Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Már megint nem lett vége a világnak

2011.05.17. 09:19 astroleslie

A múlt héten megint bedőlt egy jóslat egy katasztrófáról. Egy önjelölt olasz szeizmológus körülbelül 30 évvel ezelőtt azt jósolta, hogy Rómát 2011. május 11.-én egy óriási földrengés fogja romba dönteni. A legtöbben nem hittek neki, ennek ellenére több ezren hagyták el a várost arra a napra, a biztonság kedvéért, hiába mondták a szeizmológusok, hogy Róma még csak nem is fekszik földrengésveszélyes helyen. Mi lehet az oka annak, hogy az emberek állandóan kataklizmáktól tartanak, és ha valaki tesz egy konkrét jövendölést, amit könnyű cáfolni, akkor nem foglalkoznak az igazi szakértők állításaival?

Nézzünk pár példát! 1999-re sokan várták a világvégét, főleg a hívő emberek között. Egyesek szerint Nostradamus is erre az évre tette a világvégét, de el kell mondani, hogy az ő jóslatai nagyon homályosan íródtak, és akárhogy lehet értelmezni őket. Mint tudjuk, nem volt világvége 1999-ben, valószínűleg azért mertek egyáltalán ilyen dolgokat kijelenteni egyesek, mert a 999 megfordítva 666, ami az Ördög száma az Újszövetségben. Aztán ott volt rögtön 2000, amikor május környékén öt bolygó látszódott közel egymáshoz az esti égen. Önjelölt "tudósok" egyből jöttek, hogy az öt bolygó gravitációs erői "fókuszálódnak" majd, ami hatalmas katasztrófákat okoz a Földön. Ez csak kettő a rengeteg jövendölés között. Tavaly novemberben olvastam olyat, amikor a két Korea lőtte egymást egy ideig, hogy valaki 2010 november végére tette a III. világháború kezdetét. Ez se jött be.

Vegyük górcső alá a leghíresebb "jövendölést" vagy hisztériát, ahogy én hívom inkább! Természetesen a maják naptáráról, és állítólagos jövendölésükről van szó. Aki utánajár a dolgoknak (itt például megteheti: http://en.wikipedia.org/wiki/2012_prophecy) az rögtön látni fogja, hogy igazából a maják nem jövendöltek semmit, vagy legalábbis semmi konkrétat. Egyszerűen arról van szó, hogy 2012. december 21.-én a naptáruk egy nagy korszaka lezárul. A majáknak két naptára volt, egy a hétköznapokra, és egy szent naptár, ami nagyjából 5125 éves korszakokból állt. A tudósok kiszámították, hogy a maják szent naptárában a jelenlegi kor i.e. 3114. augusztus 11.-én kezdődött, és ez alapján 2012. december 21.-én ér véget.

Akkor mégis honnan ered a világvége jóslat? A maják hite szerint jelenleg a negyedik világban élünk, és ez zárul le jövőre. Az előző három világ kataklizmák során semmisültek meg, az első egy tűzeső által, a másodikat jég pusztította el, a harmadikat vízözön. (Nem biztos, hogy jól emlékszem a sorrendre.) Ezeket a dolgokat a Popol Vuh nevű könyvben írták le, ami sajnos nem maradt fenn teljes egészében. Hozzá kell tenni, hogy az előző világok elpusztulásához nem kötöttek konkrét dátumokat. Ezen kívül azt is meg kell említeni, hogy a maják naptára igazából nem is az övék volt, hanem a tanítómestereiké, az olmékoké. A maják tehát nem mondtak semmi olyat, hogy 2012. december 21.-én a világ megsemmisül, mindössze abban HITTEK, hogy jön az ötödik világ. Az, hogy a világvége jövendölés bekerült a köztudatba, néhány régésznek köszönhető, akik így értelmezték a maja szövegeket. Ha egy ma élő maját megkérdezünk erről, ő azt fogja válaszolni, hogy sose hallott ilyesmiről, csak a Nyugat találta ki.

Mi lehet az oka ennek? A régészek, és más tudósok tanult emberek, ismerik az egyes népek elbeszéléseit. Tudnak a dinoszauruszokat kiirtó aszteroida becsapódásról, ismerik Atlantisz legendáját, és a Vízözön mítoszokat. Ezen kívül tudnak konkrét hatalmas méretű katasztrófákról, amik civilizációkat söpörtek el (pl. a minószi kultúra pusztulása). Mindezek alapján leszűrhetik, hogy előfordulnak időnként globális méretű kataklizmák a Földön, amiket egyes népek megőriznek emlékezetükben. A maják pedig bizonyították tehetségüket a tudományok terén, de mint mondtam, egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek legjavát az olmékoktól tanulták. A világvégétől való félelem tehát felerősödik, amikor "hitelesebbnek" tűnő forrásból halljuk a jövendölést.

Honnan eredhet ez a félelem? Az elméletem szerint az emberiség korai időszakában (több tízezer évvel ezelőtt) a nagy katasztrófák emléke belevésődött a kollektív tudatba. Sőt, talán csak egy katasztrófa. A genetikusok kimutatták, hogy a mai emberek egy néhány száz, néhány ezer fős közösségtől származnak, ami körülbelül 75000 éve élt Kelet-Afrikában. Meglepő, hogy annak idején csak ilyen kevés ősember élt a Földön, még annak a lehetősége is fennállt, hogy az emberi faj kipusztul. Az okot azóta megtalálták. 75000 évvel ezelőtt tört ki a tobai szupervulkán, aminek kitörése "nukleáris telet" okozott sok hónapon keresztül szerte a Földön. Ennek a kitörésnek a maradványa a mai Toba-tó Szumátra szigetén. Véleményem szerint ez az esemény, ami majdnem kiirtotta az emberi fajt, volt az az emlék, ami mindig aktiválódik, amikor a világvége szóba kerül. De az emberiség túlélte, és 2012 "túlélését" is úgy fogom "ünnepelni", hogy 2013-ban újra megnézem Emmerich katasztrófa filmjét, a 2012-t. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr502910380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása