod, hanem azé aki ilyet leír. Jesszus! :) Röviden helyesbítenék...A tapasz ingerli a bőr receptorait (pl. Merkel sejtek), köztük a fájdalomérzékelő idegvégződéseket is, így pozitív szenzoros információkat közvetít a központi idegrendszer felé a fájdalmas, vagy nem optimálisan működő területről. Fizikai tulajdonságainak(speciális szövés, vastagság, nyúlási mutató, ragasztófelszín) köszönhetően egy speciális pumpafunkcióval javítja a mikrocirkulációt és a nyirok keringést, mely segít a gyulladásos exudátum elszállításban. Emellett a kötőszöveti rendszer helyreállítására szolgál, azt optimális helyzetbe hozza. Ennek hatását te magad is tapasztalhatsz magadon amikor valamid fáj, és a kezedet odatéve csökken a fájdalom. Ilyenkor sem csinálsz mást, mint kicsit eltolod a bőrt és az alatta lévő kötőszövetet. A tapasz is pont ezt csinálja, már ha jól tesztelik ki a felhelyezés irányát és erősségét. Ehhez kell a jó szakember, amit igen, ki kell fizetni. Nekem eddig csak pozitív tapasztalataim vannak vele, és a pácienseimnek is. :)

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.01.27. 23:56:44

@Frigyókám: Kedves Frigyókám! Örülök a kommentednek, természetesen lehetséges, hogy tévedtem, rossz oldalakon találtam információt. Ezért arra kérlek, és remélem nem veszed magadra, küldjél nekem olyan hivatkozásokat, peer-reviewed cikkeket, klinikai vizsgálatokat amik bizonyítják az állításaidat. Szeretnék bizonyítékot kapni arra, hogy ingerli a bőr receptorait, információkat közvetít a központi idegrendszer felé és ezek nem ártalmasak, pumpafunkcióval javítja a mikrocirkulációt és hogy tényleg hatékony. Ha látok ilyeneket, örömmel korrigálom, helyesbítem a cikket! Mint írtam, ezeket nem találtam, de Te, mint a témát tényleg ismerő szakember remélem segítesz, hiszen engem is érdekel! Előre is köszönöm! Az e-mail címem jobb oldalon található.

Frigyókám 2012.01.28. 01:21:11

@Moszi0725: Én csak felhasználója vagyok a dolognak....amit mondok azt a tanfolyamon hallottam. Én személy szerint nem foglalkoztam a kutatásokkal, így hirtelen nem tudlak ezzel kisegíteni. De van valaki, aki épp kinesio tapingből ír nálam szakdolgozatot, abban olvastam hivatkozásokat mind magyar, mind külföldi klinikai kutatásokra. Ha majd megkapom az szakirodalom listát, örömmel átküldöm neked.Ezek nyilván mind a hatékonyságát igazolják. Igazából nem tudom mi alapján hiszel az egyik forrásnak, és nem hiszel egy másiknak. Csak mert nincs fent a neten (még), vagy nem a megfelelő oldalon kerested? Ha épp a jó hatásairól akarnál megbizonyosodni, és nem az ellenkezőjéről, arra is biztos sok cikket találnál. A szakdolgozatot író is talált, nem hasból írta le. Szerintem kár valamiről úgy nyilatkozni, hogy alapvetően nem jártad megfelelően körbe a témát minden oldalról... Ettől függetlenül persze mindenki azt gondol, amit akar. Nem kötelező használni :) A bőr receptorait amúgy minden ingeri, ami hozzá ér a bőrödhöz, és hogy ez eljut az érzőkéregig az egyértelmű, hiszen érzed. Ez nem hiszem hogy bizonyításra szorulna, biológiából tanulhattad az érzőműködést...A pumpafunkcióra meg egyértelmű bizonyítékok pl. a hematómákról készült képek, melyek a tape alatt látványosan gyorsabban szívódnak fel. Pl. itt: images.search.conduit.com/ImagePreview/?q=haematoma%20kinesio%20tape&ctid=CT2786678&searchsource=15&start=0&pos=0

Frigyókám 2012.01.28. 01:25:24

@Moszi0725: Ja még valami. Én csecsemőkön is használom a tapaszt. Ők nem hiszem, hogy ismerik a placebo fogalmát, mégis jobban mozognak a tapasszal... ;)

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2012.01.28. 08:30:35

@Frigyókám: Az már inkább bizonyításra szorulna, hogy mondjuk a folyamatos receptor ingerlés nem ártalmas e. Na mindegy, ettől függetlenül a szakdolgozó biztosan talál sok témát igazoló cikket, e felől kétségem sincs. A kérdés az, hogy ezek olyanok-e mint amit én is kifejtettem és nem hihetem el, és például a Kinesio Journal vagy az Indian Journal of Muscle-ben (remélem egyik sem létezik) vannak publikálva vagy peer-reviewed folyóiratokban? Én a végső döntést a Cochrane Library-ben található tanulmányok alapján hoztam meg, aminek a linkje fennt található. De az egész internetet tényleg nem túrtam fel, lehet hogy nem találtam rá a bizonyítékra, érdeklődéssel várom a szakirodalom listát! De annak is örülnék, ha a kinesio tapaszt áruló honlapon találnék meggyőző bizonyítékot, meggyőző tanulmányokat. Szerintem érthető, hogy miért.

Packolombo 2012.05.12. 21:01:08

Egy dolog, ha szerinted nem jó, és másik dolog bírálni a hatásmechanizmusát.

Nekem nagyon bevált, nagyon szeretem.

A 15 ezer forintot se értem, mert egy tapasz 3000-5000 forint.

Serenic 2012.08.10. 11:59:34

Egy Los Angeles Times cikkben írnak arról, hogy placebo-hatás: articles.latimes.com/2011/apr/04/health/la-he-skeptic-pain-20110404

virag82 2013.07.23. 06:09:13

Pont az ilyen tapasztalat nelkuli velemenyek miatt halogattam a kiprobalasat. Most mar nagyon banom!
Egyszeruen annyira hasznos az inhuvelygyulladasommal kapcsolatban, hogy nem lehet placebo. De ha megis, orulok neki. Ujra tudom hasznalni a csukloimat.
Raadasul a felhelyezes 2000 Ft, az elso alkalom ingyenes volt.
Azert is irom ezt a kommentet, hogy aki emiatt nem meri kiprobalni, tegyen egy probat es keressen egy olyan helyet, ahol nem draga az elso felhelyezes.

buta 2013.09.10. 22:59:47

Az, hogy csecsemőkön is hat, simán placebo hatás. Aki erre hivatkozik, annak illene tudnia miért szokás KETTŐS vakpróbát csinálni és miért hat a placebo csecsemőkre, értelmi fogyatékosokra, de még állatokra is.

buta 2013.09.10. 23:01:09

A fájdalomcsillapítás kézrátéttel azért működik, mert azokat a receptorokat ingerli a simogatás és a nyomás, amik aztán túlstimulálják az idegvégződéseket, így a fájdalomreceptorok már nem tudnak annyi hatást tenni. Erre jó egy masszázs vagy egy fásli is. Ez a lila köd, amit ez a fószer előad egy nagy baromság. Tuti nincs orvosija, de még gyógytornász végzettsége sem.

mmate10 2014.02.26. 08:35:18

Sziasztok! Sportoló vagyok 23 éve és 12 évig élvonalban is játszottam. Sok sérülés kezelési módszerről hallottam illetve tapasztaltam pályafutásom során. Ha bárkinek kétsége lenne a kinesio tape hasznosságában, az vagy soha nem használta vagy nem szakember segítségét kérte a felragasztáshoz. Semmi placebo nincs ebben inkább amit az előttem hozzászóló szakember írt az a valós. Persze ne várja el senki hogy ez az eljárás bármilyen egyéb beavatkozást fel tud váltani de kisebb sérülések kezelésére tökéletesen alkalmas.

benceix 2014.04.08. 13:56:04

Én vízilabdázok, és egyik edzésen úgy megrándult a karom, hogy konkrétan annyira fájt, mint ha eltört volna. Igazából csak a porccal lett valami, nagyon fájt napokig. Egy masszőr felrakott nekem kinesio tapet, amivel aztán egy egész napos vízilabda kupán végig játszottam, és egy kicsit sem fájt. Nem hiszem, hogy placebo hatás lenne egy ilyen. Még mindig fent van, azóta sem fáj. Úgyhogy szerintem ha valamit nem tapasztaltál ki, ne formázz véleményt róla. Ez a cikk egy röhej.

bonba 2014.05.14. 17:24:27

szia mindenki!
nekem épp aktuális ma helyezték fel. Érdeklődve várom a hatást.Mindent bevetettem amit tudtam, de semmi más nem használt.

kovacspanna 2014.05.18. 10:00:14

Kérem segítsetek, ha tudtok!
Három hónapja a csepeli HÉV-ről leszállva - ez igaz - a jobb oldalamra estem. A fnekemen óriási fekete véraláfutás lett. De! Nm is fájt. Viszont a jobb karom azóta is fáj. Masszázsra az izmaim úgy érzem már nem fájnak. A karom külső része a vállamtók majdnem a könyökömig annyira fáj, hogy éjjel pl. minden mozdulatnál látom a csillagokat. Ha valakinek van erre valamilyen tapasztalata, kérem adjon tanácsot!
Előre is köszönöm

Rigó Katalin 2014.12.18. 16:03:03

Magam Kinesiotape-pel kezelek pár éve. Eddig több, mint 3000 ragasztáson vagyok túl. 3 esetben nem használt. Őket máshoz irányítottam. A placebov40%-os. Ez az eredmény 99,99%-os. A cikk megbukott.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2014.12.18. 17:01:26

@Rigó Katalin: Nos, tisztázzuk! A cikk nem bukott meg, Ön viszont kérem gondolkozzon el a következőn. Az Ön "vizsgálata" nem volt kettős vak, hiszen Ön tudta kinek mit ad, és ha jól értem placebo kezelést sem adott. Tehát Ön tudtán kívül is befolyásolta az eredményt és eleve a várt eredményt szeretné. Ezért független sem volt a "vizsgálat", összehasonlításul a gyógyszercégek maguk emiatt nem is tesztelhetik a gyógyszereket, csak független ellenőrzött cégek. Kérem küldjön nekem egy rendes kettős vak klinikai vizsgálatról szóló cikket, ami igazolja hogy a tapasz valóban hatásos. Az Ön eredménye sajnos vagy nem sajnos, de nem számít.

Rigó Katalin 2014.12.18. 17:08:35

@Moszi0725: én nem vizsgáltam a tapaszt, hanem kezelek vele. Nem kísérletezek embereken, hanem a tape hasnzálatának terápiás határait betartva arra rakom föl (jó technikával), amire amúgy lehet, így törésre pl nem. Azon kívül sok dologra jó, számosra pedig tilos - mert hat. Nem volt független - hogy lett volna, én csináltam? :D Sudíkat talál a www.kinesiotaping.com, és a pudmed.com oldalakon. Jó egészséget kívánok, s ha meghúzná vmely testrészét, izomlázas lenne vagy instabil egy ízület (itt pl puszta fizika a tape, nincs rajta mit kifogásolni), akkor a legjobb sportorvosokat tudom ajánlani, akik szteroidinjekciók helyett adják a tapet akkor, amikor az terápiásan alkalmazható. Kórházban. Ingyen. Nem 15.000.-ért.

Rigó Katalin 2014.12.18. 17:11:12

Kérem kedves cikkíró, a többi kommentre is válaszoljon, sok-sok egyéni tapasztalt olvasható. Továbbá úgy tisztességes egy Ön által kezdeményezett vita - ha már kétségbe von studykkal alátámasztottakat - hogy felfedi kilétét. Így fair. Addig puszta szócséplés, komolytalan és sok ezer gyógyultnak (kh - ingyen - orvos által) sértő.
Javaslom adjon még választ arra, állatokon miért működik a tape. Ott nincs placebó.
Kérem magyarázza meg, kómában fekvőn miért működik a tape. Továbbá kérem mondja meg, scolisoisos betegeimnek mitől egyenesedett ki a gerince? KOrrekciós tapet kaptak. Köszönöm !!

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2014.12.18. 17:32:43

@Rigó Katalin: Ugye most elbeszélünk egymás mellett, látom én Önt soha nem tudnám meggyőzni és Ön engem csak korrekt vizsgálati eredményekkel. Ugyanúgy a homeopátiáról is lehet alátámasztó cikkeket találni, attól még nem működik. Biztos, hogy a kinesiotaping oldalon van olyan ami mellette szól, efelől nem kételkedem. Az összkép, a korrekt cikkek, viszont ellene szólnak. Szerintem. Ön az eredményére hivatkozott az előbb, most pedig természetesen egyetértettünk, hogy az nem volt független.
Nem tudom miért múlik az eredmény a kilétemen, de ezen ne múljon. Másol írtam már, Mészáros Péter vagyok, biofizikus és az orvostudományok doktora. Évekig dolgoztam kórházban, most klinikai vizsgálatokkal foglalkozom. Úgy érzem jogom van véleményt formálni és az meghaladja az átlagember hozzáértését. De ha pl. Önnek sértő, köszönöm a véleményét, mindenki azt tesz és olvas amit akar. A többi, pl. kómás betegről ezek alapján nyilatkozni sem érdemes, sokkal több információra van szükség.

Rigó Katalin 2014.12.18. 17:52:32

Molekuláris biológussal beszélget amúgy, elképzelhető, hogy pontosan tudom, miről beszélek, ami az anatómiát, immunológiát, hisztológiát, élettant és kettős vakokat illeti :)
Köszönöm szépen, hogy elmondta, Ön kicsoda! Ezt korrektnek és fontosnak tartom, hogy az ember tudja, ki az a nickname a web másik végén.
Nem sértett meg, nem engem sértett meg...
Várom válaszait a többi kérdésemre: scoliosis, és a többi ember kommentje.
Javaslom blogomat: www.oriolus-med.hu és Blog menüpont. Számos kezelés, melek egyike se került 4500.-nál többe. Ezt csak azért nézze meg,ha tud higgadtan vitázni (én szeretk is!!), hogy lásson picit a dolgoknak a mélyére, mert egyelőre csak az egyik oldalról hiszi magát meggyőzöttnek :)

Gortva János 2014.12.18. 18:07:41

Azért valljuk be - ezt minden tudománnyal foglalkozó ember tudja - sok esetben a tapasztalati tények is elég erős bizonyítékot képviselnek. Természetesen jó dolog a kettős vak, sőt kell is. Csak azért annak hiánya önmagában még messze nem bizonyíték arra, hogy valami nem működik. Ez egy logikai bukfenc. A kettős vak hiánya nem bizonyítja, hogy a dolog nem működik. Ráadásul a korrektúrázott ízületek állapotának javulása egy kicsit erős placebo lenne.

Rigó Katalin 2014.12.18. 20:48:52

Kedves Doktor Úr ! Egy nyíregyházi, nagyon ügyes tapelő kérdezi Öntől: "A placebo hatásról csak annyit, hogy ha ez így van, akkor egy rosszul felhelyezett tape miért árt? Vagy a rosszul rakott tape-nek nincs plecebo hatása, csak annak, amit jól raknak? Tehát nem is placebo?"
A tape-pel tilos: rákosokat ragasztani, mert megszórja a nyirokárammal a sejteket. Tilos szúrt inzulino szúrási helyére rakni, mert bekómálhat. Tilos trombózisos lábszáron ragasztani (sőt, deréktól lefele), mert belehalhat, stb.
Ha a tape csak placebó, akkor nyilván nem tudna ártani, hisz nem hat.
Várom kedves válaszát.

Rigó Katalin 2014.12.18. 21:04:08

@buta: hogy lehet az placebo hatás egy lovon, hogy 2 éve ödémás a lába, agyon vizsgálták, nincs sérülés, semmilyen deformitás, nincs nyugati medicinális ok, 3 állatorvos ketté kezelte, bele ment több százezer Ft a versenylóba, majd 2 nap alatt lejön róla az ödéma 1db ragasztástól, INGYEN persze, mert jószándékú ember tette fel. Úgy tett a ló, hogy lement róla az ödéma?
Hogy lehet az placebo, hogy bejön hozzám a fájó hasú, agyon vizsgált gyerek (CSAK diagnózissal nyúlok hozzá gyerekhez, orvosok hosszú sora után, nem előtte), sír hetek óta, megragasztjuk és nem sír. Másban is nagyon hitt a szülő, máshol is megvolt a jószándék, mégis ez hatott. Pedig ott: máshol is erő s volt a hit és a placebo !
Hogy lehet az placebo, hogy ha könyékre esik a focista, zsömleméretű oedema nő rá, akkor jegelés nélkül 18 órán belül olyan a könyöke, mintha sosem történt volna gond?
Hogy lehet az placebo, hogy a bőgősnek a 20 éve tartó AC-ízületi gyuladása 1 kezelésre megszűnt. Rettentően hitt az orvosában, majd az orvos küldte hozzánk. Az orvos is boldog volt, meg a páciens is, pedig iszonyat hitt az orvosában.
Hogy lehet placebo, hogy a gyerek újra hall, audiológusokkal dolgoztunk együtt. Pedig a szülő és a gyerek az orvostól is teljes hittel várta a gyógyulást, a placebo ott is dolgozott !!
Hogy lehet placebo, hogy a gerincsérvesnek nem zsibbad már? Pedig piszokul hitt a fizikóban, majd a gyógytornász ragasztotta be...
Hogy lehet az, hogy ínba (!!) szúrt szteroiddal sem tudott lábra állni az augusztusi IronMan előtt egy 60 éves féri, úgy szétzúzta már magát a sport miatt, majd ott helyben INGYEN megragasztottam (32-en dolgoztunk kint 4 napot INGYEN) és megcsinálta az Ironmant és élete lejobbját futotta, úszta, bicajozta, és nem sérült rá !!
Kérlek részletesen fejtsd ki véleményed. Én úgy 3000 kezeléssel tudok szolgálni, országosan jó 45.000.-rel.
Köszi, Kata

Vékás Mihály 2014.12.20. 20:19:02

Én örülök minden kételkedő írománynak. Úgy érzem az írót foglalkoztatja a Kinesio Tape működése. Azt is megértem, hogy az ismeretlen dolog vagy vonzalmat vagy elutasítást vált ki az emberekben.De ! Ez jó, nem szabad elhinni semmit sem az irományok és reklám alapján. Ha valaki megszeretné érteni a tape működését , úgy funkcionális anatómia terén nagy tudásra van szűkség. Az Interneten található tanulmányok nagyon keveset nyújtanak, manipulálhatók és nem lehet tudni, hogy milyen szándékkal írták.
Minden érdeklődőnek Javaslom, hogy végezzen el egy tape tanfolyamot ahol a képzett oktató minden kérdésére választ ad. Sokat kell kérdezni és így ott , helyben lehetőség lesz gyakorlati szinten is kipróbálni az adott módszert. Mindig mindent a helyi gyakorlat dönt el valós problémák kezelése közben. A gyakorlati Tape kezelés legjobb próbája az ízületi és izomtesztek.
Sok olyan ízületi és izomteszt létezik amit nem lehet becsapni. Ezeket az izomzeszteket ismeri a legtöbb Fyzioterapeut vagy Osteopath. Elvégzésük Tape kezelés elôtt és után bízonyítást adnak az adott ízület, izom vagy izomlánc kezelésének sikerességéről esetleg sikertelenségéről.
Szép estét és kellemes ünnepeket kívánok minden olvasónak.

ludjud 2015.06.13. 09:27:43

Akkor Önnek, kedves író semmi nem létezik, amíg arról hivatalos, több oldalról megerősített vizsgálati eredményeket nem kap? Nehéz lehet így élni, millió dolgot tudnék felsorolni, amit valószínűleg Ön is nap, mint nap használ, hisz benne, eszi, issza stb. , ám nincs egybehangzó vizsgálati eredmény hatásairól.
Nos a taperől azt fontos megjegyezni, hogy kiegészítő kezelésként szokták alkalmazni, felfgyorsítja a rehabilitáció folyamatát, segít a fájdalomérzet csökkentésében. Javaslom, hogy amennyiben bármilyen fájdalma adódik, keressen fel szakembert és a megfelelő kezelés mellett kérje kinesio tape felhelyezését, ártani nem fog :). Sajnos addig, amíg valós problémára ki nem próbálja saját magán, felesleget bármit is írni.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2015.06.13. 10:17:24

@ludjud: Az a baj, hogy Ön is, mint az emberek többsége nincs tisztában vele mi a bizonyíték. Az, hogy én kipróbálom és úgy érzem működik, nem bizonyíték. Erre találták ki a kettős vak kísérleteket például. Ön szerint lehetséges, hogy egy ilyen tapasz kettéválasztja a bőr rétegeit és gyorsítja a gyógyulást? Minek a gyógyulását? Nem azzal van baj, hogy árt-e, gondolom nem, csak mint kiegészítő "kezelés" alkalmazzák, de kérem Ön ne gondolja, hogy ettől lett jobb Magának. Gyakori tévedés az "utána, tehát miatta" gondolat is.
És igen, ha valamit gyógyhatásúként árulnak, legyen már bizonyítva hogy működik, addig ne kérjenek érte pénzt. Ez így önmagában gondolom Önnek is megfelel, a kérdés csupán az hogy kettőnk mit tekint bizonyítéknak. Nekem ez a szakmám, de Ön továbbra is azt vesz amit szeretne, a fentiek az én véleményem.

startraveller 2015.08.11. 16:37:55

A kettős vak kísérlet követelménye a tudománynak, hála istennek nem követelménye az életnek.
Szerencsére a pácienseket legtöbbször nem érdeklik a studyk, jobban el vannak foglalva azzal, hogy MŰKÖDIK-e a dolog vagy nem.
Ehhez annyi elégséges, hogy megfelelő szakember által alkalmazott módszer eredményeit megnézzük.
(mint ahogyan MINDENT lehet jól és rosszul alkalmazni, ez igaz erre a módszerre is.
Bizonyára ahogyan a homeopátiát, az akupunktúrát sem fogadja el mindenki, mégis működik.
Hogy nem mindig-igen,mert a gyógyulás sokkal összetettebb dolog, mint ahogy modellálják,mint ahogy hisszük, hogy működik egy módszer.
Így a 21.században már el lehet fogadni, hogy nem csak a fizikai világ törvényszerűségei hatnak ránk, és már a kvantumfizikusok is rengeteg dolgot bizonyítottak, ám mégis a mechanisztikus newtoni szemlélet az, ami meghatározza a tudományt.
Talán felnövünk egyszer a teljes önmagunkhoz, ami sokkal csodálatosabb, mint azt valaha is elgondoltuk... :)

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2015.08.12. 07:11:16

@startraveller: Nos, az alapvetően sajnos igazad van, a study nem követelménye az életnek. Ez szerintem baj. Kettős vak kísérlet nélkül viszont nem lehet eldönteni, hogy működik-e! Ezt kéne megérteni...

yansima 2015.10.14. 23:04:15

Tesztelték már kettős vak teszttel, hogy ha valaki mély levegőket vesz, megnyugszik, vagy csak úgy működik? És még egy: tesztelték kettős vak teszttel, hogy a levegő kell az élethez, vagy ez is csak placebo?

Kentetsu 2016.03.16. 12:16:40

Biztos a nagy sportklubok és élsportolók is a placebo hatás miatt használják. :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2016.12.08. 18:47:33

Végigolvasva ezt a sok hozzászólást, elég kellemetlenül érzem magam. Ha ez a dolog tényleg több mint a placebo, akkor MIÉRT nincs egyetlen vállalható tudományos alaposságú kutatás, amely képes megismételhető módon igazolni a hatásosságát, míg több is elérhető szabadon, amely azt mutatja, hogy a hatása nem magasabb mint a placebo?
A tapasztalatok tekintetében, ha én fejfájás után iszom egy fekete earl grey teát és aztán elmúlik a fejfájásom, akkor mi történt valójában? A fekete tea, vagy kifejezetten az earl grey, vagy a benne lévő koffein (teobromin), vagy magától is elmúlt volna, esetleg annak a tudata hogy olvastam valahol korábban hogy koffeint raknak fájdalomcsillapítókba, vagy éppen hogy nyugodtan szürcsölgettem a teát, és lelassult a légzésem, esetleg maga a fejfájás oka a kevés folyadék volt, amit a teával pótoltam? vagy egyszerűen csak ahogy a tudomány is igazolja az átlagos fejfájás hossza jellemzően 2 óra, elmúlt "magától" stb.stb.
Ezek után ha azt ajánlom 100 embernek, hogy bizony ez alapvető hogy a fekete earl grey tea jó fejfájásra, akkor lesznek emberek akik kipróbálják, és használ nekik (vagy mindaz történik amit fent leírtam), és ezt el fogják mondani jó szándékkal mindenkinek akinek fáj a feje, teljese jó szándékkal, hiszen nekik használt. Lesznek akik egyáltalán semmit nem tapasztalnak, pk hallgatni fognak, hiszen nem ártott nekik a tea.
Jelenleg azt tudjuk, hogy ez a tapasz így működik. A hatásosságának egyik alapfeltétele, hogy ismerjük a placebót.
A placebóval kapcsolatos kutatások alapján tudjuk hogy az alábbiak erősítik az az emberekben a hatást:
- Összetett legyen a rendszer: itt - színek, speciális anyag, felrakási mód
- Hiteles emberek : itt - világhírű sportolók, gyógytornászok, orvosok stb.
- Pénzbe kerül: itt - pénzbe kerül
- Rituálé : itt -
- Mozgásszervi és fájdalom : itt - a placebo jelentősen hat a fájdalomra, illetve a legelső placebo kutatások mozgásszervi műtétek során merültek fel, ahol a betegek annak ellenére voltak jelentősen jobban, hogy bár felvágták őket, valójában nem csináltak velük semmit.

Ha ezeket összegezzük, és megnézzük hogy egy ekkora vállalkozás ha tudná kutatással bizonyítani hogy ez hatásos, akkor azt lobogtatná, sajnos sokkal sokkal valószínűbb hogy ez egyszerűen placebo.

sazoo 2017.08.18. 08:41:24

A több ezer éve ismert és használt gyógynövények jelentős része nem esett át kettős vak teszten, noha azért jópár gyógyszergyártó használja. Több millió pozitív tapasztalatot érdemes figyelembe venni. Rajtam még soha nem volt ilyen tapasz (lehet hogy most a könyök ízületi fájdalmammal érdemes lenne kipróbálni), azonban kicsit sarkosnak és szűk látókörűnek tűnik ez a cikk, és azt hiszem az írója amolyan nagy leleplezésnek szánta - kis sikerrel. Abban azonban biztos vagyok hogy ismerve sportolókat - akik minden baromságot kipróbálnak minimális változások érdekében - ha ez a szalag nem hozna pozitív hatásokat számukra, már réges-régen lecsengett volna és a kutya nem rakatná fel magára. Ami egy erős fizikai igénybevételű embernél 15-50-100 alkalom után is működik, az talán több mint hóbort és placebo. Meggyőzni nem akarlak, mert valószínűleg ha lenne egy kettős vak teszt publikáció a neten, akkor annak forrását tartanád kérdésesnek vagy a leírtakban találnál számodra alapos gyanúja érdemes részleteket.

Usagijodzsimbo 2018.03.21. 15:02:39

Kedves Moszi!
Én évekkel ezelőtt találkoztam a tape-val. Egy gyógytornász rendelőben dolgoztam, gyógymasszőrként.
Lehet hogy én tudom rosszul, de akkor tornászunk még külföldre járt tanulni a tape technikákat, és együtt kezdtük alkalmazni őket.
Ott szó sem volt bőrszöveti hatásról, stb. Az ortézishez hasonlóan rögzítettük vele a végtagot. Nagyon leegyszerűsítve ha például egy előreesett vállízületnél, ahol a mozgástejdelem beszűkül, tornával, masszázzsal helyre került az ízület, majd, hogy a helytelenül megszokott tartást ne vegye fel újra, tape-vel rögzítettük. Ez lehetővé tette, hogy néhány napig a normális tartásban erősödjön, regenerálódjon a terület. Szó sem volt másról.

Zsolt Karádi 2018.07.23. 21:40:58

Kedves Mindenki.
Kissé le vagyok döbbenve,úgy ahogy az egyik oldalról,úgy ahogy a másikról.Kezdeném a cikk írójáról.Abban teljesen egyetértek,hogy semmilyen kimutatás nincs a tapasz "gyógyító" hatásáról,így vagy elhisszük amit írnak vagy nem.Személyes tapasztalatom,hogy most már közel 5 éve használom,legfőképp a nyak,váll,alsó gerinc,derék résznél.Évekkel ezelött én is egy nagy baromságnak tartottam,azt gondoltam kizárt,hogy használjon.Azt tudni kell az egyik nyaki porckorongom darabokra tört,ezért cserélni kell,most alatta,felette is kialakult sérv,illetve a gerincem alsó részén is van kettő,ami rendesen nyomja az idaget.A nyakamnál a vállaimnál krónikus gyúlladás van,amit eddig semmilyen gyógyszer sem vitt le.A tapaszos kezelés sem viszi le,de.....maga a fájdalom érzet...hát ..ezerszer jobb,sőt,ennyi év után ki merem jelenteni,hogy igenis van köze a tapaszhoz,mert sok mindent bevetettek velem inekciók stb,de egyik sem ért 5-8 óránál többet.Ja igen az ár....hát nem 15.000ft,félévente költök rá 3100ft-ot.Ezekután még ha kamu is ennyi pénzt nekem megér.Ennyi
süti beállítások módosítása