Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mesterséges égi jelenségek

2011.05.04. 10:55 Moszi0725

Ma egy kicsit kalandozunk az éjjeli égen. Jön a nyár, egyre melegebb lesz, a városoktól távol érdemes kicsit fürkészni az eget. A romantika mellett, ha kicsit készülsz még érdekesebbé teheted az élményt. Sok műholdat, az űrállomást szabad szemmel is látni, ráadásul néha különös dolgokat művelnek…

 

Hogyan készülj elő?

A műholdak Föld körüli pályája (és nem csak a Föld körüli) pontosan meg van határozva, előre kiszámítható. Ezt meg lehet nézni az interneten itt. A Heavens-Above honlaphoz kell egy kis angol tudás, de rengeteg információt kapsz. Most csak kettőt emelek ki.

Minden ott kezdődik, hogy meg kell adnod a földrajzi helyzetedet. Ezt megteheted Google térkép, adatbázis vagy koordináták segítségével.

 


 

Egy kis segítség

 

 

Nemzetközi Űrállomás

Ha ezzel kész vagy, csak rá kell kattintani a téged érdeklő témára. Például engem érdekel mikor fogom látni a Nemzetközi Űrállomást (ISS). Ekkor megjelenik egy táblázat, amiből kiderül, hogy pontosan mikor (mettől meddig), hol és milyen fényesen (lásd lent) fog áthaladni az űrállomás. Ez érdekességként is hasznos lehet, de sokan próbálkoznak például az éjjeli égbolt fényképezésével, adott esetben be lehet komponálni egy ilyen áthaladást a képbe…

 

Iridium felvillanás

Ahogy egy műhold halad és közben fordul, adott esetben pont úgy fordul, hogy visszatükrözi a Nap fényét a Földre mint egy tükör. Az egész jelenség 4-5 másodpercig tart és nagyon látványos, nagyon fényes is lehet. Itt nem kell órákat kint lenni a hűvösben, mint mondjuk a hullócsillagoknál, ez a jelenség pontosan meghatározott időben és helyen történik. A fekete égbolton megjelenik egy pont, ahogy mozog egyre fényesebb lesz, majd rád világít, aztán egyre halványabb lesz és végül eltűnik.Valahogy így:

 

Ma hajnalban bezavart nekem egy felhő, de igyekszem saját képet kitenni ide!

 

Mennyire fényes és mi az az azimuth?

Szintén a megjelenő táblázatban találkozol ezekkel. Kezdjük a másodikkal. Az altitude és azimuth a minket érdeklő jelenség helyét adja meg az égen. Az azimuth az égi jelenség irányát adja meg. Az óramutató járásával egyezően növekednek a fokok. 0° észak, 90° pedig kelet és így tovább. Az altitude a magasságot adja meg szintén fokban. Itt 0° a horizont, 90° pedig a fejünk felett van. Ha látod a táblázatot a honlapon amit kaptál, kattints ezekre és minden világos lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fényesség (magnitude) is egyszerű. Minél kisebb számot látsz, annál fényesebb lesz a jelenség. A skála logaritmikus, 1 magnitúdó különbség kb. 2,5-szeres eltérést jelent. 5 magnitúdó különbség pontosan 100-szorosat. Ha a táblázat tetején erre kattintasz, találsz egy kis listát a legfontosabb objektumokról:

Sun-26.7
Full Moon-12.7
Brightest Iridium flares-8
Venus (at brightest)-4.4
International Space Station-2
Sirius (brightest star)-1.44
Limit of human eye+6 to +7
Limit of 10x50 binoculars+9
Pluto+14
Limit of Hubble Space Telescope+30

 

Merre van észak?

Ezek a dolgok csak elsőre tűnnek bonyolultnak. Az éjszakai égen az északi irány megállapítása a legkönnyebb. Ehhez szükségünk lesz a legismertebb csillagalakzatra, a Göncölszekérre. Ha a szekér két hátsó csillagát a keréktől indulva meghosszabbítjuk, és távolságukat ötször felmérjük, egy közepesen fényes, magányos csillagba ütközünk. Ez a Sarkcsillag (Polaris), amely mindig az égnek ugyanazon a pontján látható és az iránytűnél is pontosabban kijelöli az északi irányt. De nem csak az északi irányt határozhatjuk meg, hanem a földrajzi szélességünket is: pontosan olyan magasan látszódik az égen, amekkora földrajzi szélességen megfigyeljük. Tehát Budapesten kb. 47 fokos magasságban látható, azaz kb. félúton a horizont és az égbolt teteje, vagyis a zenit között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincs más dolgod, mint kicsit keresgélni és kipróbálni. Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr602876578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása