Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért nem kellett volna engedni a devizahitelezést?

2011.10.12. 13:02 Moszi0725

Csak erős idegzetűeknek! Megnézzük, hogy miért nem lett volna szabad nálunk megengedni a devizahitelezést. Megismerkedünk a carry trade fogalmával, megnézzük hogyan tudja befolyásolni a forint és a frank árfolyamát és eljutunk az ördögi körig, amiben most nagyon sokan szenvednek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carry trade

Válság előtt nagyon jó volt, sokan ezt játszották és kerestek vele. Ez valódi oka az egekbe szökő árfolyamoknak. Mit jelent ez a devizapiaci befektetési forma? Alacsony kamatozású devizában vesznek fel hitelt és magas kamatozású devizába fektetik be. Konkrétan ez azt jelenti, hogy japán jenben, svájci frankban és miután a FED csökkentette a kamatokat, amerikai dollárban vesznek fel hitelt és magas kamatozású devizába váltják át, mint például a török líra, dél-afrikai rand és magyar forint.

 

 

 

 

 

Tehát eladom a bal oldali alacsony kamatú valutát, megveszem a jobb oldali magas kamatozású devizákat és idővel keresek a kamat és árfolyamkülönbségen.

Mi történik? Az eladás túlkínálathoz vezet, árfolyam gyengül. Vétel a jobb oldalon, kereslethez vezet, az árfolyam erősödik. Lássuk:

 

 

 

 

 

Talán ezért mondhatta banki ügyintéző, hogy áááááá, a svájci frank árolyama úgysem fog emelkedni. Eddig minden rendben.

Amíg mindenki kockázatot vállat 2007-ig ez működött, utána beköszöntött a  válság, nem kockáztatnak tovább, a carry tradeket zárolják.

Ez mit jelent? Eladom, a devizámat, csökken az értéke, visszaveszem az alacsony kamatozásút, az a kereslet miatt erősödik. Lássuk a csapdát:

 

 

 

 

 

Tehát aki éppen a devizahitelében ül és forintban kell fizetnie, az most látja hogy a forint értéke csökken, a svájci frank értéke pedig növekszik. Devizahitelezést megengedni egy olyan devizában, aminek ellentétes mozgása van a mi devizánkkal, az közgazdaságilag igen megalapozott döntés volt... Egy carry trade finanszírozó valutában engedtük meg a devizahitelezést. Az már csak hab a tortán, hogy a válságban sok befektető menekült is a svájci frankba, ami még feljebb tornázta az árfolyamot.

De itt még nincs vége!

Másik ok amiért ezt meg lehetett csinálni, hogy ezek nagyrészt jelzáloghitelek voltak. Pont azért, mert nálunk az emberek 93 %-ának van saját ingatlana, volt fedezet a hitelhez, könnyű volt hitelt felvenni. Ezért is hatalmas a hitelállományunk.

Ráadásul ha a forint gyengül, a hitelállomány nő, rengeteg ember van a KHR (korábbi BAR) listán, és nemcsak mi vagyunk gondban, hanem az állam is a saját hitelével! Az államadósság kb 40%-a más devizában van, ezért ha a forint gyengül, drágábban tudjuk visszafizetni a hitelt. Most, hogy a nyugdíjpénzekből párszor visszafizettünk pár %-ot csökkennie kéne, de jelenlegi forint árfolyamon számolva még növekedhetett is az államadósság.

A sikersztori folytatódik. A külföldiek látják, hogy veszélyesebb most Magyarországon befektetni, ezért szabadulnak a forinttól, az ismét romlik, miközben egyre nagyobb kamatot kell fizetnie az államnak a felvett hitelekért (állampapírok).

Ez így nagyon szomorúan hangzik és igazából az is. Ezek után kemény társadalmi kérdéseket, vitákat lehetne kiváltani. Például nem volt kötelező hitelt felvenni, vagy miért rossz a magyarok pénzügyi műveltsége, minden a bankok hibája, ugyanakkor könnyebb a bankokat hibáztatni saját magunk helyett…

Szerintem nagyon hasznos lenne ha mindenki tanulna ebből, de nem csak hogy nem lett volna szabad devizahitelt felvenni, hanem a devizák és állampapírok közti kapcsolatból is! Gondolok például arra, hogy ha (egy határon túl) a forint értéke csökken, akkor az állampapír hozamok emelkednek. Érdemes azt is elolvasni, hogy lakást venni vagy bérelni érdemes?, ez volt a blog első cikke.

Remélem tudtam újat mondani, szerintem a fent vázolt carry trade nem szokott a hírekben lenni. Kíváncsi vagyok mit szóltok ehhez...?

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr293296302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása