Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Tényleg mérgező az aszpartám?

2012.10.03. 20:15 Moszi0725

Valóban széles körben elterjedt hír már régóta, hogy az aszpartám:

  1. Nagyon mérgező
  2. A bőrtől a fülön át az emésztőrendszerig mindenféle szervet károsít
  3. Lassú méreg
  4. Rákot okoz
  5. Elbomlik a szervezetben metanollá és az megvakít

 

Ennek jártam utána egyikőtök kérésére.

Az aszpartámot 1981-ben engedélyezték az USA-ban és azóta az egyik legelterjedtebb édesítőszer. Az engedélyezést már annak idején is nagyon komolyan vették, az FDA (Food and Drug Administration) hatásköre, hogy vizsgálatokat végeztessen és értékeljen, munkám során állandóan találkozom ezzel.

Az ide kapcsolódó leghíresebb kutatást Olaszországban végezte az ERF (European Ramazzini Foundation) patkányokon. Ez a kutatás nem bizonyította be, hogy az aszpartám karcinogén lenne, bár sokszor hivatkoznak az itt közölt eredményre. Félre volt értelmezve és rosszul is volt megtervezve. Sőt, nem is adták oda az egész vizsgálati anyagot az FDA-nak… Amit meg lehetett állapítani, hogy a kísérleti állatokban tapasztalt elváltozások random jelentkeztek, semmi jel nem utal arra hogy ennek köze lenne az aszpartámhoz. Ezenkívül máshol végeztek még karcinogenitás vizsgálatokat és epidemiológiai vizsgálatokat (beleértve több mint 100 toxikológiai és klinikai vizsgálatot), egyik sem talált összefüggést a rákos betegségek és az aszpartám között.

 

Hogy lebomlik a szervezetben és hogy ez önmagában miért lenne baj, azt érvként nem értem. Szinte bármit eszünk, azt lebontjuk, például egy szép szelet rántott hús lebomlik főleg aminosavakra és zsírra és azokat aztán felhasználjuk. Az aszpartám pedig három dologra bomlik le: aszparaginsav, fenil-alanin és metanol. Természetesen mondjuk ha metanolt iszunk az nyilván halálos, de itt olyan kis mennyiségekről van szó, hogy abból baj nem származhat. Például a metanol esetében, normálisan étkezve más élelmiszerekből (például gyümölcslevek, citrusfélék) jóval több jut a szervezetünkbe… Olyan kis mennyiségről beszélünk! A látással kapcsolatos problémákat emiatt mondják, ettől igazán nem kell félni. Reális veszély a fenil-alaninnal lehet, de csak afenilketonúria (PKU) betegségben szenvedőknél. Bennük hiányzik vagy nem működik a Phe-hidroxiláz enzim. Ennek hiányában a Phe hidroxileződés helyett lassú transzaminálódás megy végbe, aminek terméke a fenilpiroszőlősav, ami aztán vagy a jellegzetes illatú fenilecetsavvá dekarboxileződik vagy feniltejsavvá redukálódik. Ők nem fogyaszthatnak fenil-alanint, illetve fenil-alanin-forrást jelentő anyagokat (például Aspartam /Nutra Sweet). Egyébként pedig a fenil-alanin esszenciális aminosav, számunkra nélkülözhetetlen és nem tudjuk előállítani (mint a C-vitamin), a táplálékból vesszük fel.

 

Visszakanyarodok a negatív kutatásokra, amik egyébként nem véletlenül főleg a 70-es, 80-as évekből valók. Kiderült, hogy a különböző cégek nem a valóságnak megfelelő adatokat küldtek az FDA-nak, csak azt a részt, amiről azt szerették volna hogy az FDA tudjon és vizsgálat induljon az aszpartám ügyében. Az emberek rosszulléteit, megbetegedéseit az aszpartám miatt ebben az időben több százezres számmal lehetett leírni. Időközben az FDA alkalmazottjai elkezdtek az iparban is dolgozni, ami a bejelentések drasztikus visszaeséséhez vezetett. Kiderült, hogy a valós esetek száma 1995-ig csupán 11 (!) volt.

 

Viszont a HOAX-ok, rossz hírek a mai napig terjednek, jó minőségű tudományos bizonyíték pedig nincs a káros hatásra. Rossz minőségű és nem megfelelő viszont annál több.

 

Tehát nyugodtan használjuk az aszpartámot, mint édesítőszert.

 

Néhány forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, ahol sok témabeli cikkre is utalnak. Itt jegyezném meg, hogy magyarul is rengeteg "legyünk egészségesek" bulvároldal létezik, szinte kizárólag tudományosan megalapozatlan cikkekkel. Bármi ilyesmit olvastok és nincsenek hivatkozások, alapból ne higgyetek benne! 

aspartam_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr714818501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moncsi2013 2013.09.19. 15:06:09

Egyet értek!
Talán most az EFSA által készített vizsgálat elfogadható lesz mindenki számára www.aspartame.hu/vizsgalat-alatt .
süti beállítások módosítása