Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért drága a benzin?

2011.03.10. 16:39 Moszi0725

Most, amikor a benzin ára majdnem 400 forint, felmerül a kérdés hogy miért? Olyan drága megcsinálni? Olyan sok az adó? Ilyen drága a kőolaj? Hogyan készül a benzin? Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni!

Olajfinomító

Először is nézzük meg hogyan működik egy olajfinomító. Az alábbi a filmben nagyon jól bemutatják a MOL százhalombattai finomítójának működését, hogy megértsük bizony nem kis beruházásról van szó! 

Első rész

Második rész

 

Máshol mennyi?

Hála a Condorde-nak megnézhetjük ezt az infografikát (katt a képre).

Gondoltad volna, hogyha az átlagos havi bruttó bérhez viszonyítjuk olcsóbb a benzin, mint 15 éve volt? Nyilvánvaló, hogy ez a benzinkúton erőteljesen megkurtított pénztárcákra nem jelent vigaszt, de mindenesetre érdekes az összehasonlítás.  Az európai árakat elemző térképen a középmezőnyben vagyunk, de megdöbbentő összehasonlításként megnézhetjük, hogy a világ legdrágább és legolcsóbb benzinára között 519(!) forint különbség van. Elképesztő! Előbb utóbb ez nagy hatással lesz az élelmiszer árakra is és még sorolhatnám.

 

 

 

  

  

Miből áll össze a benzinár

Az alábbi ábrák szemléltetik hogy például mekkora adót fizetünk. Ugye számunkra kedvezőtlen, ha emelkedik az olaj tőzsdei ára, romlik a forint, emelkednek az adók és egyéb költségek.

 

 

 

Mennyit keres a benzinkút?

Az emelkedő árrések azért igen érdekesek, mert a korábbi években az volt a tapasztalat, hogy az árak érdemi emelkedésével párhuzamosan az árrések jelentősen estek, s ezt a lemaradást az olajcégek az árak esésekor ledolgozták, azaz az árak esésekor az alapanyagárak csökkenésének a hatása késleltetve érvényesült csak. Az elmúlt negyedévekben tapasztalható növekvő bruttó árréseket egyrészt a nettó árrések, azaz az olajcégek profitjának tágulása, másrészt az szállítási- és egyéb költségek emelkedése is okozhatja. Bővebben erről itt. Az oldalon az is látszik, hogy Európában mennyi az árrés...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi az előnye a magas benzinárnak?

Például ez: Az egyre dráguló üzemanyagárak miatt közvetve csökkenhet a kötelező biztosítás díja. A statisztikák szerint esik vissza az üzemanyag-fogyasztás, kevesebben használják az autójukat, és kevesebb a személyi sérüléses baleset, ami miatt a biztosítótársaságok alacsonyabb kárösszegekkel számolhatnak.

Kalózok

Egy érdekes dolog a végére. A világ egészével szemben Cushingban hatalmas túlkínálat alakult ki. Úgy tűnik, a szomáliai kalózoknak is megvan a maga Cushingjuk, ők rabolt hajóval és túszokkal teltek meg. Túl sokat raboltak. Olcsón lehet visszavásárolni!

Ne csüggedjünk! Lesz ez még rosszabb is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr682728320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása