Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mit tehet az, aki nem tud félretenni?

2012.06.16. 07:46 Moszi0725

Az előző soltvadkerti cikkben azt javasoltam, hogy a problémák nagy része ellen egyszerűen tartalékot kellene hogy képezzenek az emberek. Leírtam hogy egy hűtő vásárlás hogyan vihet minket anyagi csődbe. Ezzel kapcsolatban több hozzászólás is érkezett, miszerint az emberek nem tudnak félretenni. Ezen próbálok segíteni, de nincs egyszerű dolgom.

Nincs, mert ez egy nagyon hálátlan téma. Az emberek nem szeretik ha megmondják nekik hogy valamit rosszul csinálnak, fájhat az igazság, de úgy érzem hogy jobb őszintének lenni. Aztán ez nem az érzelmesen blog, aki akarja megfogadja a tanácsaimat...

Ezúton is köszönöm a hozzászólást! Már most az elején szögezzük le, hogy igen, sajnos sokan vannak, akik tényleg nem képesek félretenni. Nekik nagyon személyre szabott tanácsra van szükségük. Amiről most írni szeretnék az az a csoport, akik bár megtehetnék, de úgy érzik képtelenség félretenni, spórolni egy kicsit. Mondjuk a fizetés 5-10 %-át. Rajtuk már egy ilyen cikk is segíthet, ugyanis a nálam okosabb és pénzügyileg képzettebb emberek szerint, ez a csoport van többségben (!).

persely.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szemléletváltás szükséges

Bár sokat lehetne írni, de csak érinteni fogom azt a témát miszerint a teszkós tészta olcsóbb, ne hagyd égve a villanyt, a TV kikapcsolt állapotban is rengeteget fogyaszt, vásárolni csak listával menjünk és tartsuk be, ilyenből rengeteg van a neten. Ami szerintem szükséges, az egy szemléletváltás. Nálam a "Gazdag papa, szegény papa" könyv okozta (nem véletlenül tépem a szám róla ennyit). 

Kezdjük ott, hogy ne vegyünk meg feleslegesen annyi haszontalan dolgot! Ha magába néz az ember, be kell ismerni, nem feltétlenül volt szükség arra a 100 centis TV-re, elég lett volna a 80 centis is. Nem kellett volna feltétlenül 50 000-ért csak teleszkópot venni a biciklibe, nem volt muszáj megvenni a távirányítós helikoptert, és sorolhatnám. Emlékezzünk, most nem addig akarok elmenni, hogy akkora tőkét halmozzunk fel hogy annak kamataiból megéljünk, először legyen egy tartalékunk!

A cigi a másik személyes kedvencem. Egy kedves ismerősöm mesélte régen, hogy a szülei naponta elszívhatnának 1-1 doboz cigit, de ők 500 forintokat raknak egy üvegbe és abból megy a család nyaralni. Ha nem tűnik soknak ez személyenként évi 180000 forint, 30 év után kb 50 millió. Akkor miről beszélünk? Ugye nem kell mondanom Magyarországon hányan dohányoznak? Ha mindenki letenné, és csak napi 250 forintot tenne félre hány ember élete fordulna jobbra? Nem beszélve arról hogy átlag tovább is élhetnénk.

Másik megdöbbentő dolog a fránya lakossági folyószámla, nevezzük bankszámlának. Nem a reklám helye, de az átlag magyarnak erre szüksége van ugye, bemegy az OTP-be és csinálnak neki egyet. Mi lehet ezzel a gond!? Pedig több sebből vérzik, először is, az OTP az ország egyik legdrágább bankja, nagy a számlavezetési díj, az utalási díj, fizetni kell a megszüntetésért is. Egy bankszámlára tekintsünk úgy mint termékre, mondjuk mint egy almára. Csak ez pénzügyi termék, a banktól vesszük, nem a zöldségestől. De a lényeg, ahogy többféle alma létezik, többféle bankszámla is. Végig kell gondolni, hogy általában készpénzt használunk vagy utalunk? Mire kell a bankszámla? Gyakran használunk bankautomatát? Nekem például van egy bankszámlám az AXA banknál, megnyitni 2700 forint és soha többet semmi díj nincs. Gondolnád hogy ilyen is van OTP helyett? Ez akkor jó (de akkor nagyon) ha nem veszek fel róla pénzt az automatából, mert az drága lenne, csak elektronikusan használom és emellett magas kamatokat fizet lekötés nélkül. Mindenkinek más az igénye, más almát szeret!  Ezért mondom hogy ha pénze nincs is mindenkinek, de pénzügye van! Éves szinten akár csak egy bankszámlán jelentős összeget lehet spórolni.

Személy szerint, és ezt a részt kihagyhatnám, gondolnék a biztosításra is. Biztosítás a házra, fizetésre, egészségre, törlesztő részlet nagyságára ma már nem lehetetlen és mindezt tényleg olcsón. Mindenkinek magára szabva.

Ha már szükség van autóra, tudom mert én is ezt csinálom, a magyar férfiak 99 %-a egy kategóriával magasabb autókat néz, mint amit megengedhetne magának. Lehet használt is az autó.

 

Napló

De ne rugaszkodjunk el ennyire, tételezzünk fel nagyobb pénzügyi problémát, kevesebb bevételt. Ez esetben legyen egy füzetünk, amibe minden nap felírjuk mire mennyit költöttünk, a legkisebbeket is! Általában egy hónapon belül látja az ember mit lehetne változtatni, hol lehetne lefaragni egy kicsit! Ez emberi pszichológia.

Pszichológia?

Ha már itt tartunk, spórolni, félretenni sem úgy kell hogy ami hó végén megmarad azt félretesszük! Pont a pszichológia miatt! Ugyanis az átlag magyar pont annyit költ mint amennyit keres, hiszen keveset keres mondhatnánk. De ha megemelik a fizetését 5 %-kal, akkor is pontosan annyit fog költeni. Ezt fogadjuk el hogy így van! Mert akkor már megveheti azt a csokit amit régen kinézett magának és kell még ez-az, meg majd jövő hónapban is többet kapok.

Nem szabad így csinálni! Először legyen egy célunk, mondjuk hogy 3 havi tartalékot szeretnénk! Utána hó elején csípjünk le egy részt és tegyük félre! Az nincs, nem nyúlhatunk hozzá és kész! Meg fogjuk látni, hogy ezután is pont annyit költünk, mint amennyi megmarad! De ekkor már van magtakarításunk. Bővebben itt írtam erről. Tudom, nyilván könnyebb lenne nagyobb fizetésből ezt megtenni, de higgyük el, a szakemberek szerint is, 5-10 %-ot az emberek nagy többsége úgy félre tud rakni, hogy szinte semmiről nem kell lemondania! Én kipróbáltam a naplót is, a mai napig írom, és sajna most a megtakarításaimból élek, tudom hogy működik. Ezt az 5-10 %-ot egyébként nézhetjük olyan szemmel is, hogy pl Robert Kiyosaki, az előbb említett könyv szerzője a bruttó jövedelem 30 %-át javasolja! Aztán meg fogjuk látni, ha már meglesz az a legalább 3 havi tartalék, ez új erőt fog adni!

Abba is érdemes belegondolni, hogy az állam természeténél fogva szereti ha eladósodunk, az állam egy szemét disznó!

 

Plusz két, ingyenes, nagy segítség

Erről a témáról, miszerint lelkileg miért nem tudunk félretenni, miért nehéz meggazdagodni, hogy a nem dohányosok miért nem gazdag emberek és milyen hasznos példák vannak, létezik egy nagyon jó és rövid könyv. Ősember a pénztárcámban a címe, volt már róla szó a blogon. Nekem megvan az elektronikus verzió, itt és most felajánlom mindenkinek, aki kéri annak el fogom küldeni. Remélem nem kerülök bajba emiatt, ráadásul a végén pedig ott van hogy adjam oda ismerőseimnek is :) (Ezt visszavontam. 2013.03.10) Persze kevés reklám is van benne, de ingyen könyvnek ne nézd a reklámját... Biztos vagyok benne, hogy akit érdekel, sokat fog belőle tanulni és tényleg nem lesz gond a tartalék képzése!

A másik dolog a bankszámlával kapcsolatos. Az átlagember nyilván nem képes átlátni a 30 bank ajánlatait, pláne olyan szempontokra gondolni amit nem is ismer, ezzel semmi probléma. De akkor hogyan találhatjuk meg a számunkra legjobb bankszámlát? (Vagy van, akinek olyan számla kell ahova félre tud rakni havonta és nem tud hozzáférni, nehogy elköltse. Erre mind van megoldás.) Ebben segítenek a pénzügyi tanácsadók, de nem ám odamegyünk a pénzügyi tanácsadó rokonunkhoz vagy lerohanjuk valamelyiket és kész!, írtam már arról hogy érdemes legalább 3 tanácsadót megkérdezni és hogy mire érdemes vigyázni velük kapcsolatban! Tényleg nem elrettentésnek, de olvassátok el, aztán "használjátok" őket, mert ma már elengedhetetlenek (haladóknak ezt is). Komolyan. Én nem vagyok tagja egyik ilyen hálózatnak sem, ha valakit érdekel, ajánlok hármat szívesen.

 

Amellett hogy nem könnyű megvalósítani, remélem sikerült rámutatnom arra, hogy igenis sokan vannak akik tudnának félretenni, de nem akarnak. Aki viszont szeretne, bízom benne hogy segített ez a cikk, adott valami újat, valami új nézőpontot vagy segítséget!

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr544591545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smooth binary 2012.06.16. 10:15:46

Szia,
Engem érdekelne az Ősember a pénztárcámban könyv. Hallottam már róla többször is, de még nem jutottam hozzá.
Az email címem: smoothbinary@gmail.com

Köszönöm előre is :)
süti beállítások módosítása