Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Hologramos energia karkötő

2011.06.03. 19:58 Moszi0725

Mivel már egyre több emberen látom a hologramos energia karkötőt, az USA-ban sok emberen láttam, írnom kell róla. Idemásolom az egyik legjobb írást és hozzáteszem a saját gondolatokat is.

Mire jók ezek és mit ígérnek velük kapcsolatban?

Sportvilágból ismert sztárok népszerűsítik és használják őket, mint például Christiano Ronaldo, Rubens Barrichello vagy Shaquille O'Neal. Felépítésüket tekintve egyszerű, nyúlékony gumiból készült karkötőkkel van dolgunk, amelyekben egy kis hologram van. Állítólag jelentősen megnövelik a fizikai erőnket, kiegyensúlyozottabbak és rugalmasabbak leszünk tőlük, a titok nyitja egyszerűen az a kis hologram. Sejtette esetleg eddig bárki is, hogy a hologramok ilyesmikre képesek?

 

Hogy működik?

Nézzük, milyen magyarázatokat találunk a karkötők működésével kapcsolatban! Már ott gyanús kezd lenni a dolog, hogy a különböző internetes portálok másképpen magyarázzák a működésüket. Íme, egy véletlenszerűen kiválasztott magyarázat, melyhez a többi nagyon hasonlít:

Mindannyiunk testének van egy energiamezője. A Power Balance megállapítja, hogy a saját energiamezőnknek mi az optimális rezgési frekvenciája. Ezek után ez a frekvencia beágyazódik a hologramba. Mikor ez a hologram belekerül a saját energiamezőnkbe, akkor utóbbinak rezgése átáll az optimális frekvenciára. Ez az átállás drasztikusan megnöveli állóképességünket, erőnket és rugalmasságunkat, amelyek akár az eredeti ötszörösei is lehetnek ezáltal. Más oldalon viszont az olvasható, hogy a két hologram hordoz egy frekvenciát és amikor az bekerül a testünk energiamezőjébe megváltoztatja azt.

Attól hogy nem mérhető, létezhet?

Ha valamilyen iskolában kritikus gondolkodást, vagy áltudományok természetét tanítanának, akkor ez lenne a mintapélda. Már az első mondatban feltűnhet az oly gyakran használt energia szó, teljesen értelmetlen szövegkörnyezetben. Senkinek sem sikerült még az emberi testet körülvevő energiamezőt detektálnia, még sose mutatta be senki, hogy ez a mező milyen természetű, vagy hogy milyen típusú energiából épül fel. Azt se tudni, hogy miért létezne ilyen mező és milyen tulajdonságai vannak. Sokan mondhatják, hogy attól hogy nem tudjuk mérni még létezhet. Én azt mondom, ha nem tudjuk mérni honnan tudjuk hogy létezik? Ha létezik, azt onnan tudjuk mert valamilyen hatást gyakorol a világra. Ez lehet erőhatás, színváltozás, bármi. De ha ilyen van, akkor az mérhető.

Frekvenciák

Főleg, ha azt állítják, hogy egy nem mérhető, jelenlegi tudásunk szerint nemlétező energiamezőnek megmérték a frekvenciáját. Ha ez tényleg sikerült, akkor Nobel-díjat érő kísérlet lenne. Persze ehhez be kell mutatniuk a mérési eredményeiket, meg a mérés módszerét részletesen ismertetni kellene. Egyesek, mint például az ausztrál Tom O’Drowd, vagy ez a magyar oldal (melyen lévő szöveggel sok helyen találkozhatunk) meg is mondják mekkora ez a frekvencia: 7,83 Hz. Eleve nem világos most már, hogy mindenkinek pontosan ekkora-e a sajátfrekvenciája, vagy mindenkinek más. Aki egy kicsit jártas a témában, annak az előbbi szám ismerős lehet, hiszen ez az úgynevezett Schumann-rezonanciafrekvenciák egyike. Ezek tulajdonképpen a Föld elektromágneses mezőjének a rezgései, melyeket a villámlások okoznak, és nagyon jól mérhetőek, dokumentáltak. Azonban az égvilágon semmi közük az emberi test biológiájához, erejéhez vagy rugalmasságához. A New Age képviselői már rengetegszer azonosították ezt valamiféle Földanya-frekvenciával, nyilván ezért kapott rá a Power Balance is. Persze jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ha már az imádott Földünk minden villámlásnál csak úgy szórja magából ezt a frekvenciát, akkor minek a karszalag? A következő állítás, mely szerint a hologramba beágyazódik egy frekvencia, teljesen értelmetlen. Azt sugallja, hogy a hologram rezonanciája pont 7,83 Hz lesz. Ez azonban egy nagyon kis frekvencia, és egy olyan tárgy, amelynek ez a rezonanciafrekvenciája, nagyon nagy méretű kellene, hogy legyen. Sokkal nagyobb, mint egy átlagos basszusdob. A magyarázat többi részét már nem is kommentálnám, így is elég egyértelmű szerintem, hogy zagyvaság az egész.

Volt ahol azt írták, hogy „…Amikor a Point Break érintkezésbe kerül a test energia mezőjével, olyan hullámokat kezd el kibocsájtani, ami, aztán ugyanezen internetes portál egy másik lapján a következőt olvashatjuk: „A termék nem tartalmaz mágnest és nem bocsájt ki magából elektromágneses hullámokat.”.

Nagyon fontos, hogy a holográfia egy képalkotó eljárás. Semmi köze sincs energiamezők frekvencia módosításhoz.

Mi a trükk?

Természetesen attól még, hogy a magyarázatok ilyen nevetségesek, még működhet a dolog. Egyetlen mód van rá, hogy meggyőződjünk erről: kísérleteket kell végeznünk. A Power Balance honlapján találunk egy videót, mely a karkötő hatékonyságát hivatott igazolni. Kár, hogy ez egy ezeréves trükk, amit alkalmazott kineziológiának hívnak, és amelynek segítségével az előadó képes becsapni az áldozatot, aki egyszer gyengébbnek, másszor erősebbnek hiszi magát. Az ausztrál Richard Saunders be is mutatja a következő videón:

A szomorú az az, hogy a trükk nevét még csak meg sem változtatták, úgy gondolták, hogy az emberek nem fognak utánanézni a világhálón vagy bárhol. Sajnos részben igazuk volt, csak emiatt az illúzió miatt rengetegen vették meg a terméküket. A következő videón is az alkalmazott kineziológia trükkjének bemutatását láthatjuk:

Bárki könnyedén elsajátíthatja ezt a trükköt és ha bemutatja, sajnos könnyen átverheti a gyanútlan nézőt. Van még egy videó, amit érdemes megnézni. Itt egy Power Balance-értékesítő elbukik egy kettős vak teszten:

 

Elismerték hogy kamu!

Ezen kívül maguk a Power Balance tervezői ismernék el, hogy nincsen semmilyen tudományos alapja a karkötőjük működésének! A saját honlapjukról már levették, de itt vagy itt fennt vannak az idézetek! Pénzvisszafizetést is vállalnak azoknak, akik elégedetlenek a termékükkel. "We admit that there is no credible scientific evidence that supports our claims and therefore we engaged in misleading conduct in breach of s52 of the Trade Practices Act 1974."

Nyilván az, hogy a Power Balance elismerte tudományos alaptalanságát, egy kiváló lehetőség a konkurenciának, akik máris azzal érvelnek, hogy „de a miénk tényleg működik”.

É ugye a rajongók szerint, hogy attól még, hogy valaminek nincs tudományos alapja, még működhet. Erre csak azt tudom mondani, hogy nézzék meg még egyszer a linkelt videókat, melyek elég egyértelművé teszik, hogy ez egy trükk.

Placebo karkötőt is árulnak :)

Ezen az oldalon mindösszesen két dollárért hozzájuthatunk az úgynevezett Placebo karkötőhöz, melynek működése a Power Balance-szal ellentétben egy tudományosan igen jól dokumentált jelenségen, a placebo hatáson alapszik. Érdemes abba is belegondolni, hogy van-e különbség a két karkötő között.

Nem beszéltünk még egy igen fontos dologról, nevezetesen arról, hogy mégis mennyit kerestek a tervezők ezzel a remek termékkel? Nos, egy darab 30-60 dollárba kerül (Magyarországon láttam 8900 ft-ért, itt 8300 ft, van ahol még olcsóbb), és eddig körülbelül 2,5 milliót adtak el. Mindenki végezze el a szorzást, és szomorodjon el a végeredményen!

 

Összefoglalásként a következőket tudom elmondani:

Ha úgy gondolod, hogy jobban érzed magad, miközben a karkötődet viseled, én szívesen hiszek neked. Ha azt állítod, hogy jobban teljesítesz eközben a kedvenc sportodban, ugyanúgy elhiszem. Ha meg akarod venni, nyugodtan vedd meg! Nekem nem probléma. Viszont tartsuk tiszteletben egymás véleményét! A pozitív hatások egyszerűen magyarázhatóak önszuggesztióval, megerősítési torzítással és a placebo hatással.

Az, hogy etikus-e ilyen drágán „placebókat” értékesíteni, erősen vitatható kérdés. Nagyon nehezen lehetne kiértékelni, hogy például a Power Balance a pályafutása során több kárt okozott-e, mint hasznot. Nyilván lesznek olyanok, akik dicsérni fogják, de lesznek olyanok is, akik kidobott pénzként fognak tekinteni rá, és kétségtelen, hogy az a kidobott pénz kerülhetett volna jobb helyre is.

A fentieken kívül források itt, itt, és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr402950917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.06. 02:43:23

"Ha valamilyen iskolában kritikus gondolkodást, vagy áltudományok természetét tanítanának, akkor ez lenne a mintapélda."

Hát az bizony jó volna. De addig nem lehet, amíg írni nem tanítják meg a gyerekeket. Vagy legalább annyi igényességet nem nevelnek beléjük, hogy ne publikáljanak átolvasatlanul egy blogposztot.
süti beállítások módosítása