Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Miért bombázza a NATO Líbiát?

2011.06.19. 09:20 astroleslie


A közvélemény kutatás szerint a legtöbben nemigen akarnak politikáról olvasni itt a blogon, de most muszáj, mert az emberek ebben a témában se gondolkodnak sokszor értelmesen. Az elmúlt hetekben, amióta a NATO bombázni kezdte Líbiát, sok ember rögtön azzal jött, hogy csak az olaj(forrás) kell az amerikaiaknak. Az nem foglalkoztatta őket, hogy a franciák és az angolok kezdeményezték a bombázásokat, az amerikaiak pedig csak az első néhány héten vettek részt benne. Nos, meguntam ezeket az ostoba hozzászólásokat, és leírok egy összeesküvés elméletet, amit körülbelül két hete olvastam, és sokkal logikusabb a dolgok hátterével kapcsolatban.

Az első dolog, ami cáfolja azt, hogy csak az olajért bombázzák Kadhafit, hogy Líbia a világ olajtermelésének mindössze 3-5 százalékát adja. Ha igazán az olajat akarnák a nyugatiak, akkor Szaúd-Arábiával, Kuvaittal és Iránnal állnának harcban. Abba se gondolnak bele ezek az "okos" emberek, hogy Szaddam Husszein szállította az iraki olajat a Nyugatnak. Akkor miért ezért támadták volna meg? Ennek is van több oka, lehet, hogy az olaj az egyik, de nem a legfontosabb. És az is lehet, hogy az ő eltüntetésének oka ugyanaz, mint a mostani események mozgatórugója.

De nézzük Líbiát, azon belül is, ami fontosabb, Kadhafit! Ez egy nagyon érdekes angol nyelvű videó, ami elmondja a tényeket. Röviden összefoglalom. Évek óta tudjuk, hogy a dollár gyengélkedik. Először Szaddam volt az, aki 2000-ben euróért kezdte árulni az olaját. Később egyre többen szorgalmazták, hogy ne dollárral kereskedjenek az olajpiacon. Ennek legerősebb szószólója Kadhafi volt, aki 2009 óta szorgalmazta az OPEC országokat, hogy vezessenek be egy új valutát az olajpiacon, az arany dínárt. Mindez nem véletlen, Líbiának körülbelül 140 tonnás aranykészlete van. El tudjuk ugye képzelni, hogy ha a dollár helyébe lépne az arany dínár, akkor mennyire meggyengülne az USA és más nyugati országok helyzete a Világgazdaságban. És, ami ugyancsak ehhez kapcsolódik, Dominique Strauss-Kahn, az IMF egykori vezetője, aki szintén ezen ügyködött április óta, hogy leváltsák a dollárt, mint vezető valutát. Láttuk mi történt vele......Lehet, hogy bűnös, szerintem az igazság az ellene felhozott vádakban már sosem derül ki, de tény, hogy mindent megtettek az FBI emberei, hogy minél jobban elszigetelve tartsák, pl. magánzárka. És érdekes módon tervezett egy utat Líbiába a közeljövőben, ami persze már nem fog megvalósulni. A lényeg, ha nem is tudják megdönteni Kadhafi uralmát, de legalább jelentősen meggyengítik. Éppen ezért van az, hogy a NATO se harcol teljes erőbedobással.

Ami még a líbiai bombázásokhoz kapcsolódik, az a fegyverpiac. Talán a legjövedelmezőbb üzletág az olajpiac után. India (a világ legnagyobb fegyverimportőre) a közelmúltban  meghirdetett egy vadászgép tendert, ami 126 vadászgép beszerzését célozta meg, opcióval további 60-70 gépre. Az üzlet ellenértéke minimum 10-11 milliárd dollár. Természetesen mindenki indult a tenderen, aki csak számít: az F-18-as, az F-16-os, a Rafale, az Eurofighter Typhoon, a Mig-35 és a Gripen. Ha megnézzük ezt a listát, akkor azt látjuk, hogy a Mig-35 kivételével mindegyik típus ott van Líbia egén. Különösen érdekes a Gripen esete, hiszen Svédország mindig is arról volt híres, hogy semleges marad a konfliktusokban. De most láss csodát, odaküldtek négy darab Gripent! A legjobb teszt egy harci járműnek pedig egy igazi háború.....

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr692996684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása