Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Lakást venni vagy bérelni érdemes?

2011.02.13. 13:04 Moszi0725

Kezdjük a hetet egy pénzügyi kérdéssel, ami nem olyan egyértelmű, mint gondolnánk! Jobbat nehezen írnék, ezért szinte idézem Tóth András cikkét, kicsit kiegészítve.

A konzervatív gondolkodású emberek szerint csak az a biztos, ami megfogható, és az egyetlen igazi érték, amit az ember megszerezhet, az ingatlan. Számukra az anyagi javak közül a lakás vagy a ház a legfontosabb, aminek természetesen saját tulajdonukban kell lennie. Magyarországon a lakosság 93 %-a saját tulajdonú ingatlanban lakik (vagy hitelét próbálja törleszteni, hogy így legyen). A fejlettebb nyugaton ez az arány mindössze 50-60 %, vagyis szinte a fele lakosság bérli lakását. Hazánkban a kialakult helyzetnek történelmi okai vannak. Egyrészt a szocializmusban a vagyonfelhalmozódás egyetlen módja az ingatlanszerzés volt. Másrészt azok, akik az előző rendszerben bérlakásokban laktak, az 1990-es évek elején töredék áron megvásárolhatták azokat.

A másik, modernebb szemlélet hívei szerint a saját tulajdonú lakás szükségtelenül drága és komoly veszélyeket hordoz. A válság megmutatta, hogy a hitelre vásárolt lakás egyáltalán nem a miénk, amíg ki nem fizettük. Sok családot ellehetetlenítettek a hirtelen növekvő hitelkamatok, rengeteg lakás vár árverezésre. Ennél már az is jobb, ha az embernek bérlakása van.

A két oldal érvei?

A konzervatív gondolkodásúak szerint:

  • A bérletért fizetett összeg pénzkidobás, hiszen a bérelt lakás sosem lesz az övék.
  • A saját ingatlan örök érték, mindig lakhatnak benne, ha baj van eladhatják, vagy a gyerekek örökölhetik.

A reformerek szerint:

  • Az ingatlan megszerzési költségei magasak, sokkal jobban megéri bérelni.
  • Bérlés esetén nem fenyeget a BAR lista és az árverés rémképe.
  • Rugalmasan oda költözhetnek, ahol munkát találnak, a saját lakás röghöz köt.
  • Mindig élethelyzetüknek megfelelő helyen lakhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinek van igaza?

Lássuk a példát! Vegyünk egy 10 milliós lakást, és tekintsünk el a közművek költségétől. Az önrész legalább 30 %, vagyis 3 millió. A megszerzés költsége (illeték, ügyvéd) 600 000 Ft. Húsz éves futamidejű kölcsön esetén a 7 milliós kölcsönnek reálértékben a 2,4-szeresét kell a banknak visszafizetni, ez 16,8 millió, havi 70 000 forint. Húsz évig fizetjük az ingatlan amortizációs költségét (állagmegóvás, rendszeres festés, kisebb-nagyobb felújítások), ami minimálisan 2 %-al számolva 20 év alatt 4 millió, azaz havonta 16 700 Ft. Ez így összesen 24,4 millió. Ezzel szemben bérlés esetén az egyetlen kiadás a bérleti díj. Egy 10 milliós lakás bérleti díja legyen 50 000 Ft, és ez olcsóbb is lehet. így húsz év alatt 12 milliót fizetünk lakásbérletre.

Látszólag nincs nagy különbség a két modell között: Az egyik 24,4 milliót költ 20 év alatt (az elején 3,6 milliót, majd havonta 86 600 forintot) és marad egy 10 milliós lakása, a másik csak 12 milliót költ (havonta 50 000 forintot), de nem lesz a végén semmije. Reformerünk két dolgot tehet:

  1. Ha nem bánik jól a pénzzel, akkor az a 36 800 forint, amivel kevesebbe kerül a lakhatása, mint a konzervatív gondolkodóé, elszivárog és észre sem veszi. Ilyenkor tényleg rosszabbul jár.
  2. Ha pénzügyileg művelt és képes ezt a megtakarítást okosan felhalmozni és befektetni, jobban jár. Tegyük fel, hogy ő az elején 3,6 milliót fektet be, majd havonta hozzárakja a 36 800 forint spórolt pénzét. Természetesen a megoldástól és terméktől is függ, de körülbelül a költségek és adóterhek levonása után reálértékben lesz 60 000 000 forintja. Ebből 5-6 10 milliós lakást is vehet az illető, nem csak egyet!

De az ingatlan ára mindig felfelé megy, mondhatják erre sokan. Ezzel csak az a baj, hogy nem igaz. Magyarországon az a furcsa helyzet állt elő, hogy a válság okozta áresés miatt az ingatlanok ára reálértékben pont ott tart, ahol 20 évvel ezelőtt. Az átlagos ingatlanárak is hullámoznak, most a poszt írásakor mélyponton vannak az árak. Idén, jövőre emelkedni fognak, 2 éve a válság előtt sokkal drágábbak voltak.

Mi a tanulság? Érdemes tanulmányozni a modern pénzügyi megoldásokat. Itt vagy itt van például egy befektetés kalkulátor, használjátok!

A cikket köszönöm Berta Zsoltnak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr362657831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása