Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Jobb üzlet a hőszigetelés, mint a bankbetét

2011.03.24. 14:18 Moszi0725

Közel felére lehetne csökkenteni a magyar háztartások energiafelhasználását az energiahatékonyságot célzó korszerűsítésekkel - áll az Energiaklub (EK) friss kutatási jelentésében. Ahogy már említettem itt, kiszámolták mivel jársz jobban. A hazai épületekben annyi energiát használnak fel a lakók fűtésre és a meleg víz előállítására, mint amennyi energiahordozót egy év alatt elégetnek a hazai nagyerőművekben. Ez a tanulsága a szakpolitikai intézet NegaJoule 2020 című kutatásának.

A vizsgálat tanulsága az, hogy az összes energiamegtakarítási lehetőség (152 petajoule, PJ) döntő része (128 PJ) a családi házak esetében lenne elérhető, szemben a társasházak 19 és a panelházak mindössze 5 PJ mennyiségével. Ennek oka, hogy a családi házak jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások - így arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt. Ezzel szemben az energiahatékonysági beruházásokat támogató állami programok a panelépületekre koncentráltak.

A magyar háztartások legnagyobb része (66%) családi házakban él, ezek legjellemzőbb építőanyaga a tégla, de jelentős a vályog előfordulása is. A hazai energiafelhasználás egyharmadáért a lakóépületek felelősek. Ennek ellenére eddig csak igen kis arányban zajlottak energiahatékonyságot célzó korszerűsítések, áll az EK jelentésében.

A háztartások mindössze egynegyede szigetelte le azt az épületet, amelyben lakik, és cserélte le a nyílászárókat. A fűtési rendszert csupán a háztartások 16%-a újította fel. Ami a családi házakat illeti, az EK szerint a nyílászárók cseréjével és a hőszigeteléssel olyan nagy energiamegtakarítást lehetne elérni - vagyis annyit lehetne spórolni a rezsin -, hogy az jobb befektetésnek számít, mint ha a háztartás bankba tenné a pénzét. A korszerűsítésnek továbbá munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatása is van, jegyzi meg az EK.

Fontos szempont, hogy magyarországi lakóépületek zömében régiek: 61%-uk 1980 előtt épült, mindössze 10%-ukat húzták fel az elmúlt 15 évben. A fűtési rendszerek is meglehetősen elavultnak, korszerűtlennek számítanak: a háztartások 37%-a konvektorral és/vagy kályhával fűt - jegyzi meg az Energiaklub. Ehhez adódik hozzá, hogy a konvektoros rendszerek átlagos kora 15, a kazános, cirkós rendszereké 12 év, a távfűtéses rendszereké pedig közel 30 év. A kutatás egy érdekes adata, hogy bár a lakások körülbelül 80%-ában be van vezetve a gáz, mindössze a háztartások fele fűt csak gázzal. A háztartások egytizede vegyesen fával és gázzal melegíti otthonát. Magas, több mint 20%-os azok részaránya, akik csak fával fűtenek. A felmérés adatait infografika foglalja össze: (klikk rá)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr122768012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása