Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Fenntartható fejlődés 4 - Mi lesz a pénzünkkel?

2012.04.12. 08:02 Moszi0725

A fenntartható fejlődés nem új téma, de most egy ritkábban tárgyalt oldaláról szeretnék írni. A világgazdaság ugyanis folyamatosan fejlődik. Illetve fejlődött az elmúlt évekig! Akkor ez most egy trendforduló? Bárhogyis, hosszú távon bármit nézünk, exponenciális növekedést látunk. Mi lesz a hosszú távú befektetéseinkkel? Meddig mehet ez így? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem kell sokáig gondolkodni, nyilván nem sokáig. Ez ugyanis a kamatos kamat miatt hosszú távon nem fenntartható. Mondhatjuk úgy is, hogy nem lehet egyre több autót eladni, nem lehet a Föld nyersanyagait végtelenségig kiaknázni.

Pedig csak évi mondjuk 5 %-os növekeséssel számoljunk. Kb 14 évente duplázódnia kell a számoknak. Ez hamarosan össze fog omlani, mondhatnánk.

Mi lesz a pénzünkkel?

De akkor mit beszélek én olyanokról hogy hogyan lehetünk gazdagok, hogy magunknak kell a nyugdíjunkat összerakni és a pénzt be kell fektetni? Hiába teszem a pénzem mondjuk részvényalapokba, ha a gazdasági növekedés nem fenntartható!? Ezek komoly kérdések, lehet hogy a gazdaság növekedése meg fog állni mondjuk 10-20 év múlva?

Megnyugodhatunk.

Az emberi természet, ami meg fog menteni minket. Ha van egy tévéd, hamarosan lapos tévére vágysz, utána 3D LED SMART TV-re. Főleg a reklámok miatt. A kütyük fejlődnek, ezért van az, hogy a gazdaság folyamatosan termeli a profitot, ezért fog a befektetésünk folyamatosan kamatozni. Mint korábban írtam a gazdaság növekedése fejlődéssel jár együtt.

Igen ám, de mi van ha hamarosan elfogy a kőolaj, vagy valami ritka fém? Márpedig el fog fogyni. Akkor majd kitalálnak valami mást. Ha körülnézünk, látjuk hogy egyre több az elektromos autó, egyre több a napenergia, a szélenergia. Át fogunk állni ezekre.

Az 1800-as évek közepén kiszámolták, hogy ha Londonban az akkori ütemben nő a lovak száma, 100 éven belül minden utcát derékig lócitromnak kellene  borítania. Nem így lett, mert a gazdaság valóban folyamatosan nő, de a fejlődés miatt egy-egy elem simán lecserélhető. Aki nem fejleszt ki fog hullani. Most már több elektronikus könyvet adnak el, mint hagyományosat. Ezért aztán én egyenlőre nem aggódok. Látható hogy a kőolaj kitermelése egyre gyakrabban és egyre nagyobb problémát okoz, de a technikai fejlődés töretlen!

Egyénként már háromszor írtunk erről a témáról: 1, 2, 3. A mostanit ez a videó ihlette:

Érdemes mind a 8 részt megnézni egyszer, tényleg hasznos. Csak röviden, elég jól rámutat arra hogy az exponenciális görbe jelentésével az emberek igazából nincsenek tisztában. Hogy alapvető probléma a Föld népességének növekedése. A második rész 6. percénél érdekes az összehasonlítás, bal oldalon vannak azok a dolgok amik segítik a népesség növekedését, jobb oldalon pedig a háborúk, betegségek és társaik. A természet előbb utóbb a jobb oldalról is választani fog. Vagy jó példa volt az üveg víz valami bacival ami percenként duplázódik és mondjuk délben telik meg. 11:59-kor félig van, 11:58-kor negyedig... Mikor vesszük észre hogy baj van? Általában az idő vége felé amikor már késő! Bemutatta az árak duplázódását is...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr644387317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása