Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Most menekítsük a pénzt vagy ne? Talán pont fordítva kéne! Befektetési ajánló.

2012.01.07. 13:18 Moszi0725

Eléggé elszabadult a pénzügyi pokol Magyarországon. A napokban sokat lehet olvasni arról, hogy érdemes lehet kimenekíteni a pénzünket, mielőtt a kormány ráteszi a kezét. Aztán a kormány álláspontja is 180 fokot változott. Hihetünk nekik? Mit kéne tenni? Elmondom én mit csinálnék…

A fő baj a pánikban van. Csak akkor lenne baj, ha mindenki egyszerre akarná kivenni a pénzét a bankokból. Mármint ami megmaradt a végtörlesztések után. Ilyenkor pénzünk egy részét elveszítjük, mert mindenféle büntetőkamat ér minket és a menekítés is pénzbe kerül. Ezt teszik azok, akik nem bíznak a hitelvesztett kormányunkban.

De semmi pánik!
Nem kell egyből rohamra készülni, szerintem nem fognak hozzányúlni az emberek bankbetéteihez. (Várjunk vele még az IMF tárgyalásokig, nyerhetünk vele) Általában, és most is, a lakosság pont az ellenkezőjét teszi, mint amit kéne. Most szerintem az átlagembernek nagy lehetősége van! A bankok által kínált legakciósabb betéti kamat 7-8 %. Viszont az állampapírok akár 10-11 %-on forognak.

Spekuláljunk mi is az államadósságra!
A kamat eléggé nagy! Meg kell venni a 3-5-10 éves államkötvényeket most. Jóval többet fizet mint a bank. Szinte kockázatmentes, ha Magyarország csődbe menne, az felérne egy európai pénzügyi armageddonnal. Ha arra számítunk, hogy majd megegyezünk az IMF-fel, ezek a %-ok szépen le fognak menni, ráadásul a forint is erősödni fog. Nem kell pánikolni, ki kell várni. Később akár el is adhatjuk ezeket a papírokat igen szép haszonnal! Én ezt ajánlom most annak, akinek van egy kis megtakarítása és viszonylag kockázatmentes befektetési formát keres.

Hogyan lehet?
Ehhez értékpapírszámla kell, amit szinte bárhol lehet indítani. Állampapírokat pedig minden értékpapírszámlát vezető hitelintézetnél és befektető cégnél, illetve a Magyar Államkincstár fiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáron keresztül, illetve Telekincstáron keresztül is meg lehet vásárolni. 10 000 forintos címletek, de már pár száz ezer forinttal érdemes elkezdeni! Még egyszer: A mostani betéti hozamokkal összehasonlítva kedvezőnek tűnnek az állampapír hozamok, a 10-11%-hoz képest az akciós betétek kamata 7-8 %. Arra vigyázzunk, hogy ahol megvesszük talán magas költséggel adják. A spreadeket le kell nyomni 10-20-30 bázispontra, mondjátok azt, hogy ott ültök az ÁKK honlapja előtt és nézitek az árakat!!! Ha nem megy, akkor vehettek hosszú kötvényalapokat is. Volt már arról szó, hogy pl a Moneymoon honlapján össze lehet hasonlítani az alapokat, kiválasztjátok a legjobbat és megveszitek (az ötletet köszönöm nekik). TBSZ számlán pedig 5 év után adómentes a befektetés! 


Röviden tömören
Ne pánikoljunk! Várjuk meg mi lesz a tárgyalásokkal. Most nagyon megéri állampapírokat venni, jóval több hozamot adnak, mint a bankbetétek, az államcsőd kockázata nagyon kicsi. Lehet hosszú kötvényalapot is venni. Később a tárgyalások után, ha megnyugszik a helyzet, a kamatok csökkennek, de a ti papírjaitok viszont még a magas kamatokat adják, még többet érnek, a forint is erősödhet. A kockázat az, hogy 1-2 hónap múlva esetleg rettenetesen elromlik az európai hangulat. De most nem szabad pánikolni! A kormány változtatott korábbi álláspontján.
Most hétvége van, érdemes átgondolni!
 

Egy kis bemásolt ismertető az állampapírokról:

Államkötvény

A Magyar Államkötvény egy évnél hosszabb futamidejű, kamatozó állampapír. Jelenleg 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre. A kamat-megállapítás szempontjából beszélhetünk fix- és változó kamatozású kötvényekről.
A fix kamatozású államkötvények esetében már a kibocsátáskor meghirdetett és rögzített az egyes kamatfizetési periódusokban kifizetendő kamat nagysága. Általában évente két alkalommal fizet kamatot, a tőke törlesztésére a lejáratkor, egy összegben kerül sor. Ezzel szemben a változó kamatozású kötvényeknél csak a kamat-megállapítás módja és ideje rögzített, a kifizetendő kamat mértéke csak az adott kamatfizetési periódusra ismert.
A kamatfizetés gyakoriságát tekintve a Magyar Államkötvények között vannak éves és féléves gyakorisággal kamatot fizető papírok is. A 2002-től kibocsátásra kerülő államkötvények évente fizetnek kamatot.
A Magyar Államkötvény alapcímlete 10 ezer forint. A Magyar Államkötvény új sorozatai csak dematerializált formában kerülnek kibocsátásra, tehát kinyomtatva nem léteznek ezek a papírok, csak értékpapírszámlán lehet őket nyilvántartani. A kötvény-sorozatok a kibocsátást követően bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsdére. A Magyar Államkötvényt belföldi magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek és külföldi befektetők egyaránt megvásárolhatják, illetve értékesíthetik az értékpapírok teljes futamideje alatt.

Kincstárjegy

A kincstárjegy kibocsátására az állam jogosult. A kincstárjegy a kötvényhez hasonlóan névre szóló, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kincstárjegyben az állam (az adós) arra kötelezi magát, hogy kamatozó kincstárjegy esetén a megjelölt pénzösszeget és annak kamatát, nem kamatozó kincstárjegy esetén a megjelölt pénzösszeget a kincstárjegy mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti.
A kincstárjegy futamideje a kibocsátás időpontjától számított egy évig terjedhet.

Diszkont Kincstárjegy

A Diszkont Kincstárjegy egy évnél rövidebb futamidejű állampapír, mely kamatot nem fizet, hanem a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron kerül forgalomba, lejáratkor pedig a névértéket fizeti vissza. A diszkont összege a névérték és a vételár közötti különbség.
Jelenleg 3, 6 és 12 hónapos futamidővel kerülnek elsődleges piaci értékesítésre. A Diszkont Kincstárjegy alapcímlete 10 ezer forint. Ezek az értékpapírok is csak dematerializált formában kerülnek kibocsátásra. A 6 és 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyek a kibocsátást követően bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsdére. A Diszkont Kincstárjegyet - az államkötvényekhez hasonlóan - a belföldi magánszemélyeken és gazdálkodó szervezeteken kívül a külföldi befektetők is megvásárolhatják, illetve értékesíthetik a papír teljes futamideje alatt.

Kamatozó Kincstárjegy

A Kamatozó Kincstárjegy egyéves futamidejű, fix kamatozású állampapír. A futamidő végén, egy összegben fizet kamatot, amelyet a befektető a törlesztéssel együtt kap kézhez. A Kamatozó Kincstárjegy értékesítése folyamatosan, kéthetes jegyzési időszak keretében történik.
A Kamatozó Kincstárjegy alapcímlete 10 ezer forint. A Kamatozó Kincstárjegy hozzáférhető devizabelföldi magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek részére.
A Kamatozó Kincstárjegyek elsődleges forgalomban a lakossági állampapírok értékesítésére szerződést kötött elsődleges forgalmazóknál és a Magyar Államkincstár fiókhálózatában vásárolhatók meg.
A futamidő vége előtt is eladható a lakossági elsődleges forgalmazók fiókjaiban és a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, mivel a lakossági forgalmazók és a Magyar Államkincstár is vételi árfolyamot jegyeznek erre a kincstárjegyre.

Kincstári Takarékjegy

A Kincstári Takarékjegy a postai hálózatban értékesített, főként a lakosságot megcélzó értékpapír. Futamideje 1, illetve 2 év. Fix, lépcsős kamatozású értékpapír, amelynek birtokosát visszaváltáskor a vásárlás napjától eltelt idő függvényében meghatározott mértékű kamat illeti meg - az egyösszegű törlesztésen felül.
A Kincstári Takarékjegy névre szóló értékpapír, amelyet kizárólag devizabelföldi magánszemélyek vásárolhatnak meg. Ebben a körben engedményezés útján átruházhatók. Nyomdai úton előállított formában létezik, 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben kaphatók - forrás PSZÁF, pénzcentrum.
 

Ezt láttad már?

Erre vigyázz! Jó és rossz kérdések a pénzügyi tanácsadóknál

Miért alacsonyak a magánnyugdíjpénztári reálhozamok?

Miért nem kellett volna engedni a devizahitelezést?

A törvény megköveteli: A fenti cikk kizárólag tájékoztató jellegű, nem minősül értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására történő felhívásnak. A fenti értesítés olyan adatokat, előrejelzéseket, információkat tartalmaz, amelyeket az értesítés készítője megbízhatónak és pontosnak tart, a leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban az értesítés készítője semmilyen felelősséget nem vállal. A cikkben szereplő információkra, véleményekre és előrejelzésekre a piaci viszonyok változása hatással lehet. A fenti értesítésben foglalt információ önmagában nem feltétlenül elégséges döntések meghozatalához. Az Értelmesen blog hivatalosan semmiféle felelősséget nem vállal a fenti információn alapuló döntésből eredő esetleges károkért, azonban tulajdonosa is ezek szerint fekteti be saját megtakarításait.

A bejegyzés trackback címe:

http://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr393526298

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszabadság: Nyomoznak a bankbetétek államosítása ügyében 2012.01.19. 14:53:02

A rendőrség hivatalosan semmit nem közöl arról, hogy milyen eljárás keretében keresik a bankbetétekkel kapcsolatos híresztelések forrását. A Népszabadság úgy tudja, a PSZÁF és az MNB nem vizsgálódik az ügyben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.