Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Mi az a virtuális tárgy?

2011.06.11. 10:55 Moszi0725

Még mielőtt mindenki elmenekülne, nem kell megijedni! Optikáról lesz szó, mindenki tanulta az iskolában, de most egy érdekes és egyszerű kísérletet fogunk végezni.

A kísérlet

Be fogom mutatni, hogy „létezik” virtuális tárgy! Egy tükör kell hozzá és egy vonalzó. Először tedd a tenyeredet 30-40 cm távolságra az arcod elé és lassan közelítsed a szemedhez. Amikor eléred azt a pontot ahol már kezd homályos lenni, fáj ha nézed, a szemednek túl közel van, állj meg. Ez a távolság felnőtteknél olyan 15 cm, gyerekeknél 8 cm, mindenkinek más. A tenyered és szemed közti távolságot mérd meg vonalzóval.

Ha ezen túl vagy, akkor most nézz a tükörbe és közeledj a tükörhöz, vagy közelítsed a tükröt magadhoz. Ahogy az előbb, állj meg amikor a tükörképed kezd homályos lenni! Mérd meg a tükör és a szemed közti távolságot.

Azt fogod tapasztalni, hogy a második távolság kb fele az elsőnek. Hogy miért? Íme a magyarázat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második esetben a tükörrel, a tárgy most az arcod. A kép amit látsz, az olyan mintha valahol a tükör mögött lévő tárgy lenne, ezért hívják virtuális tárgynak (virtuális kép). Ha elveszed a tükröt, mint az első esetben, a tenyered valódi tárgy lesz! Az egész szemléltetéséhez kellett a szemed, és a szemlencséd fókuszpontja de ebbe most felesleges belemenni. A kísérlet működik, remélem látható, hogy „létezik” virtuális tárgy!

Ha a tükör helyébe egy lencsét tennénk, az már valódi képet adna:

 

 

 

 

 

Remélem tetszett!

Ha nem működik a dolog és a második távolság nem kb fele akkora mint az első, kérdezd meg kezelőorvosod vagy gyógyszerészed véleményét!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr82974848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása