Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mitől is fél most Európa?

2012.05.07. 07:21 Moszi0725

Miért lett most olyan nagyon fontos és miért van tele minden hírportál a francia és a görög választásokkal? Mi ennek a lényege?

Próbálok fókuszálni: Alapvetően a válság kezdete után az országok nagyobb bajban voltak, a munkahelyek megszűnése miatt kevesebb volt a bevétel, viszont nőttek a kiadások. De a lejáró állampapírokat továbbra is ki kellet fizetni! Ezt csak úgy érhették el, hogy megszorítottak amennyire tudtak, így némileg helyreállt a bizalom.

Voltak olyan országok, mint pl Görögország, ahol akkora mértékű volt az eladósodás és akkora volt a szociális ellátás, hogy hatalmas változásokra volt szükség. Másrészt az európai országoknak nem volt érdeke hogy a görögök csődbe menjenek ezért segélycsomagokat adtak neki. Ezek további hitelek, de megszorításokért cserébe! Megint normalizálódott a helyzet.

Aztán a tőzsdék idei szárnyalása után több indok is van arra hogy megint esnie kell a rendszernek egy kicsit:

Hiába fogadták el a politikusok a mentőcsomagokat és a megszorításokat, a kisgyerekként viselkedő nép nem szereti ha elveszik a nyalókáját. A nép szintjén hamar támogatásra talál egy olyan kezdeményezés ami ellenzi a megszorításokat. Most éppen Franciaországban vagy Görögországban választásokat tartottak-tartanak, és bizony olyan pártok győznek (látszanak győzni) akik szembemennének a korábbi megállapodásokkal. Emiatt borulhat a hangulat, borulhat a pénzügyi világ, gyengülhet az euró a dollárhoz képest, tovább nőhet a munkanélküliség, romolhat a GDP.

Főleg, hogy ez utóbbi már eleve bekövetkezni látszik: a pár napja kijött, az európai üzleti aktivitást és kilátásokat mérő indexek még az előzetes várakozásoknál is rosszabbak! Az alábbi grafikon, melyet a Markit a saját PMI felmérések és az európai reál GDP éves változásának egymásra illesztésével készített, egy komolyabb európai recesszió jeleit mutatják. A növekedés még Németországban is leállt, pedig ő számított Európa motorjának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem lenne szerencsés, ha jobb oldal még lejjebb csúszna...

Tehát az eleve nehéz helyzet mellett, most még összeomolhat a görög hitelprogram, ami fájna az európai bankoknak és ki tudja mi lesz a korábbi jó francia-német viszony helyett. Nem véletlen, hogy az okos német utazási cégek már vagy fél éve védekeznek a görög drachma újbóli bevezetése miatt, vagy például a független és jó helyzetű Norvégia szabadul az európai kötvényeitől a bedőléstől tartva! 

Ti pedig remélem eddig sem, de ezután sem fogtok pánikolni, inkább hasznot húztok ebből ha lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr154492647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása