Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért a nyuszi hozza a húsvéti tojást?

2011.04.25. 09:41 Moszi0725

A tojást az ősi hiedelem, a mágikus világkép az élet, a lélek székhelyének tartotta, az örök megújulás, az elpusztíthatatlan élet szimbólumának. A görög-római mitológia szerint a tojásból istenek születnek. A finnek nemzeti eposza, a Kalevala szerint pedig tojásból lett az egész világ. Az Éj leányának térdére rakta le tojásait egy kacsa. A régi hiedelmek szerint tehát a tojás az élet jelképe. Innen ered, hogy tavasszal, a természet újjászületésekor különös jelentőséget kap a húsvéti tojás.

 

 

 

 

 

 

 

Hogy miért éppen a nyuszi hozza? A néprajztudósok szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében jutott tojásosztogató szerepéhez. Ez Németországban történt, ahol egyes vidékeken húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek. A gyöngytyúk német neve: Perlhuhn (Haselhuhn). Ezt a szót hozták aztán tévesen összefüggésbe a nyulat jelentő Hase szóval.

Így lett tehát a gyöngytyúkból nyúl, s ezért hozza a húsvéti tojást a nyuszi.

Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják: a húsvéti harangok (cloches de Pâques) pottyantják le őket.

A fészekrakás valószínűleg abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb.

A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket.

 

Források itt, itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr942853425

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lopott vallási ünnepek 2011.04.25. 12:00:07

Tehát lopott ünnepek ténye, ami felteszi a kérdést; a kereszténységben van egyáltalán valami, ami eredeti, nem lopott, plagizált, vagy átértelmezett? Kezdjük a sort karácsonnyal:  "Miért éppen december 24-én? Minden nép nagy ünnepségekkel b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.25. 12:00:28

A természet istennőt, Ostara-t jelképező húsvéti tojást tojó nyúl is szépen plagizálva lett. Wicca: "Ostara (Easter) a termékenység és az újjászületés szárnyakkal ábrázolt istennője volt. Sok változat közül az a legerősebb, hogy télen egy nyúl adott prémet a didergő és szárnyaszegett Ostarának, aki tavasszal nyúl formában, de mégis madárként tojta meg a tojását. Hm. : ) Semmivel sem ostobább történet, mint a Biblia egészében. "

Adamia 2011.04.25. 14:22:19

A gyöngytyúk németül Perlhuhn.

M. Bertalan 2011.04.25. 14:36:24

A wikivel, mint forrással ésszel, mert sajnos időnként baromságok kerülnek bele, aztán ha nem figyelünk, pláne, ha szószerint másolunk belőle, akkor bekerülhetnek a szövegeinkbe olyanok, mint "Lepus faj". A lepus nem faj, hanem nem, amelybe egyebek mellett a mezei nyúl, mint faj, tartozik - innen a mondat jó, tehát a mezei nyúl valóban fészekbe rak.

A nyúl gyöngytyúk keverés meg szerintem olyan utólagos magyarázat, mint az, hogy a bisztrót azért hívják úgy ahogy, mert 1815-ben az orosz megszállók Párizsban így kérték az ételt. Csak arról van szó - szerintem - hogy a nyúl is bennevan az ünnepkörben, meg a tojás is, a kettő meg egybeolvadt. Ahogyan karácsonykor van Jézus születése, meg az ajándék, ebből lett a "Jézuska hozza az ajándékot.

petrovo 2011.04.25. 16:33:08

Nem a témához vág:
Ezen írás Index címlapra kerülése jó példa hogy sokszor csak így találok egészen érdekes írásokat tartalmazó blogokra. Leginkább az öngondoskodásról, hosszó távú élettervezésről szóló cikkek voltak érdekesek. Ezekhez nem igazán volt hozzászólás, ebből gondoltam hogy eddig nem volt szélesebb körben ismert a blog. Remélhetően ez most majd változik. Az említett cikkek miatt (is) rendszeresen fogom figyelni a blogot.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2011.04.25. 18:25:55

Kedves Mindenki! Köszönöm a hozzászólásokat! Valóban, eddig nem ez a téma szerepelt a blogon, elfogadom a Perlhuhn-t, egy német ismerőst kérdeztem erről. A krumplit is régen erdapfelnek hívták, hollandul ma ardappel. Egyébként a német szó a hihalás szélén áll. A Wikipédiában azért bízok, mert volt valaha egy cikk, ahol elrontottak bejegyzéseket és megnézték mi lesz. Hamar ki lettek javítva. Azonban tényleg nem néztem meg jól.

Petrovo, teljesen igazad van és nagyon jól esik amit írtál. Remélem hasznodra válik!
süti beállítások módosítása